Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Τα μέτρα της κυβέρνησης σε απλούς αριθμούς μέσα σε δύο χρόνια



Μέτρα που ξεπερνούν τα 13,5 δισ. ευρώ θα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στους 24 μήνες διακυβέρνησης της εφόσον τελικά αποδεχθεί το νέο πακέτο λιτότητας που ζητούν οι θεσμοί -και κυρίως το ΔΝΤ- ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2018 και μετά.

Αυτό που έχει αποδειχθεί στην πράξη είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε αφορούν σε παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, είτε σε παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών υπεραποδίδουν δημοσιονομικά και τελικά προκύπτει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο.

Βέβαια αυτό έχει υφεσιακές επιπτώσεις, καθώς τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί και τα οποία δεν είναι ορθά υπολογισμένα ως προς τη δημοσιονομική του απόδοση -πχ. οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και οι περικοπές συντάξεων- «ροκανίζουν» τη δυναμική της ανάπτυξης, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχει επανειλημμένα επισημάνει το ΔΝΤ.

Στα μέσα του 2015 στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου η κυβέρνηση ψήφισε δημοσιονομικά μέτρα ονομαστικού ύψους 4,35 δισ. ευρώ. Αυτά απέδωσαν δημοσιονομικά περισσότερα του αναμενομένου με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν καλύτερη του στόχου του προϋπολογισμού που προέβλεπε έλλειμμα 0,25%.

Για το 2016 η κυβέρνηση ψήφισε επιπρόσθετες παρεμβάσεις σε φόρους και δαπάνες συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Και αυτές απέδωσαν περισσότερο, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν καλύτερη του στόχου που αφορούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ.

Για το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει μέτρα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,05 δισ. ευρώ αφορούν σε παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων και τα 960 εκατ. ευρώ σε παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών. Εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να ανέλθει στο 1,75% του ΑΕΠ βάσει Μνημονίου, ωστόσο όλοι , ακόμη και το ΔΝΤ, αναμένουν επίδοση που θα είναι καλύτερη του στόχου.

Πλέον η κυβέρνηση καλείται για το 2018 και μετά να νομοθετήσει μέτρα όπως οι περικοπές στο αφορολόγητο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις , τα οποία μαζί με περιμετρικές αλλαγές στις φοροαπαλλαγές και άλλες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό όφελος 3,6 δισ. ευρώ – 4 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους.

Και τονίζεται η αναφορά σε «ονομαστικούς όρους» , καθώς η πραγματικότητα έχει δείξει πως τελικά τα μέτρα οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος, από το αρχικά υπολογιζόμενο. Με αυτές τις παρεμβάσεις οι θεσμοί συναινούν πως θα είναι εφικτό η Ελλάδα να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον έως το 2023.

Εάν τελικά στα ήδη ψηφισμένα μέτρα ονομαστικού ύψους 10 δισ. ευρώ της περιόδου 2015-2017 προστεθούν και τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ – 4 δισ. ευρώ που ζητούν σήμερα οι δανειστές, τα συνολικά μέτρα που θα έχει ψηφίσει – και εφαρμόσει- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα είναι της τάξης των 13,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον.




Θανάσης Κουκάκης
Πηγή : cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου