Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Δικογραφία για απάτη μέσω διαδικτύου κατά 42χρονης και εταιρείας επενδύσεων



Υπόθεση απάτης κατ' εξακολούθηση μέσω διαδικτύου εξιχνίασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος 42χρονης και ανώνυμης εταιρείας επενδύσεων - επιχειρήσεων εστιατορίων, στη Θεσσαλονίκη.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία εταιρείας, η οποία εδρεύει στην Αττική και δραστηριοποιείται στην αγορά και διαμεσολάβηση παντός είδους εισιτηρίων, μεταξύ των οποίων και αεροπορικών.

Ειδικότερα, η εταιρεία κατήγγειλε πως διαπράχθηκε απάτη σε βάρος της, καθώς είχαν πραγματοποιηθεί αγορές αεροπορικών εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου, με τη χρήση πιστωτικών καρτών, που είχαν εκδοθεί από ελληνικές και ξένες τράπεζες και τα στοιχεία των κατόχων τους δεν ταυτίζονταν με τα δηλωθέντα στοιχεία στις συναλλαγές.

Ακολούθησε ψηφιακή έρευνα, από την οποία διαπιστώθηκε ότι με τα ίδια στοιχεία συναλλασσομένου προσώπου πραγματοποιήθηκαν σ΄ ένα τρίμηνο 52 συναλλαγές αγοράς εισιτηρίων για πτήσεις κοντινής ημερομηνίας και επιβάτες με ελληνικά και ξένα ονόματα, με αναχώρηση από τον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης και προορισμό κυρίως αεροδρόμια της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, από την οποία πρόεκυψαν τα εξής:

Τα καταγεγραμμένα στα συστήματα της εγκαλούσας εταιρείας ηλεκτρονικά ίχνη, που πραγματοποίησαν τις απατηλές συναλλαγές, ήταν ελληνικής προέλευσης.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με διάφορες πιστωτικές κάρτες που είχαν εκδοθεί από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και χωρών του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβενία και Χιλή).

Σύμφωνα δε με τη συνεργαζόμενη τράπεζα της εταιρείας, τα ονόματα των πραγματικών κατόχων των καρτών που χρησιμοποιήθηκαν, δεν ταυτίζονταν με τα δηλωθέντα στην εκάστοτε παραγγελία εισιτηρίου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης εκδόθηκε διάταξη και βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και ακολούθησε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής - σταθερής τηλεφωνίας.

Από τα αποτελέσματα πρόεκυψε η εμπλοκή 42χρονης, ιδιοκτήτριας καταστήματος στη Θεσσαλονίκη και της ανώνυμης εταιρείας, επίσης με έδρα στη συμπρωτεύουσα.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναζήτησαν τους εμπλεκόμενους και διαπιστώθηκε ότι πλέον έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά τους και είναι αγνώστου διαμονής, ενώ αναζητούνται προκειμένου να εξεταστούν από τις Αρχές.

Από το προανακριτικό υλικό και την έρευνα, εκτιμάται ότι οι αναζητούμενοι προέβαιναν σε πρόσκαιρο άνοιγμα καταστημάτων για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων, τα οποία έκλειναν ύστερα από σύντομο διάστημα και άλλαζαν συχνά διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας για να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ ερευνάται το συνολικό ύψος της απάτης.


Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου