Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Παρασκηνιακές επαφές ΣυΡιζΑ για συμβιβασμό με τους εταίρους και συμφωνία έως τις 28 Φεβρουαρίου




Σε «μυστικό σχέδιο κατά της χρεοκοπίας» αναφέρεται ο αναλυτής της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα Έττορε Λιβίνι, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται στο παρασκήνιο με τους γεφυροποιούς των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού που να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, βγάζοντας από το μαγικό καπέλο μια λύση που να επιτρέπει σε όλους να πουν ότι νικήσανε, καθιστώντας δυνατή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή μιας συμφωνίας με την
τρόικα» γράφει ο Λιβίνι.

Όπως σημειώνει, πρόκειται για μια «μείξη ανάμεσα σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, ο μέσος χρόνος της οποίας σήμερα είναι 32 έτη και σε μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι σήμερα στο 1,5%, ελαφρύνοντας το βάρος των δανείων της Αθήνας και απελευθερώνοντας, συγχρόνως, πόρους για τις επενδύσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, με τον τρόπο αυτό «η Άγγελα Μέρκελ θα μπορέσει να εγγυηθεί στα γεράκια του Βορρά, ότι η Ελλάδα, έστω και με ιδιαίτερα συμφέρουσες προϋποθέσεις, θα πληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Ο Ιταλός αναλυτής, θεωρεί, πάντως, πως «όλοι είναι πεπεισμένοι, ακόμη, τελικά, και τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει όλο της το δημόσιο χρέος, το οποίο αγγίζει το 175% του ΑΕΠ, με τα ισχύοντα επιτόκια της αγοράς» και, κατά συνέπεια, «η επαναδιαπραγμάτευση δεν αφορά το αν, αλλά το πότε».


Reuters: Συμβιβασμό αναζητούν και οι Ευρωπαίοι


Την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναζητούν Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο κάνει αναφορά στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από το Λονδίνο που υποβάθμισε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα Γερμανοί αξιωματούχοι, του οποίους επικαλείται το Reuters,  επανέλαβαν σήμερα μιλώντας υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας τους ότι διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξετάζονται σε επίπεδο τεχνοκρατών της κυβέρνησης.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης με τη νέα κυβέρνηση όσον αφορά στους όρους του σχεδίου διάσωσης  και γι΄αυτό το λόγο διερευνούν έναν πολιτικό συμβιμβασμό με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επισημαίνουν πως θεωρούν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πολύ μικρές και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα αν κερδίσει τις εκλογές, κάτι που όπως λένε απέχει πολύ από το να είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή.

Σε αναζήτηση «αποδεκτού συμβιβασμού»

«Πρέπει να κερδίσει πρώτα και κατόπιν να σχηματίσει μια κυβερνητική συμμαχία. Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο», επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν πρόκειται για την επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά για την εξεύρεση ενός αποδεκτού πολιτικά συμβιβασμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος χειρίστηκε πολλά θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, γνωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και έχει διατηρήσει επαφή μαζί του, επισήμαναν οι πηγές του Reuters.

Αν και θα ήταν πρόωρο να γίνει επισήμως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα πριν ξεκαθαρίσει η έκβαση των εκλογών, στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχει η αίσθηση ότι θα είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας.

Η διαγραφή χρέους αποκλείεται από μέρους τους, αλλά η επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγήσει κράτη μέλη της Ε.Ε. στην Ελλάδα πέραν της 30ετίας θα ήταν μια επιλογή που θα μπορούσαν να συζητήσουν οι εταίροι, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

«Δεν νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν κόμμα καμικάζι εάν ερχόταν στην εξουσία», επισήμανε ένας αξιωματούχος της Eυρωζώνης.

Οι ηγέτες του κόμματος αυτού «αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να είναι εντελώς τρελοί, ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα», υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ορισμένοι στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών στελεχών της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση, όπως ο Μίχαελ Φουξ. Άλλοι ωστόσο στη γερμανική πρωτεύουσα τονίζουν πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, , χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο ίδιος, σχολιάζει το Reuters, έκρινε πως η σεναριολογία αυτή δημιούργησε την εντύπωση πως δεν επιτρέπεται στους Έλληνες να αποφασίσουν για την τύχη τους στις εκλογές και αυτό μπορεί εντέλει να τους ωθήσει προς ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

WSJ: Τι προσδοκά ο ΣυΡιζΑ

Σε πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία «η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη».

Όπως επισημαίνεται, «το εορταστικό πνεύμα δεν άγγιξε τις ελληνικές αγορές. Μετά την αργία των Θεοφανείων, συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει: σε μεγάλη πτώση. Οι traders εκτιμούν ότι ο πονοκέφαλος ήρθε καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να είναι αποφασισμένος να αναδιαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, υπάρχει το ενδεχόμενο να έρχονται μεγαλύτερα βάσανα για τους ομολογιούχους, ακόμη και αν το κόμμα δεν οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης (η συμμετοχή στη νομισματική ένωση παραμένει δημοφιλής παρά τη βάναυση οικονομική ύφεση των πρόσφατων ετών)».

Ο Alberto Gallo, της Royal Bank of Scotland, δήλωσε ότι «είναι πολύ πιθανό ότι, ακόμη και αν κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ωθήσει τα πράγματα προς μία έξοδο, αλλά προς μία σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αυτό πάντως δεν έχει αποτρέψει τους οικονομικούς αναλυτές από το να ξεσκονίσουν τα παλαιά μοντέλα προβλέψεων περί της εξόδου ή όχι της Ελλάδας από το ευρώ. Η Morgan Stanley μελέτησε την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων για να σταθμίσει τις πιθανότητες ενός Grexit. Σήμερα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και διαπραγματεύονται άνω του 10% για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο. Οι αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων μικρότερης διάρκειας είναι ακόμη υψηλότερες, με τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο του 2017 να έχουν απόδοση άνω του 15%».

Όπως τονίζεται, «η ανεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων είναι ένδειξη ότι οι επενδυτές συνυπολογίζουν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο, ακόμη και πριν από τις σημερινές εξελίξεις, η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη».

Μεταξύ άλλων σημειώνεται επίσης ότι «παρά την οξύτητα των μεταβολών, η μετάδοση σε άλλες αγορές της ευρωζώνης παραμένει μέτρια. Η πρόσφατη αναζωπύρωση της μακρόχρονης ελληνικής κρίσης ξεχωρίζει επειδή δεν σημειώνεται μετάδοση. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, που σε προηγούμενα επεισόδια αυξάνονταν παράλληλα με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τώρα αυξήθηκαν μεν ελαφρά, αλλά παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Ο Andrew Sheets της Morgan Stanley δήλωσε ότι «το εκπληκτικό είναι πως στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλείται πολύ υψηλότερη πιθανότητα Grexit, από ό,τι προεξοφλούν άλλες αγορές».

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσδοκία του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ πιθανότατα εντός του μηνός. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο είναι προγραμματισμένη λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, όταν το πρόγραμμα Quantitative Easing (Ποσοτικής Χαλάρωσης) θα είναι δυσκολότερα αποδεκτό από ορισμένες διστακτικές πολιτικές ηγεσίες. Περαιτέρω σημάδια αναταράξεων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δοκιμάσουν ακόμη περισσότερο τα νεύρα των επενδυτών».


Πηγή : kedros.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου