Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Φόνος Μ. Κουμανταρέα: Ο δράστης που ήθελε χλιδάτη ζωή




Ο Μένης Κουμανταρέας τού προσέφερε άνεση, του έδινε χρήματα, κερνούσε το φαγητό του. Ο Στεφάν έδινε την παρέα την νιότης του και την έμπνευση για το συγγραφικό έργο του. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια ανταποδοτικής φιλίας, ο 25χρονος επεδίωκε έντονα την καλή ζωή, γρήγορα, με την εξοικονόμηση χρηματικών ποσών που ήθελε να αντλήσει από τον 83χρονο συγγραφέα.

Μετά τη δολοφονία, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προέβη σε αγορές μοντέρνων ρούχων, γυρνούσε σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αττικής και, χωρίς τύψεις, ξεκίνησε την έντονη κοινωνική ζωή, γλεντώντας σε μεγάλα κλαμπ της πρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ημέρες πριν από τη σύλληψή του διασκέδαζε μέχρι πρωίας σε γνωστό κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι.

Επέστρεψε στην περιοχή

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι τουλάχιστον δύο φορές επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος. Πήγε σε καφέ μπαρ όπου σύχναζε ο Μένης Κουμανταρέας και στο παρελθόν είχαν συναντήσεις οι δυο τους.



Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει φωτογραφικό ντοκουμέντο του Στεφάν Ματασαρεάνου λίγο μετά τη σύλληψή του στις 21.45 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στην οδό Προμηθέως στα Πατήσια. Σε άλλες φωτογραφίες από το προφίλ του στο facebook υπάρχουν άλλα ντοκουμέντα των εορταστικών εξόδων και της διασκέδασής του, τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Στις 3 Ιανουαρίου βρισκόταν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι όπου, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., έμεινε μέχρι τα ξημερώματα, ενώ φαίνεται να κέρασε τις φίλες του. Την Πρωτοχρονιά επισκέφθηκε μαζί με παρέα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, στο Μαρούσι και τον Αγ. Δημήτριο.

Ο «κουκουλοφόρος» Στεφάν

Τον περασμένο Μάιο ο Μένης Κουμανταρέας είχε λάβει 200.000 ευρώ από την πώληση ακινήτου στην Κηφισιά, 150.000 ευρώ σε μετρητά και περίπου 50.000 ευρώ σε επιταγή. Αυτά τα χρήματα δεν είχαν κατατεθεί σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα και οι αστυνομικοί εικάζουν ότι τα είχε φυλάξει στο διαμέρισμα.

Τους τελευταίους δύο μήνες ο Στεφάν γνώριζε την πώληση του σπιτιού και μαζί με τον 29χρονο καταζητούμενο συνεργό του Κόσμιν Γκαϊτάν ήταν ιδιαίτερα πιεστικός προς τον Μένη Κουμανταρέα προκειμένου να του δώσει ένα μεγάλο «δάνειο» από τα χρήματα της πώλησης του σπιτιού. Μια τέτοια απειλητική προσέγγιση είχε καταγραφεί το ίδιο χρονικό διάστημα, όταν ο Μένης Κουμανταρέας βγαίνοντας από το ασανσέρ στην είσοδο της πολυκατοικίας του βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο κουκουλοφόρους, τους οποίους όμως κατάφερε να προσπεράσει. Αυτή την επαφή την είχε εκμυστηρευτεί στο φίλο του, επίσης συγγραφέα, Θάνο Φωσκαρίνη, αναφέροντάς του πως θεωρούσε ότι ένας από τους κουκουλοφόρους ήταν ο Στεφάν.

Αυτές οι πιέσεις ήταν συνεχόμενες και ολοένα και πιο απειλητικές, έως το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 2014. Οι αστυνομικοί αποτύπωσαν εικόνες της εισόδου των δύο δραστών στην πολυκατοικία της οδού Ζακύνθου 3 στην Κυψέλη στις 17.35 και εξόδου τους στις 23.06. Ο βασικός μάρτυρας, που υπέδειξε την παρουσία του Στεφάν και τις κοινωνικές σχέσεις του με τον Μένη Κουμανταρέα, ήρθε μόνος του στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής. Σχεδόν ταυτόχρονα οι αστυνομικοί εντόπιζαν ότι ο χρήστης κινητού τηλεφώνου «αχυρανθρώπου από το Πακιστάν» ήταν ο Στεφάν. Το είχε χρησιμοποιήσει τον Μάιο του 2013 στα Χανιά. Ο ίδιος αριθμός είχε προβεί σε πολλές κλήσεις πριν και μετά τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα ενεργοποιώντας κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Κυψέλης.

9+1 αποτυπώματα

Ενα αποτύπωμα του Στεφάν βρέθηκε σε κάγκελο της εισόδου της πολυκατοικίας. Τα υπόλοιπα σε σημεία του διαμερίσματος που μόνο ο δράστης θα μπορούσε να είχε ακουμπήσει. Ενα από αυτά ήταν πάνω σε φάκελο τράπεζας, που πιθανότατα περιείχε μεγάλο χρηματικό ποσό, μέρος από τις 200.000 ευρώ που είχε πάρει ο συγγραφέας από την πώληση του ακινήτου. Τα αποτυπώματα ταυτοποιήθηκαν με τον Στεφάν Ματασαρεάνου, που είχε συλληφθεί στις 13 Μαΐου 2013 στα Χανιά κατηγορούμενος για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών καθώς στην κατοχή του είχαν βρεθεί πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ο Μένης Κουμανταρέας στο τελευταίο συγγραφικό του έργο, «Θησαυρός του χρόνου», γράφει για το δολοφόνο του. Κεντρικός ήρωας του έργου του είναι ο «Λούνα», που φαίνεται να είναι ο Στεφάν. Οι αστυνομικοί διάβασαν το προφητικό βιβλίο του συγγραφέα και εστίασαν τις έρευνές τους στο σπίτι της Κηφισιάς, που ο ίδιος πούλησε μετά το θάνατο της γυναίκας του, στη συντροφική φιλική τους σχέση, αλλά και στα «ξεπορτίσματα» σε underground μέρη, όπως έγραφε.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ


Δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου