Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Γκρουέφσκι: Να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα στο όνομα, αλλά μετά δημοψήφισμα



Μιλώντας στη βρετανική «Guardian», ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι σημείωσε πως τα Σκόπια είναι «έτοιμα να συζητήσουν» και «να βρουν μία λύση», αλλά με προϋπόθεση η όποια ονομασία συμφωνηθεί από κοινού με την Ελλάδα να τεθεί σε δημοψήφισμα και να εγκριθεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ προκειμένου να βρεθεί λύση στην 24ετή διένεξη με την Ελλάδα, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι.

Μιλώντας στη βρετανική «Guardian», ο κ. Γκρουέφσκι σημείωσε πως τα Σκόπια είναι «έτοιμα να συζητήσουν» και «να βρουν μία λύση», αλλά με προϋπόθεση η όποια αλλαγή ονομασίας να τεθεί σε δημοψήφισμα και να εγκριθεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

«Θα θέλαμε το ταχύτερο δυνατό να πάμε σε διάλογο με την Ελλάδα και να βρούμε μία λύση, και αν βρούμε μία λύση θα πρέπει να πάμε στους πολίτες μας και να οργανώσουμε δημοψήφισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει συστηματικό διάλογο με τα Σκόπια μέσω της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας αλλά και τη συνολική βελτίωση των διμερών σχέσεων, όμως η δήλωση του κ. Γκρούεφσκι φαίνεται ότι ήταν απρόοπτη.


Συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ποπόσκι θα έχει αύριο Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης Γκρουέφσκι.

Το ΥΠΕΞ δεν έχει προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο, εν αναμονή και της αυριανής συνάντησης Ποπόσκι-Κοτζιά.





Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου