Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Α. Τσίπρας: Δημόσιο μάνατζμεντ στις τράπεζες και προστασία πρώτης κατοικίας



Α. Τσίπρας: Δημόσιο μάνατζμεντ στις τράπεζες και προστασία πρώτης κατοικίας Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων είπε ότι η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ για να στηριχθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία ενώ αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια και τον τρόπο που θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για εξυγίανση, μια και οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων ενώ διατηρήθηκαν και οι διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στον γκρεμό. «Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας. Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.

Η περίοδος των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά», είπε ο πρωθυπουργός. Για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα και θα υπάρξει συμπαγής σχεδιασμός και ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας που θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία την εκπόνηση σχεδίου και τη δημιουργία αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την δημιουργία και προστασία ελληνικών brands και την ενίσχυση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις η διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση ΠΔ είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης.

Όσο αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να αποτρέψει την αγορά δανείων από τα distress funds. Θα δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας με στόχο να διευθετείται το χρέος εξωδικαστικά. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, θα υπάρξουν αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας, θα υλοποιηθεί νόμος για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.




Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου