Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Συμφωνία σήμερα βλέπουν οι Financial Times




Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης ο Α. Τσίπρας μπορεί να φτάσει σήμερα σε συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μετά την κατάθεση από την Αθήνα νέων προτάσεων προς τους πιστωτές, αναφέρουν σε νεότερο δημοσίευμα οι Financial Times.

Αισιόδοξοι οι ευρωπαίοι για συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν εκφράσει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους ηγέτες των κυβερνήσεων της ευρωζώνης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί απόψε, μετά την κατάθεση από την Αθήνα νέων προτάσεων προς τους πιστωτές προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια 7,2 δισ. ευρώ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 ότι οι νέες ιδέες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». «Η μοίρα της Ελλάδας παίζεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα», είπε, προσθέτοντας: «πιστεύω σε μια συμφωνία».

Αργά χθες, ο αρχηγός του επιτελείου του ευρωπαίου επιτρόπου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμαϊρ, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε πως η νέα ελληνική πρόταση είναι «μια καλή βάση για πρόοδο στην αυριανή Σύνοδο». Ωστόσο, παρομοίασε την διαδικασία με μια «γέννα με κουτάλες», υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η λιγότερο σκληροπυρηνική από τους τρεις πιστωτές της Ελλάδας. Ευρωπαίοι ηγέτες, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πίεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους επόπτες της διάσωσης πριν τη Σύνοδο.

Του είπαν επίσης πως αν η Αθήνα μπορέσει να κλείσει συμφωνία πριν την Σύνοδο, οι ηγέτες θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν την συμπερίληψη της ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των πιστωτών αργότερα σήμερα το πρωί. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης προγραμματίζεται να συνεδριάσουν το απόγευμα, πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Χωρίς μια συμφωνία σήμερα, θα είναι όλο και πιο πιθανό η Αθήνα να ξεμείνει από χρόνο για να εξασφαλίσει χρήματα πριν τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέτηση της πληρωμής της δόσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι ανησυχίες πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έχουν προκαλέσει μαζικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ενισχύοντας την πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει πως μια χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας έχει απαιτήσει η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας –που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ- να περιλαμβάνεται στην όποια συμφωνία για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και παραμένει ασαφές το αν ήταν πρόθυμος να δεχθεί νέα μέτρα λιτότητας με την απλή υπόσχεση για μελλοντική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε επί πεντέμισι ώρες προτού εγκρίνει τη νέα πρόταση οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επέβλεψε την ομάδα που εργάζονταν πάνω στις προτάσεις την Κυριακή το πρωί. Σύμφωνα με άτομο κοντά στις διαπραγματεύσεις, η πρόταση κάνει υποχώρηση στο θέμα της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης και στην αύξηση των φόρων που ζητούν οι πιστωτές.

Αν και ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας θέλει να κλείσει συμφωνία, ορισμένες πρωτεύουσες της ευρωζώνης σκληραίνουν τη στάση τους.
Σύμφωνα με άτομο που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, ορισμένες κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να αναβάλλουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι την Πέμπτη, όταν θα πραγματοποιηθεί η τακτική Σύνοδος της ΕΕ. άλλοι όμως πιστεύουν πως έχουν φτάσει «στο τέλος του δρόμου» με την Ελλάδα και είναι έτοιμη να αφήσουν τη χώρα «να φύγει».



Πηγή : Euro2day



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου