Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Τραμπ-Μέρκελ: Πρώτα δεν της έδωσε το χέρι, τώρα ζητά τα... λεφτά των Γερμανών




Η Γερμανία χρωστά τεράστια ποσά στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να πληρωθούν περισσότερα για την προστασία που προσφέρουν στη Γερμανία, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος και δεν ξέχασε να επιτεθεί στα... fake news για όσα μεταδόθηκαν σχετικά με τη χθεσινή συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας

Πριν καλά καλά ξημερώσει η επομένη της... «επεισοδιακής» συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος ανέβασε στο Twitter το σχόλιο του για τον σάλο που προέκυψε. 

Οι δημοσιογράφοι και οι τηλεοπτικές κάμερες που κάλυψαν την χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν την αμήχανη στιγμή τους μπροστά στις κάμερες, όταν ο Τραμπ αρνήθηκε να κάνει χειραψία με την Καγκελάριο, παρ' ότι εκείνη φαίνεται ακόμα και να του το ζητάει. 

Πάντως, εκτός από το... αγαπημένο του θέμα, τα fake news, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ευθέως την Γερμανία πως δεν πληρώνει αυτά που πρέπει στο NATO, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί «να πληρώνουν την άμυνά της», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

«Παρά όσα έχετε ακούσει από τα FAKE NEWS (σσ ψεύτικες ειδήσεις), είχα μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Παρόλα αυτά, η Γερμανία χρωστάει...», έγραψε ο πρόεδρος στο πρώτο του tweet, για να ακολουθήσει η συνέχεια μερικά λεπτά αργότερα: «τεράστια ποσά στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείας πρέπει να πληρωθούν με περισσότερα χρήματα για την πανίσχυρη και πανάκριβη άμυνα που προσφέρουν στην Γερμανία!».



Βίντεο: Η Μέρκελ ήθελε χειραψία, ο Τραμπ την αγνόησε επιδεικτικά!


Αν και χαιρετήθηκαν θερμά κατά την άφιξη της καγκελαρίου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απαξίωσε την Μέρκελ, όταν τους ζητήθηκε να κάνουν την καθιερωμένη για τους φωτογράφους χειραψία μέσα στο Οβάλ Γραφείο - Τι δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου 

Το πρώτο, «ιστορικό» τετ-α-τετ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σχεδόν με «κομμένη την ανάσα».

Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η υποδοχή της «σιδηράς κυρίας» του Βερολίνου στον Λευκό Οίκο ήταν ιδιαιτέρως θερμή, ενώ τα χαμόγελα έδωσαν και πήραν ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σε μια εμφανή προσπάθεια να «σπάσουν τον πάγο» -τουλάχιστον ενώπιον των φωτογράφων, διότι, εάν όντως... έσπασε, θα το μάθουμε 


Μέσα στο Οβάλ Γραφείο, ωστόσο, την ώρα που οι δυο τους κάθονταν δίπλα-δίπλα και όταν ένας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία, για να βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες για την επίσημη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε επιδεικτικά την καγκελάριο.

«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του. Ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν της απάντησε, κοιτάζοντας ανέκφραστος προς τους φωτογράφους και τις κάμερες, αλλά και την... απαξίωσε πλήρως, χωρίς καν να γυρίσει το κεφάλι του προς την πλευρά της.

Η Μέρκελ, αμήχανη, έκανε μια γκριμάτσα και έγειρε στην πλάτη της πολυθρόνας.

Δείτε εδώ την... αμήχανη στιγμή ανάμεσα σε Μέρκελ και Τραμπ


Η κοινή συνέντευξη Τύπου

Μετά τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, Τραμπ και Μέρκελ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Σε αυτήν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό», αλλά είναι υποστηρικτής ενός «δίκαιου» εμπορίου.

«Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου, αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα» όσον αφορά στο χρέος και τα ελλείμματα, υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «εξαιρετικά καλά»στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς, αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν, για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Άνγκελα Μέρκελ «για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών», ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.

Από την πλευρά της, θετικές χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες επί σειράς θεμάτων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά... Είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

Πάντως, την παράσταση «έκλεψαν» δύο ατάκες, μια της Άνγκελα Μέρκελ, και η άλλη του Ντόναλντ Τραμπ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με νόημα ότι είναι «πολύ καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλον, όχι ο ένας για τον άλλον», με αφορμή τις επιθετικές αναφορές του Τραμπ στο πρόσωπό της παλαιότερα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Μπορεί να έχουμε κάτι κοινό, ίσως, για τις υποκλοπές», με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα ότι η CIA παρακολουθούσε την καγκελαρία.


Στόχος της, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, δεν θα είναι να «νουθετήσει» τον Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές επιλογές του για τα εσωτερικά των ΗΠΑ, αλλά θα εστιάσει κατά κύριο λόγο σε θέματα διεθνούς εμπορίου, επιμένοντας στο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ, για να ευημερούν, χρειάζονται τη Γερμανία και την ΕΕ και οι τελευταίες χρειάζονται τις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.

Για να το πετύχει αυτό, η καγκελάριος έχει ανακοινωθεί ότι θα πάρει μαζί της στη σημερινή συνάντηση τους επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, όπως της Siemens και της BMW, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στοιχεία για το πόσο έχουν ωφελήσει την αμερικανική οικονομία οι άμεσες επενδύσεις που έχουν κάνει στις ΗΠΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, θα υπενθυμίσουν στον κ. Τραμπ ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει 271 δισεκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ, ότι απασχολούν περίπου 750.000 Αμερικανούς και ότι μόνο η BMW έχει κατασκευάσει περισσότερα από 400.000 αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα, το μεγαλύτερό της παγκοσμίως.


Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, από την άλλη, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013 και στην οποία ήταν προσηλωμένος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. 

Άλλο σημείο τριβής θα είναι το κλίμα, το οποίο η Γερμανία εννοεί να καταστήσει κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), της οποίας θα προεδρεύει, στο Αμβούργο, τον Ιούλιο.


Στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: σε εθνικό όπως και σε διεθνές επίπεδο θα προχωρήσει σε περικοπές στο σύνολο των πόρων που είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να επιμείνει στο θέμα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των εταίρων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο, που δαπανά 1,2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, συμφωνεί σε μία σταδιακή αύξηση μέχρι το 2% των αμυντικών δαπανών, αλλά η πολιτική συζήτηση για το θέμα του χρονοδιαγράμματος παραμένει πολύ έντονη στη Γερμανία.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου