Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Δίκη Πιστόριους: Δεν αποδεικνύεται φόνος «εκ προμελέτης», λέει η δικαστής


Δεν μπορεί να υιοθετηθεί η θέση της προμελέτης στον φόνο της Ρίβα Στίνκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους, δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στη δίκη του χρυσού παραολυμπιονίκη.
«Ο εισαγγελέας δεν απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης», τόνισε η δικαστής.
Η δικαστής, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.
«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία», δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.
Κατά την ανάγνωση της απόφασης από τη δικαστή, δάκρυα κύλησαν στο πρόσωπο του Πιστόριους
Η ανάγνωση της ετυμηγορίας μπορεί να διαρκέσει από ώρες, έως μία ή δύο ημέρες, ενώ η ποινή θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, έξω από το δικαστήριο δεκάδες συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται κατά της κακοποίησης των γυναικών.

Νωρίτερα, η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε με πλήρη συναίσθηση, όταν πήρε το όπλο και πυροβόλησε κατά του θύματος «και εκείνη τη στιγμή είχε την ικανότητα να διαχωρίσει το καλό από το κακό και ότι ήταν σε θέση να ενεργήσει σύμφωνα με τη διάκριση αυτή».
Παράλληλα, η δικαστής Μασίπα έκρινε την κατάθεση του Όσκαρ Πιστόριους ανακριβή και αόριστη. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο αθλητής ισχυρίζεται πως σκότωσε τη σύντροφό του από λάθος, θεωρώντας ότι στο μπάνιο του σπιτιού του βρισκόταν διαρρήκτης ο οποίος ενδεχομένως να απειλούσε τη ζωή του.

Επιπλέον, η δικαστής απέρριψε κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του χρυσού παραολυμπιονίκη.  
Η ίδια εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και, μάλιστα, τους ευχαρίστησε "διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο". Ωστόσο έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν.
Ακόμη, σχετικά με τις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλιακή αντίστοιχα, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.

Το χρονικό του φόνου

Η Ρίβα Στίνκαμπ έπεσε νεκρή στις 14 Φεβρουαρίου 2013, αφότου πυροβολήθηκε τρεις φορές και οι σφαίρες διαπέρασαν την πόρτα του μπάνιου του Πιστόριους, στο σπίτι του στην Πρετόρια.
Ο παραολυμπιονίκης αρνείται ότι το ζευγάρι, που ήταν μαζί μόλις τρεις μήνες, είχε καβγαδίσει πριν το μοιραίο συμβάν, ωστόσο πολλές μαρτυρίες έκαναν λόγο για φωνές, πριν τους πυροβολισμούς.
Οπως έχει καταθέσει ο ίδιος, νόμισε πως η κοπέλα ήταν ακόμη στην κρεβατοκάμαρα όταν ακούστηκε θόρυβος από το μπάνιο και ο ίδιος υπέθεσε ότι μπήκε κάποιος διαρρήκτης.
Πηγή : newspost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου