Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Συστατικό του ελαιολάδου εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα



Είναι ήδη επαρκώς τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην μακροζωία αλλά και την καλή υγεία. Τώρα, αμερικανοί ερευνητές μας αποκαλύπτουν το «μυστικό όπλο» της μεσογειακής διατροφής.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular and Cellular Oncology, ένα συστατικό του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, η ολεοκανθάλη, εξοντώνει τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα χωρίς να κάνει κακό στα υγιή.

Η ολεοκανθάλη δρα διασπώντας το λυσόσωμα, δηλαδή το τμήμα του καρκινικού κυττάρου που λειτουργεί ως κυτταρικές «χωματερές», απελευθερώνοντας τις πρωτεΐνες που προκαλούν τον κυτταρικό θάνατο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Rutgers», πρόσθεσαν ολεοκανθάλη σε καρκινικά κύτταρα, σε εργαστηριακό περιβάλλον, και παρατήρησαν ότι αυτά πέθαναν εντός 30 λεπτών.

Το αξιοσημείωτο ήταν ότι η ολεοκανθάλη δεν προκάλεσε καμιά βλάβη στα υγιή περιβάλλοντα κύτταρα. Μάλιστα, παρέτεινε ελαφρώς τον χρόνο ζωής τους.

«Τα καρκινικά κύτταρα έχουν πολύ μεγαλύτερα και πιο ενεργά λυσοσώματα, ενώ υπάρχει και κάτι άλλο που τα καθιστά πιο ευάλωτα από τα υγιή, χωρίς να μπορούμε προς το παρόν να τα προσδιορίσουμε», εξηγεί ο Δρ Πολ Μπρέσλιν, επικεφαλής ερευνητής.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να αποδείξουν ότι η ολεοκανθάλη είναι ικανή να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει του όγκους σε πειραματόζωα.

Η αξία της μεσογειακής διατροφής

Εν τω μεταξύ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε δείγμα 26.000 ατόμων έδειξε ότι, τα φυτικά λιπαρά του ελαιολάδου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 9%.

Επίσης, τον περασμένο Ιανουάριο μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τρώγοντας ψάρια, σαλάτες και ελαιόλαδο, συνοδεία ενός ποτηριού κρασί, οι άνδρες μπορούν να καταπολεμήσουν την στυτική δυσλειτουργία.

Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρτασης, ακόμα και της νόσου Αλσχάιμερ.

Τέλος, μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πέρσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, προστατεύοντας το DNA από βλάβες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έκαναν διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλά φρούτα και λάχανικά, είχαν μακρύτερα τελομερή.


Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου