Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ορατό πλέον το σχίσμα: Προς κάλπες τον Σεπτέμβριο με ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ



Σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέροντας το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Eξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη αλλά και στον Γ. Βαρουφάκη, με τα όσα είπε σήμερα το πρωί στους συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες μεταφέροντας το πεδίο της σύγκρουσης στο κόμμα και μάλιστα σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Μετά τους κυβερνητικούς ελιγμούς με την μεταφορά των διαπραγματεύσεων για το φορολογικό των αγροτώνστην συζήτηση για την μεγάλη συμφωνία αλλά και την δέσμευση για αναστολή των πληστηριασμών με την υποσχετική των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίζει την ψήφο περισσοτέρων από 120 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεκαθαρίσει μία και καλή τους λογαριασμούς του με την Αριστερή Πλατφόρμα

Με την αίσθηση ότι έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος της αυριανής συνεδρίασης στην βουλή, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του στο κόμμα με την Αριστερή Πλατφόρμα, ζητώντας την διοργάνωση ανοιχτού συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, όπου θα ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος στην κοινωνία, προκειμένου όπως είπε «Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεκαθαρίσει μία και καλή τους λογαριασμούς του με την Αριστερή Πλατφόρμα, για την οποία μίλησε με σκληρά λόγια αναφέροντας στους συνεργάτες του: «Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλλημα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό». Είπε δε χαρακτηριστικά «να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής».

Ξεπερνώντας το εμπόδιο της ΚΕ, όπου είναι προφανές ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία, αφού 109 από τα 201 μέλη του οργάνου έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ναπροτείνει στην  Πολιτική Γραμματεία την διοργάνωση ανοιχτού συνεδρίου, ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα των διαφωνούντων για επαναλειτουργία των κομματικών οργάνων.

Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη που βρίσκονται στον κύκλο επιρροής του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος και με την στάση του δηλώνει στους διαφωνούντες ότι θα επιδιώξει να ανατρέψει υπέρ του τους συσχετισμούς δυνάμεων στο κόμμα, με την συμβολή πολιτών και κοινωνικών στελεχών που θέλουν να συμβάλουν στο εγχείρημα για την δημιουργία ενός νέου, ενιαίου κόμματος. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό, δείχνει την πόρτα της εξόδου στους διαφωνούντες καθώς εκτιμάται ότι σε ένα ανοιχτό κόμμα η Αριστερή Πλατφόρμα και οι συνιστώσες θα περιορίζονταν σε πολύ χαμηλά ποσοστά μακριά από το 35-40%που καταγράφουν σήμερα οι προσκείμενες σε αυτούς δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός όμως με την μεταφορά του κέντρου βάρους της αντιπαράθεσης στο κόμμα και ανοίγοντας τα θέματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την νέα συμφωνία που θα γίνει μέχρι τις 20 Αυγούστου. Πέραν των εμποδίων που καλείται να αντιμετωπίσει στο εσωκομματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπος με την εφαρμογή του προγράμματος που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα αλλά κυρίως με το στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος.


Κέρδος 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου