Στον πόλεμο των 50 ημερών το περασμένο καλοκαίρι
Πιθανές ευθύνες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, το περσινό καλοκαίρι, διαπιστώνει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.
Ειδικότερα, στην έκθεση, που παρουσίασε τη Δευτέρα επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και η οποία συγκεντρώνει τις έρευνες ενός έτους, αναφέρεται ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να είναι ένοχες για εγκλήματα πολέμου όσον αφορά τις επιθέσεις, αδιακρίτως, σε κατοικημένα κτίρια στη Γάζα, καθώς επίσης σε κτίρια όπου στεγάζονταν ιατρικές υπηρεσίες.
Από την άλλη πλευρά, αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει η επιτροπή του ΟΗΕ «υποδηλώνουν σαφώς» ότι «πρωταρχικός στόχος» των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες ήταν να «σπείρουν τον τρόμο» στον άμαχο πληθυσμό, γεγονός το οποίο αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Συνολικά, το Ισραήλ πραγματοποίησε 6.000 αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων πολλές σε κατοικημένα κτίρια, αναφέρεται στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής, ενώ προστίθεται με νόημα ότι «ο αριθμός των νεκρών και μόνο λέει πολλά». Συγκεκριμένα, κατά τις αιματηρές συγκρούσεις 2.251 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 1.462 άμαχοι - ανάμεσά τους 299 γυναίκες και 551 παιδιά.
Στον αντίποδα, οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν 4.881 ρουκέτες και 1.753 όλμους προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι πολίτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον 1.600, εκ των οποίων 270 παιδιά.
Η πρώτη αντίδραση στην έκθεση του ΟΗΕ ήρθε από το Ισραήλ, το οποίο έσπευσε να αμφισβητήσει τα πορίσματά του. «Αμυνόμενος ενάντια στις επιθέσεις, ο Στρατός του Ισραήλ ενήργησε σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι έπειτα από έρευνες ενός έτους, ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να διακρίνει την «ηθική συμπεριφορά» του Ισραήλ από τη δράση των παλαιστινιακών «τρομοκρατικών οργανώσεων» με την οποία ήρθε αντιμέτωπο κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Από την πλευρά της Χαμάς, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αντίδραση στην έκθεση του ΟΗΕ.
Πηγή : tovima.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου