Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τα πρώτα δείγματα εθνικισμού μετά την ορκωμοσία Τραμπ



Στην πρώτη του επίσημη ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αλλάξει, όχι μόνο την πορεία των ΗΠΑ, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.

O εθνικισμός, ο απομονωτισμός και ο θρησκευτικός διαχωρισμός ήταν τα εντονότερα στοιχεία της πρώτης ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ. 

Από τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, από την στιγμή που ορκίστηκε πρόεδρος, οι παρακάτω, είναι οι πλέον ενδεικτικές της πορείας που σκοπεύει να ακολουθήσει ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ

Αλλαγή στην εξωτερική πολιτική

«Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα άλλων χωρών και αρνούμαστε να υπερασπιστούμε τα δικά μας[...] Από τώρα θα βάζουμε πρώτα την Αμερική». Δήλωσε ο Ντ. Τραμπ, προκαλώντας ανησυχία στους ηγέτες του κόσμου και δείχνοντας μία πολιτική απομονωτισμού.

Ενδεικτικό είναι ότι στον λόγο του ανέφερε 19 φορές την λέξη «Αμερική», υποσχόμενος να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τους Αμερικανούς και τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε, επίσης, «να εξαλείψει τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία από το πρόσωπο της γης», χωρίς, όμως, να διευκρινίσει πώς θα διαφοροποιήσει την πολιτική του από εκείνη του Ομπάμα.

Ημέρα Πατριωτισμού

Ένα από τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ από τη νέα του θέση αφορούσε στην καθιέρωση της Ημέρας Πατριωτισμού. Ενδεικτική είναι η παραπάνω κίνηση της εθνικιστικής στροφής που παίρνει η Αμερική με τον Τραμπ στο τιμόνι της χώρας.

Τοποθέτηση πυραυλικής άμυνας «αιχμής»

Η ανάπτυξη πυραυλικής άμυνας «αιχμής» για την προστασία των ΗΠΑ από επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ήταν μια από τις πρώτες ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.

Ακύρωση της TPP

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κατάφερε παρ' όλες τις προσπάθειές της να πείσει το Κογκρέσο να επικυρώσει. 

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως θα ακυρώσει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που πλήττουν τους αμερικανούς εργαζόμενους, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο νέος πρόεδρος εγγυήθηκε ότι επί των ημερών του «οι εμπορικές πολιτικές θα εφαρμόζονται από τον λαό και για τον λαό και θα βάζουν πρώτα την Αμερική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπέγραψε το πρώτο προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα για την άμεση κατάργηση του «ObamaCare»

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευθεί στο παρελθόν πως θα καταργήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, γνωστή ως «ObamaCare». 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στον λόγο του δεν υπήρξε καμία αναφορά στον τομέα της Υγείας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Περιβάλλον

Ο Τραμπ από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας αρνείται την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, έχοντας αναφέρει ότι η κυβέρνηση του δεν θα δεσμευθεί από τη συμφωνία του Παρισίου.

Πριν καν καθίσει στο Οβάλ Γραφείο, από τον επίσημο ιστότοπο του Λευκού Οίκου, κατέβηκε η σελίδα που αναφερόταν στην κλιματική αλλαγή.



Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου