Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Κ. Μίχαλος: Το τραπεζικό μπλόκο οδηγεί σε «λουκέτα»



Την προώθηση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές και πελάτες του εξωτερικού, ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα και την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Μίχαλος προειδοποιεί για κίνδυνο καταστροφής των επιχειρήσεων που λόγω των περιορισμών στην τραπεζική πίστη έχουν αθετήσει ή κινδυνεύουν να αθετήσουν τις συμφωνίες με τους προμηθευτές και τους πελάτες στους στο εξωτερικό και κατά συνέπεια για έκρηξη της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, ήδη εκκρεμούν τουλάχιστον 6.000 αιτήματα επιχειρήσεων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν πληρωμές πρώτων υλών κι εμπορευμάτων και ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.

Η πρόταση των επιμελητηρίων είναι να επιτραπεί σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις εισάγουν συνάλλαγμα, λόγω προώθησης των προϊόντων τους σε ξένους πελάτες, να το επανεξάγουν σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, προκειμένου οι προμηθευτές τους να τους αποστείλουν πρώτες ύλες και προϊόντα.

Επίσης, προτείνεται να επιτραπεί η μετατροπή συναλλάγματος σε ευρώ και μέσω διατραπεζικών συναλλαγών οι επιχειρήσεις να μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο εσωτερικό.
Ο κ. Μίχαλος θέτει τέλος το ερώτημα για ποιο λόγο η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαγορεύει την πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες.



naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου