Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Κυβερνητικό φιάσκο: Απέσυραν τροπολογία που προέβλεπε απαλλαγή από λαθρεμπόριο



Σε άτακτη υποχώρηση ανάγκασαν την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης της Ν.Δ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποχρεώνοντας τους να αποσύρουν άρον άρον ύποπτη βουλευτική τροπολογία με την οποία επιχειρήθηκε αλλαγή του τελωνειακού κώδικα και απαλλαγή επιχειρηματιών από πρόστιμα για λαθρεμπορία.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δημητριάδης, Κάτσης και Καραναστάσης)  ιδιώτης ο οποίος θα αγόραζε  περιουσιακό στοιχείο του κράτους μετά από διαδικασίες ιδιωτικοποιήσης δεν θα βαρύνεται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία με συνέπεια να απαλλάσσεται και από την υποχρέωση καταβολής προστίμων ή άλλων κυρώσεων. Το γεγονός ότι η τροπολογία αν και προέβλεπε αλλαγή του τελωνειακού κώδικα δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση αλλά από βουλευτές προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία απαίτησε από την κυβέρνηση να αποκαλύψει τα ονόματα των επενδυτών που ευνοούνται.

«Υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι κατάπτυστες και απαράδεκτες και θέλουν να αποφευχθεί η διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» σχολίασε ο κ. Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε « Κατετέθη βουλευτική τροπολογία που αλλάζει τον τελωνιακό κώδικα και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον τελωνιακό Κώδικα! Με την ρύθμιση ο νέος μέτοχος δεν έχει ευθύνη για τα χρέη που έκανε η παλιά διοίκηση. Όμως όταν μεταβιβάζονται μετοχές γίνεται νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρίας. Πάντα ζητείται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου ώστε ο νέος μέτοχος να γνωρίζει πλήρως την κατάσταση. Έρχεται λοιπόν  η κυβέρνηση και απαλλάσσει εις βάρος του ελληνικού δημοσίου τον νέο μέτοχο. Να το πάρετε πίσω γιατί είναι ντροπή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κριτική του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου του ΠΑΣΟΚ «Κάνετε τροποποιήσεις του εθνικού τελωνιακού κώδικα. Ελπίζω να μην γίνει αποδεκτή αν δεν έρθει ο υπουργός Οικονομιών να μας πει τι γίνεται. Εμείς θεωρούμε ότι είναι «φωτογραφική». Πείτε μας ποιους αφορά. Γιατί έχετε τόση βιασύνη;» είπε. Ακόμα πιο επικριτικός ήταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος μίλησε για τροπολογία κομπίνα.

Κι ενώ όλοι θεώρησαν ότι η κυβέρνηση θα ξεπερνούσε την κριτική, τον λόγο έλαβε ο πρώτος υπογράφων βουλευτής Δ.Δημητριάδης ο οποίος προς έκπληξιν των πάντων ανακοίνωσε ότι αποσύρει την τροπολογία προκειμένου να μην δοθούν λάθος μηνύματα λόγω εσφαλμένης διατύπωσης στην αιτιολογική έκθεση.

“Μόλις τους τσακώσαμε, την απέσυραν” σχολίασαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ήδη στα πηγαδάκια της Βουλής συζητείται έντονα το όνομα επιχειρηματία ο οποίος θα ευνοείτο από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Απίστευτη ατάκα Φωτίου

Ενδεικτικός του κλίματος έντασης που επικρατεί από το πρωί στη Βουλή εξαιτίας του καταιγισμού τροπολογιών είναι ο έντονος διάλογος που είχαν ο Μάκης Βορίδης με την αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου για τροπολογία με την οποία νομιμοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

“Νομιμοποιείτε δαπάνες 4,5 εκατομμυρίων ευρώ” κατηγόρησε την κα Φωτίου ο Βορίδης. “Ποιος το λέει αυτό;” απάντησε η Υπουργός με τον βουλευτή της Ν.Δ να συνεχίζει: “Το λέει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους”. Η απάντηση της κ. Φωτίου άφησε τους πάντες με το στόμα ανοικτό καθώς φώναξε στον κ. Βορίδη: “Και τι έγινε που το λέει η έκθεση του ΓΛΚ;” . Ο Βορίδης αντέδρασε έντονα και φωνάζοντας απάντησε: “Αυτός είναι ο τρόπος που διαχειρίζεστε τα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτεστε και που κυβερνάτε”.


Γιώργος Λυκουρέτζος
Πηγή : parapolitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου