Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup δυστυχώς χωρίς καμιά συμφωνία



Ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμιά απόφαση σχετικά με την Ελλάδα η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "είναι δυστυχές ότι έχει επιτευχθεί πολύ μικρή πρόοδος στις συνομιλίες. Δεν είναι ορατή προς το παρόν μία νέα συμφωνία".

"Ζητήσαμε νέες προτάσεις από την Ελλάδα", είπε για να προσθέσει ότι "λίγες από τις προτάσεις ήταν αξιόπιστες"

Τόνισε πάντως ότι "υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία" και πως "σαφώς η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας", για να προειδοποιήσει ότι είναι "ελάχιστος ο χρόνος που απομένει".

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά δόθηκε ισχυρό σήμα στην Ελλάδα να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τις διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες για προτάσεις εκατέρωθεν

Νωρίτερα, πληροφορίες ξένων δημοσιογράφων ανέφεραν ότι ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε σειρά νέων προτάσεων στους ομολόγους του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσίασε μία πεντασέλιδη νέα πρόταση.

Λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, κυκλοφόρησε και η πληροφορία με δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit, ότι δίνεται από τους πιστωτές μία τελευταία προσφορά προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, προτείνουν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τον Δεκέμβριο, παραχωρώντας στην Αθήνα πόρους 10 δισ. ευρώ, συν αύξηση από την ΕΚΤ κατά 2 δισ. της δυνατότητας των τραπεζών να αγοράζουν ελληνικό χρέος.

Τα 10 δισ. ευρώ προέρχονται από το ποσό που είχε απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εκτιμάται ότι με το ποσό αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της εν μέσω του καλοκαιριού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την τελευταία προσφορά των πιστωτών προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία. Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο σχέδιο.

* Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν "ονειροπόληση" την πληροφορία της Die Zeit, ενώ υπήρξε διάψευση και για τη νέα πρόταση Βαρουφάκη.



Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου