Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Μ. Σάλλας: Οι τράπεζες λένε όχι σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας



Ετοιμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις κόκκιινών δανείων δηλώνουν οι τραπεζίτες, διαβεβαιώνοντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι θα μπορέσουν να στηρίξουν χρηματοδοτικά την αναπτυξιακή προσπάθεια. Ποσπαθώντας να διασφαλίσουν τα νώτα της κυβέρνησης έναντι της τρόικας παίρνουν επάνω τους την άρνηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα δυναμίτιζε την κοινωνική συνοχή και θα οδηγούσε σε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών και εκπροσώπων των τεσσάρων  συστημικών τραπεζών.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας δήλωσε ότι «οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή ο σχετικός νόμος, ώστε να ξεπερασθεί γρήγορα αυτό το πρόβλημα».
 Ο κ. Σάλλας είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests, «που ήταν πολύ επιτυχή και ανοίγουν το δρόμο για την χρηματοδότηση της οικονομίας». Τόνισε ακόμη ότι οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό ότι είναι σε θέση να στηρίξουν το πλάνο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την επιτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,5%-3%,

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70 χιλιάδων ή των 100 χιλιάδων ευρώ.

«Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος απελευθέρωσης, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).


Πηγή : sofokleousin.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου