Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ναι» στα προαπαιτούμενα σε βαρύ κλίμα



Με τις 153 ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας, όπως αναμενόταν δηλαδή, και με την αντιπολίτευση σύσσωμη να επικρίνει την κυβέρνηση τόσο για την ακολουθούμενη πολιτική όσο και για την τακτική την οποία υιοθετεί για τη νομοθέτηση και την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, εγκρίθηκε χθες το βράδυ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα. Το νομοθέτημα καταψήφισαν οι 138 παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τώρα πια, η σκέψη όλων είναι εμφανώς επικεντρωμένη στα επόμενα κρίσιμα σχέδια νόμου, μέσω των οποίων θα επιχειρείται να ρυθμιστούν νέες μνημονιακές υποχρεώσεις, πολύ νωρίς το νέο έτος, όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια «μικρών» δανειοληπτών (καταναλωτικά, ενυπόθηκα και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), το ασφαλιστικό κ.ά. Η έως τώρα πορεία της συγκυβέρνησης, όπως και η εικόνα των δύο Κ.Ο. (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στην τελευταία κοινοβουλευτική διαδικασία, καταδεικνύει πως τα επόμενα βήματα κάθε άλλο παρά σταθερά μπορούν να θεωρηθούν, εντός ενός ιδιαιτέρως φορτισμένου και συγκρουσιακού πολιτικού περιβάλλοντος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξαν σε κάθε στιγμή απροθυμία να υποστηρίξουν την ουσία των κυβερνητικών επιλογών, ενώ ταυτόχρονα η εικόνα που εκπέμπουν οι υπουργοί κατά τη λήψη ή προώθηση κρίσιμων αποφάσεων δείχνει αβεβαιότητα ως προς το ποια θα είναι κάθε φορά η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ενδεικτικές, ως προς το τελευταίο, ήταν οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας χθες από του βήματος της Βουλής, αναφορικά με το τι θα γίνει εντός του επόμενου μηνός όσον αφορά τα «μικρά» «κόκκινα» δάνεια. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και άλλες πτέρυγες, επί διήμερο στο Κοινοβούλιο, κατέγραψαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση. Η κυβερνητική απάντηση, ειδικά για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων;

«Θα δούμε ποιους θα υποστηρίξουμε και τι θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τα δάνεια τα στεγαστικά, για τα δάνεια των μικρομεσαίων, για τα δάνεια των καταναλωτών. Θα το δούμε αυτό τον Γενάρη. Εμείς θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευτούμε και μπορούμε να κάνουμε και συμβιβασμούς που δεν έχουν την ταξικότητα που πρέπει, γιατί δεν είναι αυτοί οι συσχετισμοί», είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Σήμερα συζητάμε μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν μπορούμε να παίζουμε, υπονοώντας ότι αυτό το οποίο είναι προς συζήτηση και θα βγει το πλαίσιο, οι κανόνες, το ρυθμιστικό, η προστασία και όλα τα σχετικά θα αφορά όλες αυτές τις κατηγορίες δανείων, τις οποίες εμείς θέλουμε να προστατέψουμε. Και αυτό είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης προ της 15ης Φεβρουαρίου. Αρα, μην ανησυχείτε, θα έρθει η νομοθεσία και θα συζητήσουμε τότε επί της ουσίας της κυβέρνησης», είπε ο κ. Γ. Σταθάκης.

Η αντιπαράθεση κάποιες στιγμές προσέλαβε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, και είναι ενδεικτική η αποστροφή της ομιλίας του εισηγητή της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη: «Με την πολιτική που ακολουθείτε, και σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος που είναι κατ’ εξοχήν υπέρ της εθνικής συνεννόησης, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση: στρεβλώνετε τις θέσεις των αντιπάλων, νοθεύετε τις ρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις, κινείστε χωρίς πυξίδα και, κυρίως, δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα», είπε. «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827», τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης. «Τα χειρότερα έρχονται μέχρι τις 15/2», υποστήριξε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Η πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, όπως και η αντίστοιχη μία ημέρα πριν στις αρμόδιες επιτροπές, εξελίχθηκε εν μέσω διάχυτης έντασης, με σποραδικές φραστικές αντιπαραθέσεις, που συχνά προσέλαβαν προσωπικό χαρακτήρα. Και όπως παγίως συμβαίνει, κατά ένα μεγάλο μέρος αφορούσε διαδικαστικά ζητήματα.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου