Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έξω από τη Βουλή: «Βάζουν τους ιδιώτες από το παράθυρο»



Φωτογραφίες από ασθενοφόρα σε άθλια κατάσταση 


Έξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με τα ασθενοφόρα του ΕΣΥ διαμαρτυρόμενοι για την τροπολογία για τις μεταφορές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που όπως υπογραμμίζουν ιδιωτικοποιεί τις μεταφορές στην Δημόσια Υγεία.

Μετά απο έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ αποφασίστηκε εσπευσμένα κινητοποίηση στην Βουλή των Ελλήνων με τα ασθενοφόρα, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.



«Βάζουν τους ιδιώτες από το παράθυρο. Σήμερα νοικιάζουν ασθενοφόρα και αεροπλάνα, αύριο θα νοικιάζουν εργαζόμενους», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωσή τους και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία.

Για τροπολογία «έκτρωμα» κάνουν λόγο εργαζόμενοι, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο μόνο στόχος τους είναι οι ασθενείς να μπορούν να μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ δωρεάν, δίχως να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. 

Ο Πρόεδρος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ δήλωσε ότι εκεί όπου δεν υπάρχει κάλυψη ΕΚΑΒ να τα δίνει σε ιδιώτες. «Θέλουμε ένα ΕΚΑΒ πρωτοβάθμιο που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στον κόσμο. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να αποσύρουν την τροπολογία έκτρωμα. Απαξιώνουν έναν οργανισμό, μη προχωρώντας σε προσλήψεις, με αποτέλεσμα να φτάσουν σε ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό δεν θα τους περάσει». 

Το 1.000.000 χλμ φτάνουν πολλά ασθενοφόρα του ΕΣΥ


Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ και νομιμοποιείται η είσοδος των ιδιωτικών συμφερόντων στις εναέριες και επίγειες μεταφορές με αποτελέσματα να ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση των διακομιδων.


Συγκεκριμένα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας τροπολογία: «Ρύθμιση του ζητήματος της αποζημίωσης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τις δαπάνες των μεταφορών ασθενών με αεροπορικά ή πλωτά μέσα».

Στην τροπολογία αυτή περιέχεται η παράγραφος, στην οποία αναφέρεται: «Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύμβασης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».



«Αιφνιδιαστικά χθες υπουργείο και κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που ιδιωτικοποιεί το ΕΚΑΒ. Θέλουν εκεί που δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και ελικόπτερα να φέρουν ιδιωτικές εταιρίες για να καλύψουν τις ανάγκες. Αυτο δεν θα το επιτρέψουμε, ζητάμε συνάντηση από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος.

Για την διευκόλυνση των οδηγών η Τροχαία Αθηνών έχει δώσει στην κυκλοφορία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας άλλο ένα ρεύμα για την άνοδο από την Αμαλίας.

Είχε προηγηθεί η Γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν 6ωρη στάση εργασίας για σήμερα, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.





Πηγή : protothema.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου