Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσοι είδαν το debate - Τι λένε οι επικοινωνιολόγοι




Χαμηλό ήταν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για το χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της τηλεθέασης, κάτι αναμενόμενο αφού το ασφυκτικό πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί από τα κόμματα οδήγησε για μία ακόμη φορά σε παράλληλους μονολόγους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση έμειναν στους δέκτες τους για να δουν 2.780.000 τηλεθεατές, ποσοστό 27,4% του κοινού, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι νέοι 18-24 ετών που παρακολούθησαν το debate ήταν μόλις 83.000!
"Ιδιαίτερα η νεολαία, που αναζητάει έντονες και συγκινησιακές αναμετρήσεις, απείχε δραματικά από την παρακολούθηση του debate" υπογραμμίζει ο σύμβουλος στρατηγικής - επικοινωνιολόγος Αλέξης Ζορμπάς.

Ποδοσφαιρικούς όρους για να περιγράψει την τακτική που επελέγη από τους αρχηγούς χρησιμοποιεί ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Ρούλιας. "Ήταν μια τακτική Ρεχάγκελ 2004. Προσέχουμε πολύ την άμυνά μας και αν βρεθεί ευκαιρία βγαίνουμε στην αντεπίθεση μήπως βάλουμε κάποιο γκολ" λέει.
"Το debate ως τηλεοπτικό προϊόν απέτυχε παταγωδώς" σημειώνει ο επικοινωνιολόγος Γρηγόρης Τσιμογιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα δηλώνει: "Δεν ήταν χθες ο σταρ ο επικοινωνιακός όπως μας έχει συνηθίσει. Μάλλον αγχωμένος και λίγο εκνευρισμένος και υπό το βάρος της νέας του ιδιότητας, καθότι πλέον κρίνεται και ως πρωθυπουργός".

Για την εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ, ο επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης δηλώνει: "Ο κ. Μεϊμαράκης είχε κάποια καλά σημεία, δηλαδή αποδόμησε κάποια επιχειρήματα του κ. Τσίπρα και υπηρέτησε με συνέπεια τη στρατηγική αυτή των ανοιγμάτων και της συνεννόησης που είναι η κεντρική γραμμή της ΝΔ. Προσπαθώντας βέβαια να τα πει όλα μαζί, κάπου χάθηκε".

Ως τον πιο αγχωμένο πολιτικό περιγράφει ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Ρούλιας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και εξηγεί: "Ίσως γιατί αισθάνεται την ανάγκη γρήγορα να πείσει για την πρότασή του, κάτι το οποίο τον οδήγησε να φαίνεται λίγο ξύλινος και λίγο επίπεδος".

Για τον Σταύρο Θεοδωράκη ο κ. Ρούλιας διαπιστώνει μια "φανερή εξοικείωση με το τηλεοπτικό περιβάλλον", ενώ για τον Πάνο Καμμένο σημειώνει: "Πιεζόμενος φαντάζομαι και από τα δημοσκοπικά ευρήματα, είναι και ο μόνος ο οποίος είναι εντός εισαγωγικών υποχρεωμένος να βγει εκ των πραγμάτων στην επίθεση προκειμένου να διαμορφώσει έναν δικό του χώρο".

"Ήταν συνεπής στον πολιτικό λόγο του ΚΚΕ, με ένα ανανεωμένο και πολύ θετικό προφίλ, έχει καταφέρει έναν λόγο κάπως ξύλινο λόγο να τον κάνει πιο φιλικό προς τους πολίτες" επισημαίνει για την εμφάνιση του Δημήτρη Κουτσούμπα ο επικοινωνιολόγος Αλέξης Ζορμπάς, ο οποίος θεωρεί νικήτρια του χθεσινου debate τη Φώφη Γεννηματά.

"Αν κάποια παρουσία χθες κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η παρουσία της κ. Φώφης Γεννηματά. Αν αναλογιστούμε πως το ΠΑΣΟΚ ως brand τα τελευταία χρόνια βάδιζε προς εξαφάνιση, αυτή κατάφερε να διαφοροποιήσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον άλλον εταίρο στην κυβέρνηση, τη ΝΔ" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς.



Πηγή: Mega


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου