Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Προσάραξη σε αβαθή του ταχύπλοου Flying Cat 4 της εταιρείας Hellenic seaways



Προσάραξη σε αβαθή, σε θαλάσσια περιοχή λίγο έξω από το λιμάνι της Τήνου, του ταχύπλοου Flying Cat 4 της εταιρείας Hellenic seaways, με αιτιολογία για το ατυχές συμβάν, την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Νωρίς εχθές το πρωί, περίπου στις 9.30 π.μ., το καταμαράν Flying Cat 4 παρέκκλινε της πορείας του προς το λιμάνι της Τήνου, με αποτέλεσμα να προσαράξει σε αβαθή, σε κόλπο που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του λιμανιού, την ώρα που πυκνή ομίχλη κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή, περιορίζοντας στο ελάχιστο την ορατότητα.

Στο ταχύπλοο, εκτός των 14 ατόμων του πληρώματος, επέβαιναν 239 άτομα με προορισμό όχι μόνο για Τήνο αλλά και για τα υπόλοιπα 5 νησιά του προγραμματισμένου του δρομολογίου, το οποίο ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί από Ραφήνα με προορισμό στις 9.15 την Τήνο, στις 9.45 την Μύκονο και εν συνεχεία Πάρο, Νάξο, Ίο και Σαντορίνη.

Να σημειωθεί πως ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός επιβάτη ή μέλους του πληρώματος, όπως και δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων από την προσάραξη ή μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Κινητοποίηση και μετεπιβίβαση

Το ταχύπλοο δεν έπλεε με μεγάλη ταχύτητα, μάλλον λόγω της περιορισμένης ορατότητας που προκλήθηκε από την έντονη ομίχλη, όμως δεν φαίνεται να κινήθηκε βάσει του ραντάρ που διαθέτει, ενώ να σημειωθεί, σύμφωνα με ενημέρωση από στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ο καπετάνιος ήταν γνώστης του λιμανιού καθώς είχε εκτελέσει επανειλημμένως το συγκεκριμένο δρομολόγιο, οπότε θα πρέπει να δώσει και επαρκείς εξηγήσεις για το γεγονός.

Άμεσα μετέβησαν στην περιοχή ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη, για να συνδράμουν στην ιδιαίτερη κατάσταση που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του καπετάνιου και του τοπικού Λιμεναρχείου, να παραλάβουν τους επιβάτες με ασφάλεια τους οποίους μετέφεραν στο λιμάνι του νησιού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, «υπό το συντονισμό της οικείας Λιμενικής Αρχής και με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών, για προληπτικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε ασφαλώς η μετεπιβίβαση και μεταφορά των επιβατών στο λιμένα Τήνου, οι οποίοι θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας».

Πράγματι, η Hellenic seaways ανέλαβε την αντικατάσταση των εισιτηρίων των επιβατών με εισιτήρια άλλων εταιρειών για την μετάβαση στους προορισμούς τους, ενώ για τις περιπτώσεις μεγάλης απόκλισης των δρομολογίων, καλύφθηκαν οι ώρες αναμονής, για όσους επιβάτες το επιθυμούσαν, με την παροχή διαμονής και διατροφής.



Συντονισμένες και άμεσες κινήσεις

Άμεσο αίτημα υπήρξε από την πλευρά της εταιρείας για μετάβαση ρυμουλκού πλοίου στο σημείο και συγκεκριμένα το ρυμουλκό Armadores το οποίο κατέπλευσε στην Τήνο από τη Μύκονο, προκειμένου να βοηθήσει στην ρυμούλκηση του καταμαράν.

Όμως το σημείο στο οποίο είχε προσαράξει το Flying Cat 4, δεν επέτρεψε την άμεση ρυμούλκηση του, γεγονός για τα οποίο ο καπετάνιος του ρυμουλκού ζήτησε να αναληφθεί η ευθύνη από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς κατά τη διαδικασία ρυμούλκηση μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στο σκάφος.

Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω τις ιδιαιτερότητας του βυθού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς το πλοίο προσάραξε σε αμμώδες βυθό όπου υπάρχουν πέτρινες πλάκες, με αποτέλεσμα οι τυχόν λάθος χειρισμοί να προκαλέσουν απορρόφηση της άμμου, μεγιστοποιώντας την ζημιά στο πλοίο.

Ο πρώτος έλεγχος έγινε από ιδιώτες δύτες στα ύφαλα του σκάφους, ενώ ζητήθηκε από την εταιρεία να καταπλεύσει στην Τήνο ρυμουλκό και από τον Πειραιά για να συνοδεύσει το σκάφος κατά την επιστροφή του από την Τήνο.

Οι μέχρι τώρα καταγεγραμμένες ζημιές, σύμφωνα πάντοτε με εκτιμήσεις τις εταιρείας, είναι άμεσα αντιμετωπίσιμες, με αποτέλεσμα το πλοίο τελικά εχθές στις 18.25 να αποκολληθεί και να ρυμουλκηθεί.

Πλέον το δεύτερο ρυμουλκό αναλαμβάνει την μεταφορά του στο ναυπηγείο του Σπανόλπουλου, όπου με την είσοδο του στη ναυπηγική δεξαμενή, είναι ζήτημα μόλις μίας εβδομάδας η επισκευή του.

Παράλληλα, η πλοιοκτήτρια εταιρεία προχώρησε σε άμεσες ενέργειες αποκόλλησης του σκάφους, ρυμούλκησης, μεταφοράς και επισκευής του, καθώς το περιστατικό συνέβη εν μέσω καλοκαιριού, δηλαδή, κατά την περίοδο της αυξημένης κίνησης, οπότε ούτε οι ανάγκες μετακίνησης των επιβατών, εξυπηρέτησης των νησιών και οι οικονομικές απώλειες της εταιρείας επιτρέπουν την οποιαδήποτε κωλυσιεργία.



koinignomi.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου