Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Καταψηφίζει η Ραχήλ Μακρή - Μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑΣτα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να κρατήσει όσο μπορεί αρραγές το κόμμα ενόψει της ψηφοφορίας για την ελληνική πρόταση. Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται αλλά και η γενικότερη στάση κορυφαίων στελεχών του κόμματος προκαλεί σοβαρούς τριγμούς και ανησυχία για τις εξελίξεις.
Η Ραχήλ Μακρή, πριν από λίγη ώρα κατακεραύνωσε την κυβέρνηση και δήλωσε ότι δεν θα εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί.
«Έχουμε μόνο την εντολή για υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης», τόνισε η βουλευτής Κοζάνης εμφανώς ταραγμένη.
[Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε εντολή διαπραγμάτευσης που δεν δύναται να υπερβεί εκλογών και δημοψηφίσματος. Κατανοούμε ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Ποταμι ότι θέλουν να παρασύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μνημόνιο ωστόσο δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν επιτρέπω να βρειτε άλλοθι. Δεν θα επιτρέψω να μειωθούν συντάξεις μεσω αύξησης φόρων.

Δεν γίνεται να αυξηθούν φόροι ακινήτων δεν σας εξουσιοδοτώ να ξεπουλήσετε αεροδρόμια ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνια, Ελληνικό και για μεταφορά όλων των κρατικών ακινήτων στον ΤΑΙΠΕΔ
Σας απευθύνω ύστατη έκκληση να διαπραγματευτείτε με εντολή λαού! Δεν δίνω έγκριση σε προτάσεις που το 80% είναι πρόταση Γιούνκερ». Η κ. Μακρή είπε ότι «πέντε μήνες ο Πρωθυπουργός και όσοι επέλεξε έδιναν μάχη για να μην ακολουθήσουμε σκυφτοί την εθελόδουλη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και «πέντε μήνες όλοι ακολουθούσαμε και στηρίζαμε την προσπάθεια».

Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση για αδυναμία ελέγχου της νομιμότητας των καναλιών και για παραχώρηση των τραπεζών στους χρεοκοπημένους τραπεζίτες.
«Δεν θα σας εξουσιοδοτήσω με την ψήφο μου να περάσετε μέτρα που δεν εξυπηρετούν τον άνεργο και τον συνταξιούχο», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της έτρεμε.
Εκλεισε με τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα… ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας» είπε για να προσθέσει «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, ο λαός την απέδειξε δεν ξέρω όμως να την διαθέτετε και εσείς».

Αντιδράσεις
Μετά τη δραματική προειδοποίηση του πρωθυπουργού ο οποίος είπε πως «είτε θα πάμε όλοι μαζί, είτε θα πέσουμε όλοι μαζί», το λόγο πήραν οι διαφωνούντες αφήνοντας σαφείς αιχμές για «συνθηκολόγηση» της κυβέρνησης.
Σύμφωνα  με πληροφορίες, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε πως «η συμφωνία δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα, ούτε θετική προοπτική στη χώρα».

Λίγο αργότερα, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα πράξει, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα ετοιμάζει κείμενο διαφοροποίησης και τα πηγαδάκια στη Βουλή έδιναν κι έπαιρναν.
Υπέρ της επιστροφής στη δραχμή τάχθηκε ο Θανάσης Πετράκος: «Το όχι ήταν ριζοσπαστικό και ταξικό. Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Οσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής».

Στα... κάγκελα και ο Κ. Λαπαβίτσας ο οποίος δεν απέκλεισε ακόμα και τώρα το ενδεχόμενο Grexit:  «Επιβεβαιώθηκαν όσα έλεγα. Προφανώς όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε γι αυτό το επόμενο διάστημα, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».
Αλλά και ο Αλ. Μητρόπουλος είναι άγνωστο τι θα πράξει καθώς έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του ενώ και ο Ι. Μιχελογιαννάκης αλλά και η Ραχήλ Μακρή δείχνουν να διαφοροποιούνται.
«Αποτύχαμε, χάσαμε» συνέχισε, για να παρατηρήσει, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μεταλλασσόμαστε σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που καλείται να υλοποιήσει το πιο ασφυκτικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα». «Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση» εκτίμησε, για να προσθέσει, αναφορικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Δεν πρέπει να πάμε σε ένα Grexit, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε και δεν πρέπει να προκαλέσουμε άλλο κακό στο λαό μας», είπε ο κ. Μητρόπουλος.
Αγωνία επικρατεί και για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δεν αποκλείεται να επιμείνει στην καταψήφιση των προτάσεων της κυβέρνησης. Πρόσθεταν όμως ότι αν κάνει κάτι τέτοιο δύσκολα θα παρέμενε Πρόεδρος της Βουλής.
Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής επέβαλε τη λεπτομερή συζήτηση σε 4 επιτροπές για να συζητηθούν τα μέτρα και ζήτησε να μπει στην Ολομέλεια η συμφωνία αύριο, παρά τις εντολές που είχε από το Μαξίμου.
Από την κυβέρνηση αναφέρεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να φέρει τη συμφωνία σε μια μόνο επιτροπή, την Επιτροπή Οικονομικών, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι επίτηδες γίνονται εκ μέρους της αυτές οι κινήσεις.
Τέτοιο χρονοδιάγραμμα δεν είναι εφικτό για την κυβέρνηση.
Η συμφωνία πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί εξουσιοδότηση απόψε, ώστε το Eurogroup να την εγκρίνει αύριο.Από την κυβέρνηση διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι η συζήτηση απόψε στη Βουλή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 8-9 το βράδυ, και όχι ξημερώματα.Πηγή : imerisia.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου