Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Επίθεση στη Γαλλία: Μακελειό με 84 νεκρούς ανήμερα της εθνικής εορτής



Επίθεση με φορτηγό όχημα, το οποίο ένας άντρας οδήγησε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σημειώθηκε στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 84 άτομα και άλλα περίπου 100 να τραυματιστούν, εκ των οποίων περίπου 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του οδηγού και της αστυνομίας.

Οι αρχές ανέφεραν ότι το φορτηγό ήταν γεμάτο όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι μέσα στο όχημα βρέθηκαν επίσημα έγγραφα που ανήκουν σε έναν 31χρονο γαλλο-τυνήσιο πολίτη, γεννημένο στην Τυνησία.



Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά δεν είχε απασχολήσει τις μυστικές υπηρεσίες.

Πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών, ο δράστης κατάφερε να οδηγήσει το όχημα επί περίπου δύο χιλιόμετρα μέσα στο πλήθος.



Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην παραλία της πόλης, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος. 



Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης, εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ, γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε» πρόσθεσε.

«Είδα τα πτώματα να πέφτουν δεξιά κι αριστερά καθώς το φορτηγό περνούσε. Πάγωσα. Όσοι βρίσκονταν εκεί έφερναν νερό και πετσέτες για τους τραυματισμένους, ενώ μετέφεραν στην άκρη του δρόμου, αυτούς που δεν είχαν καμία ελπίδα» δήλωσε ο δημοσιογράφος Νταμιέν Αλεμάν.



Η αστυνομία απέκλεισε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας και οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Το προσωπικό των νοσοκομείων όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες δήλωσε ότι οι γιατροί δεν είχαν χρόνο για να κρατήσουν τα στοιχεία των τραυματιών, καθώς προτεραιότητά τους, ήταν να τους παρέχουν ιατρική βοήθεια.

Οι τραυματίες έχουν κατανεμηθεί επί τη βάσει του αριθμού της εισόδου τους στα νοσοκομεία, ενώ στη σκηνή της επίθεσης τα πτώματα έχουν καλυφθεί με λευκά σεντόνια.



Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε ανακριτές και εισαγγελείς με γνώσεις σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Γαλλίας μέσα σε 18 μήνες και σημειώνεται οκτώ μήνες μετά τα αιματηρά χτυπήματα στο Μπατακλάν, το Stade de France, το μπαρ Le Carillon και το εστιατόριο Petit Campodge, στο Παρίσι, που στοίχησαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους -κι ενώ η πληγή είναι ακόμη νωπή.



Υποστηρικτές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την πολύνεκρη επίθεση. Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε στο Παρίσι, προκειμένου να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του. «Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών» είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.





Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου