Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΗΠΑ: Απολύθηκε ο αστυνομικός που σκότωσε τον 19χρονο μαύρο άοπλο φοιτητή



Ο 49χρονος αστυνομικός Μπραντ Μίλερ, πυροβόλησε την περασμένη Παρασκευή τον Κρίστιαν Τέιλορ

Ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε έναν 19χρονο μαύρο άοπλο φοιτητή την Παρασκευή στο Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ, απολύθηκε λόγω "κακής κρίσης", δήλωσε χθες ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Ο 49χρονος αστυνομικός Μπραντ Μίλερ, ο οποίος δεν είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, πυροβόλησε την περασμένη Παρασκευή τον Κρίστιαν Τέιλορ, που ήταν το αστέρι της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου του, Angelo State, και ο οποίος είχε πέσει με το αυτοκίνητό του στην βιτρίνα μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.

Πολλά παραδείγματα "κακής κρίσης" αναφέρθηκαν στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε ο Γουίλ Τζόνσον, επικεφαλής της αστυνομίας του Άρλινγκτον, στα προάστια του Ντάλας, ο οποίος εξήγησε ότι πήρε την απόφαση να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον αστυνομικό έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ανακριτές και λόγω "ανησυχητικών" στοιχείων, γράφει η εφημερίδα Dallas Morning News.

"Ελήφθησαν αποφάσεις που είχαν μια καταστροφική συνέπεια", σημείωσε ο Τζόνσον, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αυτή "εξαιρετικά δύσκολη".

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μίλερ "νόμιζε ότι ήταν μόνος" με τον Κρίστιαν Τέιλορ μέσα στην αντιπροσωπεία όταν έβγαλε το όπλο του. Ωστόσο, ο αστυνομικός που ήταν επιφορτισμένος με την εκπαίδευσή του, που ονομάζεται Ουίγκινς, βρισκόταν ακριβώς πίσω του.

"Ο Τέιλορ βρισκόταν δύο με τρία μέτρα μακριά από τον Μίλερ όταν ερρίφθησαν οι πυροβολισμοί", διευκρίνισε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας.

Η απόφαση του αστυνομικού "να πάει εκεί μόνος του, χωρίς σχέδιο και χωρίς οι αξιωματικοί να έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας δεν ήταν η σωστή στρατηγική", πρόσθεσε.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), το οποίο μετέχει στην έρευνα, "θα ενεργήσει ανάλογα αν αποδειχθεί ότι υπήρξε παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων", κατέληξε ο Τζόνσον.

Το γεγονός ότι ο αστυνομικός αυτός εκπαιδευόταν ακόμη όταν σημειώθηκε το περιστατικό δεν του επιτρέπει να ασκήσει έφεση στην απόφαση για την απόλυσή του, διευκρινίζει η Dallas Morning News.

Πρόκειται για την τελευταία από μια μακρά σειρά υποθέσεων, στις οποίες νεαροί αφροαμερικανοί που είναι άοπλοι σκοτώνονται από αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Αυτή σημειώθηκε δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του 18χρονου μαύρου και άοπλου Μάικλ Μπράουν, ο οποίος έπεσε νεκρός πριν από έναν χρόνο από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού στο Φέργκιουσον, στο Μιζούρι. Στις διαδηλώσεις, που έγιναν την Δευτέρα στη μνήμη του Μπράουν, προκλήθηκαν βίαια επεισόδια και κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Φέργκιουσον.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου