Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Καλωσορίζουμε τη δημιουργία κοινής Συνοριοφυλακής



«Καλωσορίζουμε την απόφαση για δημιουργία κοινής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός έξι μηνών.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η συζήτηση που αφορούσε το προσφυγικό ήταν ουσιαστική και έγιναν βήματα προς τα μπρος, ενώ αναγνωρίστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία.
«Όλοι αναγνωρίσαμε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν.
Στάθηκε δε στην αναγνώριση ως «ουσιαστικής» της σχέσης Ελλάδας -  Τουρκίας, αλλά και στην ανάγκη υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, ώστε όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες να επιστρέφουν στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε., ενώ αναφέρθηκε στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών μέσω συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης από τη μία πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και μία συγκροτημένη πολιτική επιστροφών.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ανέφερε ότι συνεχίζεται η ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων επανεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον» υπογράμμισε και τόνισε ότι το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καθώς και να στηρίζεται στην αρχή του διαμερισμού της ευθύνης.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου