Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Τσίπρας: Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ψίχουλα σαν... ισοδύναμα



Είπε ότι η συμφωνία με τους δανειστές «καλύπτει» το 94% των στεγαστικών δανείων - Υποσχέθηκε δωρεάν φάρμακα και προπληρωμένη κάρτα δωρεάν αγορών για όσους έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, αλλά ξέχασε να πει από πού θα βρει τα λεφτά

Προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος μία ημέρα μετά τη χθεσινή απουσία του από τη Βουλή συγκάλεσε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής και ανακοίνωσε το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Για πρώτη φορά μεταδίδεται ζωντανά από την κρατική τηλεόραση εισήγηση ομιλίας πρωθυπουργού σε συμβούλιο, καθώς  στο νέο σόου ανακοίνωσε τα αντισταθμιστικά για την περικοπή του ΕΚΑΣ, τονίζοντας ότι θα έχουν ισχύ από τον επόμενο μήνα. Εντύπωση έκανε η παραδοχή του κ. Τσίπρα ότι το ισοδύναμο ποσό για το 2016 έχει εξασφαλιστεί, αλλά για τα επόμενα δύο έτη «ελπίζει» να τα εξασφαλίσει.


Δεν πρωτοτύπησε και επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ευθύνονται που παρέλαβε μία χρεοκοπημένη χώρα.  «Αναλάβαμε μία χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη  χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι οι ασφυκτικές πιέσεις προς τους δανειστές δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στην κυβερνητική πολιτική. Παρά ταύτα, ισχυρίστηκε  ότι «με πενιχρούς πόρους επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό και μάλιστα το 2016 επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους δίνοντας επιπλέον 823 εκατ. για κοινωνικές δαπάνες», ωστόσο, τόνισε ότι το εν λόγω ποσό δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.


Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη φράση «με τον λαό, για το λαό, από το λαό» και υπογράμμισε ότι μαζί  πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη, το νέο κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να χτιστεί από τα πάνω. «Το πόλεμο θα τον κερδίσουμε, κερδίζοντας μικρές, καθημερινές μάχες», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.   


Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί στην διαπραγμάτευσή με τους Θεσμούς τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «είναι επιδίωξή μας να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι μαζικές απολύσεις, να μην θεσπιστεί ξανά το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (lock-out)»

Οι εφτά πυλώνες των κρατικών παρεμβάσεων για την επανίδρυση του κοινωνικού κράτους



Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός παρέθεσε τους εφτά πυλώνες της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους στους οποίους εστιάζει η Κυβέρνησή του και είναι οι εξής:

 
Υγεία

Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλλων. «Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι στο παρελθόν οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν "πάρτι" διαφθοράς εις βάρος των πολιτών.


Κοινωνική Ασφάλιση

Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών της κυβέρνησης αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση.

«Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013», τόνισε ο κ. Τσίπρας

Δίχτυ προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους

Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Η κυβέρνηση εξασφάλισε δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά και την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη.

Προστασία της εργασίας

Επισημαίνοντας την ασυδοσία που επικρατούσε παλαιότερα στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. «Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταχυρωθούν και συνταγματικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για το θέμα του κατώτατου μισθού. Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.
Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις.


Αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για αντιμετώπιση της ανεργίας

Αν και η ανεργία έχει αποκλιμακωθεί με μείωση από 26% σε 23%, μπροστά μας. Τα προγράμματα για ανέργους είναι μόνο ένα τμήμα της προσπάθειάς μας, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι, δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα τα προγράμματα αυτά ενέτειναν την εκμετάλλευση. Ωστόσο, τόνισε, τώρα έχουν επανασχεδιαστεί για να μη συνεχιστεί άλλο το σκάνδαλο. Ο μισθός των συμμετεχόντων στα voucher είναι αυξημένος και τα δικαιώματά τους πλήρη. 

 Στεγαστική πολιτική

Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η στεγαστικη πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη, κατά τον κ. Τσίπρα. Το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων καλύπτεται από την τρέχουσα συμφωνία, επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο Νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει 2 στους 3 δανειολήπτες. Η κυβέρνηση επίσης συγκροτεί φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη.

Παιδεία 

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Η κυβέρνηση θα διευρύνει το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία, ενώ για τον λόγο αυτό θα προσληφθούν μέσα στο καλοκαίρι 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.


Δέσμη μέτρων για το ΕΚΑΣ



Αναφορικά με το ΕΚΑΣ επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι ήταν μία από τις δεκάδες καταστροφικές που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά απέναντι στους δανειστές.

Η δέσμη μέτρων για το ΕΚΑΣ:

α) Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη, δεν θα πληρώνουν τα φάρμακά τους.

β) Απαλλαγή- για απώλειες από 30 ευρώ -από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.

γ)Για απώλειες από 115 ευρώ θα ισχύει η προπληρωμένη Κάρτα Αλληλεγγύη για το αγορές που θα αντιστοιχούν στο  ⅓ του ποσού που απωλέστηκε

δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι, αν και η κυβέρνηση είναι ακόμα μακριά από τον στόχο της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, τα στελέχη της δίνουν τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις. «Τα μέσα μας αρκετές φορές δεν είναι ισχυρά αλλά συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο», τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μάχη πρέπει να δοθεί μαζί με τον κόσμο, με τη δική του συμμετοχή. «Το νέο κοινωνικό κράτος δεν μπορεί παρά να είναι για τον λαό, με τον λαό και από τον λαό», ανέφερε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.




Ελένη Στεργίου
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου