Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Το καθεστώς στην Τουρκία πετάει την ευθύνη για την νέα τραγωδία στο Αιγαίο στην Ελλάδα




Το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα μερίδας του τουρκικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία, η τραγωδία στα τουρκικά παράλια, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων προσφύγων, οφείλεται σε δήθεν επαναπροώθηση των σκαφών που επέβαιναν, από το Λιμενικό.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι μετά από έρευνα προκύπτει ότι, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκδήλωσης του συμβάντος, στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου περιπολούσαν δύο σκάφη της δύναμης της FRONTEX, από τις αναφορές των οποίων, ουδεμία ανάμιξη προκύπτει στην τραγωδία. 

Το υπουργείο εκτιμά ότι θα πρέπει να εξαντληθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, κάθε δυνατή προσπάθεια καταπολέμησης των οργανωμένων δικτύων, προκειμένου να αποτρέπεται η επιβίβαση προσφύγων σε ανασφαλή σκάφη, υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, όπως επικρατούν σήμερα και επικρατούσαν κατά την χρονική περίοδο εκδήλωσης του συμβάντος.

Το υπουργείο σημειώνει ότι το τελευταίο διήμερο στην περιοχή της Λέσβου με θυελλώδεις ανέμους  εκτέθηκαν σε θανάσιμο κίνδυνο 2.156 πρόσφυγες, οι οποίοι με την βοήθεια των ελληνικών Λιμενικών Αρχών και της Frontex αποβιβάστηκαν στο νησί.

«Θεωρούμε ότι η αναζήτηση ευθυνών σε τρίτους από τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν βοηθούν στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας για την αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που αφορούν τις προσφυγικές ροές» καταλήγει το υπουργείο.


ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου