Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ντόρα Μπακογιάννη : Η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα


Συνέντευξη στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής στο δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Να ξεκινήσουμε και να σας ρωτήσω με αφορμή τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδος ( επεισόδια ΜΑΤ και συνταξιούχων, διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων). Πιστεύετε ότι έχει αρχίσει και σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση;

Νομίζω ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Τσίπρα έχει αρχίσει και το ξέρει και ο ίδιος. Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά, η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις να μειώνονται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Κατρούγκαλου.  Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και έχει χάσει κάθε ελπίδα για το αύριο. Στη συνείδηση των πολιτών ο κ. Τσίπρας έχει καταρρεύσει γεγονός που κατά την άποψή μου δεν μπορεί να αντιστραφεί.

Οι περικοπές στις συντάξεις και τα νέα φορολογικά  μέτρα του τρίτου μνημονίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι θα μπορέσει  η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον κάβο; η θα επαληθευτούν τα σενάρια που λένε ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει τις πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017  με αφορμή και το θέμα του χρέους που οι ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν το συζητούν.

Έχω ξαναπεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί. Όμως επειδή η κατάσταση των Ελλήνων θα επιδεινώνεται και η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στο να έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου ή να παραμείνει παίκτης στην ελληνική πολιτική ζωή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όσο περνά ο καιρός, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ συνεχώς μεγαλώνει. Αν γινόταν τώρα εκλογές η ΝΔ θα έκανε, αυτό που λέμε Περίπατο; Θα ήταν δηλαδή μια άνετη εκλογική νίκη;

Η ΝΔ επιδιώκει την μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία για να μπορέσει την επόμενη μέρα να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η εκλογική νίκη, απαιτείται συστάτευση όλων των φιλοευρωπαϊκών δημιουργικών δυνάμεων, για αλλάξει σελίδα η χώρα.  Είμαστε ένα χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές που η Νέα Δημοκρατία έχασε από το ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες διαφορά και οι σημερινές δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι η ΝΔ είναι καθαρά πρώτο κόμμα με διαφορά που κυμαίνεται από 7 έως 12 μονάδες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει μια αλλαγή στο εκλογικό σώμα της τάξεως των 15 μονάδων. Είναι τεράστιο το ποσοστό για όποιον παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις διαχρονικά. Ο στόχος μας τώρα είναι η συμμετοχή των πολιτών οι οποίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα  του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ο κύριος Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας καταρρέει. Αντίπαλος μας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς και την πολιτική. Αυτή είναι η μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε.

Στο μέτωπο της Εξωτερικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την ευθεία αμφισβήτηση από την πλευρά του Ερντογάν της συνθήκης της Λωζάννης και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Θα ήθελα το σχόλιο σας. Γιατί κάνει  τώρα  ο Ερντογαν  αυτή την κίνηση ; Η Αθήνα  και το ΥΠΕΞ αντέδρασε με τον σωστό τρόπο;

Ανησυχώ πολύ για το κλίμα που διαμορφώνεται. Ποτέ ως σήμερα δεν είχαμε σε αυτό το επίπεδο αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πάνω στην οποία βασίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάνω δε στην  αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, επανήλθε και η θεωρία των γκρίζων ζωνών και γι’ αυτό ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ώστε να έχουμε πλήρη ενημέρωση. Στη δίωρη συζήτηση που είχε ο κ. Τσίπρας πριν λίγες ημέρες με τον κ. Ερντογάν, έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος το θέμα της Συνθήκες της Λωζάνης; έθεσε το ζήτημα των γκρίζων ζωνών; Τι συζήτησαν για το προσφυγικό; O κ. Τσίπρας θεώρησε ότι δεν οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και γι’ αυτό ζητούμε την σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα κόμματα για το τι ελέχθη.

Όλα τα σενάρια  λένε ότι ο κ. Τσίπρας μελετά αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Θα βοηθούσε -πιστεύετε- το έργο της κυβέρνησης  ενόψει και της  επόμενης αξιολόγησης ένας ανασχηματισμός σε ορισμένα βασικά υπουργεία;

Ακούστε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δεν πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό τις ψηφίζουν αλλά δεν τις υλοποιούν. Το μόνο που κάνουν με ευκολία είναι να αυξάνουν τη φορολογία και να κόβουν συντάξεις. Δεν ξέρω σε τι θα ωφελούσε το να αλλάξουν κάποια πρόσωπα με άλλα που διακατέχονται από τις ίδιες ιδεοληψίες.

Να έρθουμε στα θέματα της οικονομίας  και να σας ρωτήσω αν πιστεύετε πως  οι στόχοι που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο για το 2017 μπορούν να επιτευχθούν και από την ύφεση να περάσουμε στην  ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει διότι τα έσοδα του εννεαμήνου υπερέβησαν το στόχο. Αισθάνεται υπερήφανη για την άγρια φορολογία που έχει επιβάλει στους Έλληνες. Όμως ξέρετε έτσι δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη. Τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να στενάζουν, η αγορά θα νεκρώνει και η χώρα θα συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση. 

Τα μέτρα που έρχονται για μεγάλες κοινωνικές ομάδες, κατά  κοινή ομολογία  θα είναι ακόμη πιο σκληρά.  Εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγηθούμε και σε ένα τέταρτο μνημόνιο; 

Το απεύχομαι , διότι κάτι τέτοιο θα διαλύσει οριστικά την κοινωνία και ο στόχος είναι να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι θα μας το δώσουν. ‘Η τώρα πετυχαίνουμε ή καταρρέουμε γι’ αυτό και πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  τώρα.

Έχετε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των αδειών.  Οδηγούμαστε πιστεύετε σε φιάσκο; Όσοι έβαλαν τα χρήματα τους για να πάρουν μια άδεια- πιστεύετε- θα τα χάσουν; Η τελικά θα βρεθεί μια λύση και θα προχωρήσει το σχέδιο για τις 4 άδειες;

Αυτή η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραβίασε το Σύνταγμα προχωρώντας σε ένα διαγωνισμό παρωδία για επικοινωνιακούς λόγους, με κύριο στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης και τη θεσμοθέτηση της διαπλοκής. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες δημοσιογραφικής έρευνας για να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση βάζοντας ένα δικό της άνθρωπο στα ΜΜΕ. Σήμερα βρίσκεται μπροστά στο αδιέξοδο του κλεισίματος επιχειρήσεων και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων. Η ΝΔ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι θα καταργήσει το αντισυνταγματικό νόμο του κ. Παππά, θα συστήσει το ΕΣΡ και θα δώσει όσες τηλεοπτικές άδειες επιτρέπει η τεχνολογία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου