Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η ρευστότητα των τραπεζών επαρκεί για τις ανάγκες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα



Την εκτίμηση ότι η κατάσταση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το επόμενο διάστημα διατυπώνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας καθώς και επιτελικά στελέχη τραπεζών.

Ωστόσο προειδοποιούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ομαλή πορεία μέχρι την εκλογική αναμέτρηση είναι τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό να διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας και να αποφύγουν παρεμβάσεις - δηλώσεις που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σημειώνεται ότι στο τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 164,5 δισ. ευρώ έναντι 163,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, και κατά 14 δισ. ευρώ υψηλότερα από το ναδίρ του Ιουνίου 2012, όταν οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 150,5 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους και για την ομαλή αντικατάσταση των εγγυήσεων του Δημοσίου με βάση τις οποίες αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Οπως έχει ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό η ΕΚΤ από την 1η Μαρτίου δεν θα γίνονται δεκτές τέτοιου είδους εγγυήσεις από καμία χώρα-μέλος. Ετσι οι τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου με άλλου τύπου εγγυήσεις, διαφορετικά η ρευστότητα αυτή θα καταπέσει στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Σύμφωνα με τράπεζες, από τις εγγυήσεις του Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται σήμερα περίπου 30 δισ. με τις οποίες έχει αντληθεί ρευστότητα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ. Σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) οι τράπεζες αναζητούν άλλου τύπου εγγυήσεις όπως τιτλοποιήσεις και καλυμμένα ομόλογα, τα οποία θα αποδεχθεί η ΕΚΤ ως νέες εγγυήσεις προς αντικατάσταση αυτών του ελληνικού Δημοσίου. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ και την ΤτΕ βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί χωρίς να μεταφερθεί μέρος της ρευστότητας σε ELA.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν τη σημασία της τήρησης των κανόνων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στην Ε.Ε. μέσω των οποίων διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ευρωσύστημα.

Οπως σημείωσαν χθες πηγές της ΕΚΤ δεν υπάρχει ζήτημα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι η μη τήρηση των κανόνων και τυχόν μονομερείς ενέργειες ενάντια στη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική θα μπορούσαν να περιπλέξουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. «Αν κάποιοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει τους κανόνες με τους οποίους χορηγεί ρευστότητα στις τράπεζες των χωρών-μελών λόγω πολιτικής πίεσης, καλό είναι να το ξανασκεφτούν», σημειώνουν στελέχη τραπεζών. Οπως σημειώνουν, είναι απίθανο η ΕΚΤ να ακολουθήσει επιλεκτικούς κανόνες για μεμονωμένα κράτη-μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να δούμε σημαντικές εκροές υπό την προϋπόθεση ότι τα κόμματα θα αποφύγουν τοποθετήσεις που πλήττουν την εμπιστοσύνη και μετά τις εκλογές δεν θα αμφισβητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σημειώνεται ότι όλα τα μεγάλα κόμματα είναι υπέρ του ευρώ και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Έντυπη Kαθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου