Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ο Νταβούτογλου επικρίνει την επίσκεψη Ντεμιρτάς στη Μόσχα


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας καταδίκασε την επίθεση στη συριακή πόλη Ιντλίμπ, η οποία πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη...

Ο Νταβούτογλου επικρίνει την επίσκεψη Ντεμιρτάς στη Μόσχα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε την επίθεση στη συριακή πόλη Ιντλίμπ το σαββατοκύριακο, η οποία πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, και δήλωσε ότι η Συρία δεν θα αποτελέσει μέρος των "ρωσικών ιμπεριαλιστικών στόχων".

Σε αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι στο κέντρο της πόλης Ιντλίμπ που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία την Κυριακή, σύμφωνα με διασώστες και κατοίκους της περιοχής.

Η Τουρκία, η οποία ζητεί εδώ και καιρό την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εξουσία, είναι ιδιαίτερα επικριτική για τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή. Η Μόσχα είναι παλιός σύμμαχος του Άσαντ.

"Το συριακό έδαφος δεν είναι ούτε θα είναι μέρος των ρωσικών ιμπεριαλιστικών στόχων", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας του ομιλίας, ο Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η υποστήριξη με στρατιωτική εκπαίδευση και εξοπλισμό στο Ιράκ θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί η πόλη της Μοσούλης.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ συνεχίζονται και η Άγκυρα εμμένει στα αιτήματά της για την καταβολή αποζημιώσεων και την "άρση των περιορισμών" στη Γάζα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Οι άλλοτε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας επιδεινώθηκαν σοβαρά το 2010, όταν ισραηλινοί κομάντος εισέβαλαν σε πλοίο νηοπομπής που ήθελε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και σκότωσαν δέκα τούρκους ακτιβιστές.

O Νταβούτογλου επέκρινε επίσης την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα του σημαντικότερου κούρδου πολιτικού ηγέτη της Τουρκίας, μεσούσης της τουρκο-ρωσικής διπλωματικής κρίσης την οποία προκάλεσε η κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν αλλά διερωτάται κανείς γιατί οι άνθρωποι του HDP (του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) ταξιδεύουν τώρα στη Ρωσία, με την οποία διανύουμε μια κρίση και όχι πριν από δύο μήνες", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Ο αρχηγός του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας από τους μεγαλύτερους αντίπαλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα αύριο, ακριβώς ένα μήνα μετά τη συντριβή του ρωσικού βομβαρδιστικού στα συριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου.

"Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται με όλους αυτούς που έχουν μια διένεξη με την Τουρκία", τόνισε ο Νταβούτογλου πριν κατηγορήσει για μια ακόμη φορά τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει στη Συρία κυρίως "τους αμάχους και τη μετροπαθή αντιπολίτευση".

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία τούρκου πολιτικού μετά το περιστατικό αυτό. Έπειτα από αυτό, η Μόσχα ανακοίνωσε πολλά μέτρα οικονομικών αντιποίνων. Η Τουρκία από την πλευρά της ενέτεινε τις εκκλήσεις για εκτόνωση της κατάστασης.

Το HDP προτίθεται να ανοίξει το 2016 γραφείο στη Μόσχα και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος.


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου