Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Εντονη ανησυχία για βίαιη εισβολή προσφύγων στην ΠΓΔΜ



Φόβοι επικείμενης μαζικής βίαιης εισβολής στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν καθηλωμένοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο πέρασμα της Ειδομένης εκφράζονται από όσους βιώνουν καθημερινά το δράμα των εκεί εγκλωβισμένων, με τα χθεσινά επεισόδια να θεωρούνται πρελούδιο όσων χειρότερων μπορεί να ακολουθήσουν.

Την ίδια στιγμή, τα Σκόπια, ενόψει του ενδεχόμενου οι πρόσφυγες να παρακάμψουν το φρουρούμενο άτυπο πέρασμα στα σύνορα, άρχισαν την κατασκευή και τρίτου μεταλλικού φράχτη, από την Ειδομένη μέχρι τη Γευγελή, όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Επτάμισι χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν χθες τη στιγμή που οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ θα άνοιγαν τον φράχτη, με την ελπίδα να προλάβουν να εισέλθουν στον «βαλκανικό διάδρομο», ακόμα και αν δεν ήταν καθόλου σίγουροι ότι δεν θα εγκλωβίζονταν στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Και σήμερα θα γίνουν περισσότεροι, αύριο θα καταφθάσουν μερικές χιλιάδες ακόμη, με τον κάμπο στο διάσελο της Ειδομένης να μετατρέπεται σιγά σιγά σε παλλόμενη ανθρωποθάλασσα, η οποία αναζητεί εκτόνωση προς την κοιλάδα του Βαρδάρη. Στο ερώτημα που έθεσε η «Κ» σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για το τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, η απάντηση ήταν η ίδια: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα θελήσουν να γυρίσουν πίσω. Ολοι δηλώνουν πως ή θα περάσουν ή θα παραμείνουν εδώ, ακόμα και αν κάποιοι εξ αυτών, όπως λένε, πεθάνουν στα σύνορα».

Τα βλέμματα των εγκλωβισμένων είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια λύση ώστε να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι προς τον Βορρά. Από πουθενά, ωστόσο, δεν καταφθάνουν μηνύματα αισιοδοξίας για κάποια θετική εξέλιξη, και αυτό σε συνδυασμό με την επιδείνωση των συνθηκών παραμονής φορτίζει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα και πυροδοτεί εκρήξεις, όπως οι εφορμήσεις χθες με ξύλα και πέτρες εναντίον Ελλήνων και Σλαβομακεδόνων φρουρών για να γκρεμίσουν τον φράχτη και να ξεχυθούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Οσο περνούν οι μέρες και το πλήθος μεγαλώνει, η κατάσταση επιδεινώνεται σε θέματα σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέγασης ειδικά τις νύχτες που η θερμοκρασία πέφτει. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν ό,τι μπορούν να βοηθήσουν, όμως είναι πλέον αδύνατον να φροντίσουν χιλιάδες ανθρώπους, υποσιτισμένους και καταπονημένους από τις κακουχίες του μακρινού ταξιδιού.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, για τους εγκλωβισμένους η πορεία προς τα Σκόπια θεωρείται μονόδρομος, αλλά ο φράχτης είναι το εμπόδιο. Μέχρι πότε όμως θα αντέξει το «οχυρό της Ειδομένης» και πώς θα αντιμετωπιστεί μια πολύ πιθανή, δυναμική επιχείρηση εισβολής χιλιάδων γυναικόπαιδων και ανδρών, αποφασισμένων ακόμα και να θυσιαστούν για να φτάσουν στον προορισμό τους;

Αμηχανία ΠΓΔΜ

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ αντιμετώπισαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα τούς νεαρούς που επιτέθηκαν χθες, αλλά είναι σαφές ότι στα Σκόπια επικρατεί αμηχανία, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο να εφορμήσουν στον φράχτη χιλιάδες άνθρωποι και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Τώρα οι γείτονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα ακουμπάει και τους ίδιους και, φυσικά, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με πολυβόλα στα σύνορα. Ηδη στην ΠΓΔΜ έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες Αφγανοί στα σύνορα με τη Σερβία, οι οποίοι πιθανότατα θα αυξηθούν, ενώ οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί.




Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου