Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Σταδιακή αλλαγή κλίματος βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου




Περιμένει εκπλήξεις στις δύο πρώτες ψηφοφορίες

Σταδιακή αλλαγή του πολιτικού κλίματος που επιτρέπει αισιοδοξία για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου που έχει ενεργοποιηθεί σε παρασκηνιακές ενέργειες προσέγγισης βουλευτών.

Το κυβερνητικό επιτελείο επικαλείται την ομοβροντία των δημοσκοπήσεων οι οποίες όλες ανεξαιρέτως δείχνουν ότι το “όχι στις πρόωρες” εκλογές συγκεντρώνει την πλειονότητα των πολιτών καθώς επίσης ότι η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει μειωθεί ανάλογα με την μέτρηση από τις 2,7 μέχρι τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να συντηρεί κλίμα φόβου για τις συνέπειες που θα έχει για την χώρα το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην μάχη ρίχτηκε χθες σε συναντίληψη με το Μέγαρο Μαξίμου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει φυγή καταθέσεων που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας και επέσεισε τον κίνδυνο πρόκλησης μη αναστρέψιμης βλάβης στην οικονομία ενώ κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν την κατάσταση και να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση στο επικοινωνιακό πεδίο εξακολουθεί τις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις διιστάμενες απόψεις που επικρατούν στο εσωτερικό του για το πως θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση της οικονομίας και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Παράλληλα τονίζει “άστοχες” κατά την άποψή της δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα όπως ότι “θα παίζουμε εμείς τον ζουρνά και θα χορεύουν οι αγορές”.

Στο θετικό άθροισμα βάζουν και τις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ κ. Μοσχοβισί ο οποίος έδειξε την προτίμησή του για την κυβέρνηση αν και με πιο κομψό τρόπο από ότι ο κ. Γιούνκερ αφού απέφυγε να πάρει ευθέως θέση στο τί θα γίνει αν δεν εκλεγεί στην Ελλάδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει σε μία θετική στάση από την ΕΕ ίσως και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Ήδη έχει αρχίσει να διαρρέει ότι εφόσον διαφανεί ότι εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε είναι πολύ πιθανό η συμπεριφορά της Τρόικας να αλλάξει και αποσύρρει τις υπερβολικές απαιτήσεις της για το δημοσιονομικό κενό και να έλθει πιο κοντά ή συμφωνία. Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης άλλωστε προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα επιστρέψει η Τρόικα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εκτιμά ότι το δίλημμα “κυβερνητική σταθερότητα ή grexit” έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς όσον αφορά την διαμόρφωση του πολικού κλίματος. Αν θα έχει αποτέλεσμα και στην συγκέντρωση ψήφων θα φανεί αύριο κατά την πρώτη ψηφοφορία στην Βουλή. Αν και η κρίσιμη ψηφοφορία είναι η τρίτη στις 29 Δεκεμβρίου οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν στις δύο πρώτες που θα είναι άκαρπες θα είναι καθοριστικές. Το ενδεχόμενο να μεταστραφούν ήδη από την πρώτη ψηφοφορία βουλευτές από την ΔΗΜΑΡ ή του Ανεξάρτητους Έλληνες θα διαμορφώσει θετική δυναμική για τις επόμενες και θα επηρεάσει τους αμφίθυμους ανεξάρτητους βουλευτές. Στην κατεύθυνση αυτή βλέπουν ως σημαντική την δήλωση του κ. Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα θεωρήσει αργυρώνυτους ή αποστάτες βουλευτές που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτιμούν ότι με αυτή την δήλωση ο κ. Κουβέλης αποδέσμευσε τους βουλευτές του. Διαφορετικά είναι τα πράγματα στους ΑΝ.ΕΛ όπου η στάση του κ. Καμμένου είναι κάθετη και αταλάντευτη κατά της εκλογής Προέδρου και υπέρ των πρόωρων εκλογών.


Πηγή : protothema.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου