Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο-ντοκουμέντο: Διακίνηση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι στο ΑΠΘ



Διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και μέρα μεσημέρι συνεχίζει να γίνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι.

Το βίντεο-ντοκουμέντο, που κατέγραψε το μεσημέρι της Τρίτης (25/1) το GRTimes.gr, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης.

Την ώρα που εκατοντάδες φοιτητές πηγαίνουν στις σχολές τους ή φεύγουν από το Πανεπιστήμιο έχοντας ολοκληρώσει τα μαθήματά τους, στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ γίνεται… πάρτι από διακινητές ναρκωτικών που έχουν πιάσει δουλειά και προσπαθούν να «σπρώξουν» κάνναβη σε όσους αναζητούν ή περιμένουν τους πελάτες τους, που γνωρίζουν που να τους βρουν.



Περίπου 7-8 άτομα, οι περισσότεροι φορώντας κουκούλες και μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊό, κρύβοντας έτσι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Πλατείας Χημείου, προκειμένου να έχουν το νου τους, και αν γίνουν αντιληπτοί από κάποιον που δεν πρέπει, να ειδοποιήσουν και να μετακινηθούν. Μάλιστα, δεν διστάζουν να πλησιάσουν ανθρώπους που περπατούν στην πλατεία και με ένα χαρακτηριστικό… σφύριγμα τους κάνουν γνωστό ότι μπορούν να βρουν ναρκωτικά.

Έως και τις 16.30 τα άτομα παραμένουν στην ίδια πλατεία του πανεπιστημίου, ενώ όλες οι «συναλλαγές» γίνονται με… τρόπο και «χέρι χέρι», προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί.

“Τα άτομα αυτά είναι καθημερινά εδώ, απλά αλλάζουν πόστα. Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές αν θέλω να αγοράσω ναρκωτικά, όπως και την παρέα μου”, αναφέρει φοιτήτρια στο GRTimes.gr, συμπληρώνοντας ότι αποφεύγει να περάσει μόνη από πολλά σημεία του πανεπιστημίου ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Άλλος φοιτητής τονίζει ότι δεν είναι μόνο η διακίνηση ναρκωτικών για την οποία σχεδόν όλοι οι φοιτητές γνωρίζουν, αλλά υπάρχουν και συχνά περιστατικά με ξυλοδαρμούς και κλοπές. “Όταν χαλάσει μια αγοραπωλησία παίζουν συχνά μπουνιές και ξύλο. Τους βλέπουμε ακόμα και από τα παράθυρα των σχολών μας”, αναφέρει.

Να συλληφθούν όσοι διακινούν ναρκωτικά και να τους επιβληθούν αυστηρότερες ποινές, ζητούν από τη μεριά τους μέλη φοιτητικών συλλόγων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν καμία θέση ούτε οι ουσίες ούτε η παράνομη διακίνηση τους στα πανεπιστήμια.

“Σχεδόν τρία χρόνια μετά την κατάργηση του ασύλου, επιβεβαιώνεται ότι όσα μας έλεγε η τότε κυβέρνηση, η πρυτανεία κλπ., ήταν προσχηματικά, όπως κατήγγειλαν άλλωστε τότε οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, αφού όχι μόνο δεν καταπολεμήθηκαν περιστατικά εγκληματικότητας αλλά συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι στα πανεπιστήμια μας”, τόνισε στο GRTimes.gr, η Παρασκευή Τσεκούρα, μέλος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Γεωπονίας.


Πηγή



Ο Θεοδωρικάκος καλεί τους πολίτες να κινηθούν νομικά κατά της Αττικής Οδού -«Πρόκειται για ανικανότητα»

 


Να κινηθούν νομικά κατά της Αττικής Οδού κάλεσε τους πολίτες ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.

«Σε αυτή την κυβέρνηση δεν αρέσει να ωραιοποιεί την κατάστασή. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και δίνουμε σκληρό αγώνα για να έχουμε λύσεις», τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ερωτηθείς για την ταλαιπωρία των πολιτών από την κακοκαιρία "Ελπίς" ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι διαμορφώθηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του γεγονότος ότι έκλεισε ασύνταχτα η Αττική Οδός. «Η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό δεν μπόρεσε να την κρατήσει ανοιχτή. Εκατοντάδες οχήματα αφέθηκαν να πληρώνουν διόδια και να μπαίνουν στην Αττική οδό χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και στη συνέχεια το πρόβλημα επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους δρόμους του οδικού δικτύου του Λεκανοπεδίου Αττικής», εξήγησε.

Αυτή ήταν η κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του στρατού και της Πυροσβεστικής. «Μέσα σε μία πολύ δύσκολη νύχτα δόθηκε μία πολύ σκληρή μάχη για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων, μάχη η οποία ήταν συντονισμένη, με τη συμμετοχή επιλέκτων μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας που επιστρατεύτηκαν, της περίφημης ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ, στρατιωτών, των παλικαριών του ελληνικού στρατού, των πυροσβεστών μας» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αναφέρθηκε στην επιχείρηση που έλαβε χώρα. «Η Ελληνική Αστυνομία χθες και σήμερα αξιοποίησε 7000 άνδρες και γυναίκες που πραγματοποίησαν και συμμετείχαν σε 2200 απεγκλωβισμούς και ευτυχώς δεν είχαμε τουλάχιστον τα χειρότερα δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής», σημείωσε.

Απαντώντας στα ερωτήματα της Ρίτσας Μπιζόγλη ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως «η ευθύνη της διαχείρισης της Αττικής Οδού ανήκει στον Παραχωρησιούχο, την ιδιωτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την Αττική Οδό». «Δεν μπορεί να μη βλέπουμε συγκεκριμένα τα γεγονότα: 20 χρόνια τώρα το νούμερο ένα δεδομένο όταν συμβαίνουν τέτοιες κακοκαιρίας είναι ότι Αττική Οδός δεν κλείνει. Εδώ υπήρξε μία πολύ μεγάλη αδυναμία και μία ανικανότητα πρόβλεψης από πλευράς της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί όλα να γίνονται κομματική πολιτική σ’ αυτή τη χώρα» συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη αποδεικνύοντας εμπράκτως το σεβασμό αυτής της κυβέρνησης στους πολίτες, γιατί τους πολίτες οφείλουμε να υπηρετούμε και να σεβόμαστε με πράξεις». «Ο πρωθυπουργός απαίτησε αποζημίωση από την πλευρά της εταιρείας με 2000 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο που εγκλωβίστηκε και να ξεχωρίσουμε κάτι αυτό δεν αφαιρεί το δικαίωμα των πολιτών να κινηθούν περαιτέρω δικαστικά σε βάρος της εταιρείας» προσέθεσε και αναφέρθηκε στην επιτροπή που θα εξετάσει τις ευθύνες της εταιρείας την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών με βάση Νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για τις ευθύνες ιδιωτών όταν ταλαιπωρούν ή προκαλούν ζημιά στους πολίτες.

Εστιάζοντας στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα». «Δεν θυμάμαι ποτέ πρωθυπουργός της χώρας να έχει απαιτήσει από ιδιωτική εταιρεία να αναγνωρίσει άμεσα στην ευθύνη της και να αποζημιώσει τους πολίτες», ανέφερε.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι αυτή η κυβέρνηση παρενέβη για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι, έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό χθες το βράδυ, δε χάθηκε ούτε 1 λεπτό». «Υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες ανθρώπων, της αστυνομίας, του στρατού ,της πυροσβεστικής, που περπάτησαν χιλιόμετρα, μέσα σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες, με παγετό, για να πάρουν παιδιά στις πλάτες τους, να τους πάνε στα σπίτια τους, να τους πάνε σε ένα μέρος που θα έχει ζεστασιά και φαγητό, να σώσουν ηλικιωμένους» υπογράμμισε.

Ειδικότερα για την επέμβαση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «και εμείς από την πλευρά της Αστυνομίας, υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι καλύτερο έχει αυτό το σώμα, την ΕΚΑΜ, τις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας τους οποίους ευχαριστώ θερμά, γιατί έκαναν μία τρομακτική προσπάθεια, με αυτοθυσία πραγματική, αυτή είναι η αλήθεια».

«Τονίζω, λοιπόν, ότι ασφαλώς μπορούμε στο μέλλον να είμαστε πολύ πιο πετυχημένοι στο συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών. Δέχομαι ότι υπάρχει αυτή η κριτική, αλίμονο, δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν λάθη και αδυναμίες. Ωστόσο, πετύχαμε το μείζον και το κυριότερο ο πολίτης να βλέπει μία κυβέρνηση που τον σέβεται, αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες και δίνει μάχη για την αποζημίωση του και για να γίνονται τα πράγματα, κάθε μέρα σωστότερα» κατέληξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.



Κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τις αργίες 25/01 και 26/01


 

Κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους την 25/1 και 26/1, ημέρες οι οποίες ορίστηκαν ως γενικές αργίες λόγω της κακοκαιρίας η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι πληρωμές θα γίνουν από το κράτος και όχι από τους εργοδότες.

Η ανακοίνωση:

Ανακοινώνεται ότι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους.

Οι εργοδότες- επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.



Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Οδού


 

Παραίτηση για το «μεγάλο φιάσκο» της Αττικής Οδού, του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε, Βασίλη Χαλκιά, ανακοινώθηκε πριν από λίγο. 

Σε δήλωσή του, ο κ. Χαλκιάς αναφέρει ότι μετά από την ολοκλήρωση του απεγκλωβισμού και των τελευταίων οδηγών από τον αυτοκινητόδρομο , αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκολύνει την εταιρεία, υποβάλλοντας την παραίτησή του. 

Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει μιλήσει για ευθύνες της εταιρείας που δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τον εγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών εντός του αυτοκινητόδρομου  στην διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς». 

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., που συνεδρίασε εκτάκτως, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, από την ίδρυσή της το 1999, υπέβαλλε την παραίτησή του.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαλκιάς στην επιστολή του:

«Προ ολίγου διασφαλίστηκε η ασφαλής απομάκρυνση και των τελευταίων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Ως όμως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ευχόμενος τα καλύτερα στον αντικαταστάτη μου. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. σε αυτό το εμβληματικό έργο της Αττικής Οδού».

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού ευχαρίστησε τον κ. Β. Χαλκιά για την 20ετή του προσφορά στην εταιρεία έκανε δεκτή την παραίτησή του και αποφάσισε την ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων του κ. Β. Χαλκιά, από τον κ. Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας της εταιρείας, μέχρι την επιλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.



Μετά τους απεγκλωβισμούς, η αποζημίωση και η απόδοση ευθυνών στην Αττική Οδό

 


Ανακοίνωση για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο όχημα εξέδωσε η Αττική Οδός και αναφέρει πως θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα όταν απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος οδηγός.

Οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν στην Αττική Οδό, είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και αποδέχτηκε η εταιρία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπενθυμίζει ότι «το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.





Η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ στον Εμφύλιο

 


O πρόσφατος αποχαρακτηρισμός απόρρητων -έως πρότινος- εγγράφων από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες από πτυχές του καταστροφικού για τη χώρα μας Εμφυλίου Πολέμου, την περίοδο 1946-1949.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά η  Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στην δυτική σφαίρα επιρροής.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.


Προκύπτει οικονομική στήριξη 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ δεν έστελνε στους άνδρες του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, γιατί δεν υπήρχε διαθεσιμότητα ξένης κατασκευής. Η Μόσχα επεδίωκε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Παράλληλα προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.




Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι και η επιστολή των Νίκου Ζαχαριάδη και Μάρκου Βαφειάδη προς το Κ.Κ. της ΕΣΣΔ το 1948, μετά την άρνηση της κομμουνιστικής Αλβανίας να συνεχίσει την ενίσχυση του αγώνα του Δ.Σ.Ε. κατά των κυβερνητικών δυνάμεων που χαρακτηρίζονται ως «μοναρχοφασιστικές».



Τα επίμαχα έγγραφα δημοσιοποίησε ο ιστορικός και συγγραφέας Σεργκέι Ραντσένκο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος είναι γνωστός για την έρευνά του σε θέματα Ψυχρού Πολέμου.





Πηγή : protothema.gr



41 εκ. € στους σεισμόπληκτους της Κρήτης μέσα σε τρεις μόλις μήνες

 


Η αντίδραση της Κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό ήταν άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική:

Έως σήμερα, μέσα σε περίπου τρεις μήνες από τον σεισμό, το κράτος έχει διαθέσει μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr σχεδόν 41 εκατομμύρια € σε 6.670 δικαιούχους. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ό, τι αφορά την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών έχουν ήδη χορηγηθεί 124 οικίσκοι και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθεί και νέα προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων.

Όσον αφορά τα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν από τον σεισμό:

Οι Κτιριακές Υποδομές έχουν διαθέσει σχεδόν 100 σχολικές αίθουσες, 69 εκ των οποίων έχουν ήδη τοποθετηθεί και άλλες 27 τοποθετούνται σταδιακά.

Επισκευάστηκαν ταχύτατα 4 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, που έχρηζαν μικρής κλίμακας επισκευές και έχουν ήδη παραδοθεί για χρήση στη σχολική κοινότητα.

Για την ανακατασκευή ή επισκευή όλων των ιδιοκτησιών καταργήσαμε τον περιορισμό που υπήρχε εδώ και δεκαετίες και τα 150τ.μ. αφορούν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας. Για τις λοιπές ιδιοκτησίες άνω των 150 τμ, προβλέφθηκε η χορήγηση άτοκου δανείου.

Τα συναρμόδια Υπουργεία προχώρησαν στην έκδοση ΚΥΑ με την οποία προβλέφθηκε η χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 14, 8 ή 3 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, για κάθε μορφής κτηριακή εγκατάσταση, ως πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής.

Επιπλέον, ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις, για ζημιές που δεν αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ., εντάσσονται και αυτά στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής και δικαιούνται αποζημίωση.




Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας-Τουρκίας: Υπογραφή Πρωτοκόλλου στην Αθήνα

 


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνόδου της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 στην Αθήνα, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τους προεδρεύοντες της Επιτροπής.


Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν:

Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών εξέφρασαν ικανοποίηση για την επανενεργοποίηση της Επιτροπής, η τελευταία Σύνοδος της οποίας είχε λάβει χώρα στην 'Αγκυρα, περισσότερα από 11 χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2010.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη προόδου στα θέματα που περιλαμβάνονται στη Θετική Ατζέντα, με έμφαση στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Επιτροπή ήταν: 

το διμερές εμπόριο και οι προοπτικές διαφοροποίησης των εμπορικών συναλλαγών και ενίσχυσής τους με ισορροπημένο τρόπο,

οι πρωτοβουλίες για επενδύσεις και ενθάρρυνση επιχειρήσεων να αναπτύξουν κοινά εγχειρήματα σε Ελλάδα και Τουρκία,

η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας

η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων, της ποιότητας και επάρκειας υδάτινων πόρων, καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών,

η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, αεροπορικών),

η ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών συναλλαγών σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα, 

η επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας στην Έρευνα και Τεχνολογία.

Ειδικά όσον αφορά τον Tουρισμό, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στη διμερή συνεργασία στον τομέα κατά τη διάρκεια της 4ης Συνόδου της Κοινής Επιτροπής Τουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας που συνεδρίασε στις 18 Νοεμβρίου 2021 και του 9ου Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό που έλαβαν χώρα στις 17 Νοεμβρίου 2021 στη Σμύρνη και επανέλαβαν την δέσμευσή τους να διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών.

 



Δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα θέρμανσης


 

Δεύτερη ευκαιρία για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης θα έχουν όσοι έχασαν την αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων, που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα myΘέρμανση, προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι:

Το ελάχιστο ποσό είναι για φέτος τα 100 ευρώ και ανώτατο τα 750 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο από 15% έως και 68%, ενώ έχουν διευρυνθεί (από 16% έως 38%) και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.



Παρατείνεται και την Τετάρτη η αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


 

Σε παράταση της αργίας, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, προχωρά η κυβέρνηση και την Τετάρτη (26/1/2022).

Τα σημαντικότερα σημεία των δηλώσεων του υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη:

Πεζοπόρα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού μοίραζαν κουβέρτες και τρόφιμα.

Η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε ο απεγκλωβισμός όλων των οδηγών να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Έχουν ήδη μεταφερθεί και μεταφέρονται με τον προαστιακό στην Αθήνα όσοι διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο.

Από χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί μετακινούνται στη ΛΕΑ της Αττικής Οδού μετακινούνται όλα τα οχήματα που αφέθηκαν για να απελευθερωθεί το οδόστρωμα και να δουλέψουν τα εκχιονιστικά.

Αποφύγαμε κάποιον τραυματισμό ή κάτι χειρότερο.

Η συνδρομή του ΕΚΑΒ ήταν κρίσιμη.

Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ιατρικής φροντίδας για αυτό ήταν μαζί μας το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός και το Χαμόγελο.

Για το ρεύμα η ενημέρωση θα γίνει από τον Κώστα Σκρέκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΕ ότι αφορά την πολιτική προστασία θα διαθέσουμε στον ΔΕΔΔΗΕ δύο ελικόπτερα για επιτήρηση και εντοπισμό των βλαβών.

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και είναι προσβάσιμο με προαστιακό και από τη Βάρης-Κορωπίου.

Η σημερινή αργία παρατείνεται και για αύριο για Αττική Δωδεκάνησα Κυκλάδες και Κρήτη.

Για τα σχολεία θα έχουμε ενημέρωση.

Η σύγκριση με το πώς διαχειρίστηκε το θέμα της Νέας Οδού με το θέμα της Αττικής Οδού είναι προφανής και μας δείχνει τι συνέβη.

Το συντομότερο θα επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα. Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν τελειώσει οι απεγκλωβισμοί.



Μπάιντεν: Έβρισε δημοσιογράφο γιατί δεν του άρεσε η ερώτηση


 

Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

Όταν δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, που προτιμούν οι συντηρητικοί, του φώναξε εν μέσω της οχλαγωγίας την ερώτηση εάν πιστεύει πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι μειονέκτημα το τρέχον εκλογικό έτος, ο αμερικανός πρόεδρος, που ακόμα καθόταν στο τραπέζι, απάντησε σαρκαστικά «είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Κι άλλος πληθωρισμός». Προτού προσθέσει, χωρίς να είναι σαφές εάν συνειδητοποιούσε ότι το μικρόφωνό του ήταν ακόμη ανοικτό: «Τι χαζός σκύλας γιος» («What a stupid son of a bitch»).

Η βρισιά συμπεριλήφθηκε στην επίσημη απομαγνητοφώνηση των διαμειφθέντων στην εκδήλωση από τις υπηρεσίες του Λευκού Οίκου.

Η παρεκτροπή αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης νευρικότητας του 79χρονου Δημοκρατικού, ο οποίος έχει αναιμική δημοτικότητα και δυσκολεύεται να δώσει νέα ώθηση στην προεδρία του.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σε επίπεδο άνευ προηγουμένου τα τελευταία 40 χρόνια, πλήττει τους Αμερικανούς δέκα μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες αναγγέλλονται δύσκολες και περίπλοκες για τους Δημοκρατικούς.

Παραδοσιακά καλοσυνάτος

Η χθεσινή ανταλλαγή εξάλλου αποτελεί, αν μη τι άλλο, ρήξη με το παραδοσιακά καλοσυνάτο ύφος του προέδρου που υποσχόταν όταν αναλάμβανε να συμφιλιώσει τους Αμερικανούς και γενικά προσπαθεί να αποφεύγει τις ρητορικές υπερβολές του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν δέχθηκε αμέσως φραστικά πυρά ομαδόν από το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.

«Πόσο προεδρικό», σχολίασε σαρκαστικά ο πολύ συντηρητικός βουλευτής Τζος Χόλι, ενώ συνάδελφοί του αναπαρήγαγαν με ειρωνεία παραινέσεις που είχε κάνει στο παρελθόν ο Τζο Μπάιντεν να επιδεικνύεται μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.

Γνωστός για τον ερειστικό τόνο των ερωτήσεων που υποβάλλει, ο δημοσιογράφος που προκάλεσε την προεδρική οργή, ο Πίτερ Ντούσι, αντιμετώπισε το περιστατικό μάλλον με χιούμορ.

«Κανένας δεν έκανε fact-checking (έλεγχο για να επαληθεύσει ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα) της δήλωσής του», είπε ξερά στον αέρα του καναλιού μερικά λεπτά αργότερα.

Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μια μακρά συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε να βγαίνει έξω περισσότερο για να συναντά τους Αμερικανούς, ο Τζο Μπάιντεν είχε αφήσει να φανεί ο εκνευρισμός του μουρμουρίζοντας «τι ηλίθια ερώτηση» όταν άλλος δημοσιογράφος του Fox News τον ρώτησε αν περιμένει ο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει την πρώτη κίνηση στην Ουκρανία.

Ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε μετατρέψει τις επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης σχεδόν σε συνήθεια στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του και στις συνεντεύξεις Τύπου του, προς μεγάλη ικανοποίηση μιας μερίδας των υποστηρικτών του. Έπειτα από μια τεταμένη ανταλλαγή με τον θυελλώδη μεγιστάνα, δημοσιογράφος του CNN είχε δει να του αφαιρείται η διαπίστευση στον Λευκό Οίκο για ένα διάστημα.

Οι επανειλημμένες γκάφες, τα faux pas του Τζο Μπάιντεν, ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχαν εγείρει αμφιβολίες για την πνευματική του φόρμα. Ωστόσο οι περισσότεροι ψηφοφόροι του μοιάζουν να τού συγχωρούν τα ολισθήματα, κρίνοντάς τα συμπαθητικά ή αυθεντικά, κατηγορώντας τα ΜΜΕ πως τα προβάλλουν υπερβολικά, δημιουργούν πολεμικές χωρίς λόγο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Νιγηρία: Ζητούν την εκτέλεση ιδιοκτήτη σχολείου που σκότωσε πεντάχρονο κοριτσάκι

 


Η δολοφονία μιας 5χρονης μαθήτριας προκάλεσε αποτροπιασμό στη βόρεια Νιγηρία, την πλέον πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής, όπου η Πρώτη Κυρία στηρίζει το κάλεσμα υπέρ της δημόσιας εκτέλεσης του βασικού υπόπτου.

Η Χανίφα Αμπουμπακάρ απήχθη τον Δεκέμβριο. Κατόπιν δηλητηριάστηκε με ποντικοφάρμακο και μετά θάφτηκε σε έναν λάκκο στο Κάνο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία.

Ηθελε λύτρα

Ο ιδιοκτήτης του σχολείου, όπου πήγαινε, ο Αμπντουλμαλίκ Μοχάμεντ Τάνκο, συνελήφθη και ομολόγησε ότι απήγαγε το κοριτσάκι για να πάρει λύτρα, προτού το δηλητηριάσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μία ακόμη τραγωδία στη βόρεια Νιγηρία, θέατρο απαγωγών παιδιών, η οποία έσπειρε τον πανικό μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ο Μανίρ Χαρούνα, έμπορος στο Κάνο, εξήγησε πως ο γιος του, ηλικίας 8 ετών, «δεν έχει βγει από το σπίτι μετά την ανακάλυψη του πτώματος της Χανίφας και τη σύλληψη του εκπαιδευτικού», επειδή φοβάται.

Με δηλητήριο

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Τάνκο οργάνωσε την απαγωγή του παιδιού με τη βοήθεια άλλων δύο ατόμων, προκειμένου να ζητήσουν λύτρα ύψους 6 εκατομμυρίων νάιρα (περίπου 13.000 ευρώ) από τον πατέρα της. Όμως, όταν η μικρή αναγνώρισε τον βασικό ύποπτο, εκείνος την ανάγκασε να πιει το δηλητήριο.

Την Τρίτη, σε βάρος των τριών υπόπτων ασκήθηκαν διώξεις για απαγωγή, σύσταση συμμορίας και ανθρωποκτονία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας του Κάνο, Αμπντουλαχί Χαρούνα Κιγιάουα.

Στήριξε το κάλεσμα

Η Αΐσα Μπουχάρι, η σύζυγος του προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι, στήριξε σήμερα το κάλεσμα ενός διάσημου υπερσυντηρητικού ιερωμένου, του σεΐχη Αμπντάλαχ Ουμάρ Γκαντονκάγια, γνωστού με το προσωνύμιο Μαλάμ, υπέρ της δημόσιας εκτέλεσης του υπόπτου για παραδειγματισμό.

«Στηρίζουμε την ετυμηγορία του Μαλάμ», έγραψε η ίδια στον λογαριασμό της στο Instagram με το hashtag #Δικαιοσύνη για τη Χανίφα (#JusticeforHanifa).

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ δήλωσε «εξοργισμένη και βαθιά αγανακτισμένη» για τον θάνατο του κοριτσιού, απευθύνοντας έκκληση να «αποδοθεί δικαιοσύνη για την Χανίφα και όλα τα κορίτσια που υπέστησαν αυτές τις φρικαλεότητες».


in.gr



Αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε ζητήσε ο πρωθυπουργός

 


Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό ζήτησε ο Πρωθυπουργός από την εταιρεία της  Αττικής Οδού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν στην κεντρική οδική αρτηρία, όπου εγκλωβίστηκαν χιλιάδες οχήματα.

Ειδικότερα, επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. 

Η εταιρεία το αποδέχθηκε.




Ναι το κράτος είναι λειψό - Η Αττική οδός έκανε έγκλημα - Εμείς έχουμε ευθύνη;

 



Συμφωνούμε όλοι ότι διαχρονικά το λειψό κράτος μας βγάζει από τα ρούχα μας, ο Στυλιανίδης απέτυχε, οι παθογένειες και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού φάνηκαν για ακόμα μία φορά.

Κακός δεν δόθηκε εντολή Σαββατοκύριακο για τηλεργασία τουλάχιστον στο δημόσιο, έτσι και αλλιώς δεν λειτούργησε τίποτα από 12 και μετά. Καλή κίνηση ότι έκλεισαν τα σχολεία και φάνηκε. Κακός κυκλοφόρησαν φορτηγά, και θα μπορούσαμε να γράφουμε μία σελίδα κακός το ένα, κακός το άλλο και δίκιο θα είχαμε.

Εντάξει το κράτος, οι δικές μας ευθύνες που είναι; Η θα βρίσουμε την κυβέρνηση και όλα καλά απεταξάμην την ευθύνη μας;

Εδώ και μία εβδομάδα οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούσαν για μεγάλη κακοκαιρία, και εάν δεν είναι μεγάλη ανάγκη να μην μετακινηθούμε, σε μια στιγμή γύρω στις 12, το χιόνι είχε απλωθεί σε όλα τα πεζοδρόμια και παρόλα αυτά μέχρι και το βράδυ, περπατούσαν στα πεζοδρόμια και έπεφτε κόσμος.

Δεν χρειάζεται μυαλό να γνωρίζεις ότι δεν είναι έξυπνο να απομακρυνθείς και πολύ από το σπίτι τέτοιες ημέρες. 

Η Αττική Οδός φέρει τεράστια ευθύνη αφού λειτούργησε εγκληματικά επιτρέποντας σε εκατοντάδες ή χιλιάδες οδηγούς, ειδικά με φορτηγά να μπουν στον αυτοκινητόδρομο με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. Για τις ευθύνες της θα διεξαχθεί ακόμα και δικαστική έρευνα για παρακώλυση στη μετακίνηση των πολιτών. 

Το ερώτημα είναι, βλέπεις τον καιρό, έχεις τις προειδοποιήσεις, γιατί παίρνεις το αυτοκίνητο σου με άθλια λάστιχα και χωρίς αλυσίδες να μετακινηθείς; Δικαιολογημένοι είναι όσοι πιεζόντουσαν επαγγελματικά, αλλά και αυτοί θα έπρεπε για να μετακινηθούν να έχουν προβλέψει ότι χρειάζεται για να μην ταλαιπωρηθούν, και για να μην ταλαιπωρήσουν τους υπόλοιπους.

Σε όλους τους δρόμους, έβλεπες ταλαιπωρημένους οδηγούς, χωρίς αλυσίδες με παλιά λάστιχα να γλιστρούν και να κολλάνε και τους υπόλοιπους πίσω τους, με αποτέλεσμα να παρατάνε, το αυτοκίνητο όπου βρουν, να κλείνουν δρόμους και να πηγαίνουν σπίτι με τα πόδια.

Σε αυτή την περίπτωση δεν φταίει το κράτος, φταίνε οι ίδιοι που βγήκαν έξω απροετοίμαστοι, ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπώρησαν.

Και 112 χτύπησε στα κινητά μας 11 το πρωί, και συστάσεις γίνανε, αλλά κάποιοι αποφάσισαν να βγουν και να οδηγήσουν στα χιόνια.

Πρέπει να μας γίνει μάθημα και συνήθεια, όταν βγαίνει μία οδηγία όπως το «Αποφύγετε όλες τις περιττές μετακινήσεις» να το σκεφτόμαστε σοβαρά και να το κάνουμε πράξη, αυτό ισχύει για όλες τις προειδοποιήσεις που για κάποιο λόγο ανακοινώνονται.

Δεν μας φταίει πάντα, και μόνο, το κράτος, φταίμε και εμείς και έχουμε ευθύνη για ότι μας συμβεί, δεν μπορεί να αποτελεί το κράτος, άλλοθι για τα πάντα. 


Κ.Β.   



Συγκρούστηκε μηχανή του ΟΣΕ με αμαξοστοιχία - 11 τραυματίες

 


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μία μηχανή του ΟΣΕ από τον σταθμό της Οινόης κλήθηκε για να αποκολλήσει το τρένο και να το μεταφέρει και πάλι στον σταθμό της Λιβαδειάς.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τη στιγμή που προσπαθούσαν να προσχωρήσουν τη μηχανή στην αμαξοστοιχία προσέκρουσε στο βαγόνι, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος και ο μηχανοδηγός να τραυματιστούν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούν και για τραυματίες επιβάτες του βαγονιού.

Όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική, από την αμαξοστοιχία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο 11 τραυματίες εκ των οποίων μια ανήλικη, τους οποίους παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφεδρική μηχανή που πήγε να συνδράμει το τρένο με τους 200 επιβάτες και στην οποία έπεσε επάνω, προκάλεσε δύο σοβαρά τραυματίες.



Οικονόμου : Καταβολή αποζημιώσεων στους οδηγούς - Αγωγή σε βάρος της Αττικής Οδού



Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγωγή σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού, αλλά και της καταβολής αποζημιώσεων στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» του Δημήτρη Οικονόμου. 

«Η διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι μέρα σήμερα για να κάνουμε πινγκ πονγκ ευθυνών. Είναι μέρα που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει, αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί, πράγμα που δεν έγινε, κι αυτές θα αποδοθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν το κράτος θα καταθέσει αγωγή, απάντησε ότι «ό,τι πρέπει να γίνει, για τις κυρώσεις που πρέπει αποδοθούν, για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε και του οφείλουμε και ηθικώς να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, αλλά και να αποζημιωθεί, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει με όλους τους τρόπους και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας». 

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το κράτος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν τονίζοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι αφενός να φτάσουν ασφαλείς στα σπίτια τους και αφετέρου η αποκατάσταση του ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά». Όπως εξήγησε,  υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία, ωστόσο η πληροφόρηση του είναι ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται

Σε ό,τι αφορά στους οδηγούς που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα κι εξακολουθούν να παραμένουν 1.200, άλλα από αυτά εγκαταλελειμμένα και άλλα με τους οδηγούς μέσα. «Γίνονται προσπάθειες ώστε να απεγκλωβιστούν όλοι μέσα στις πρώτες πρωινές ώρες», επισήμανε. 

«Με τον όγκο του χιονιού, με τα οχήματα που είναι στη μέση του δρόμου, με τα εκχιονιστικά και τα ειδικά μηχανήματα που φέρνουμε από όπου είναι εφικτό, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να απεγκλωβιστούν», συμπλήρωσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η πολιτική προστασία σε συνεργασία με τον προαστιακό θα οργανώσει δρομολόγια πυκνά και τακτικά για να φεύγει ο κόσμος και από το αεροδρόμιο και από τα σημεία εξόδου που προσεγγίζει για να πάρει το τρένο να πάει στο σπίτι του. 

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έφταιξε, ο ίδιος ανέφερε ότι «βιώσαμε ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας και χιονιά και ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο και δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα, με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου της Αττικής Οδού που κατέρρευσε τελείως». 

Παραδέχτηκε δε ότι όταν υπάρχουν αυτής της τάξης τα προβλήματα, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε αφήνοντας «παράθυρο» για απόδοση ευθυνών. «Γιατί δεν λειτούργησε και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο στον κόσμο που έμεινε στα αυτοκίνητά του και χωρίς ρεύμα στο σπίτι του. Δεν είναι η ώρα αυτή της συζήτησης τώρα. Όταν αποκατασταθεί η λειτουργία της πόλης, όλα θα ειπωθούν». 

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της αργίας και κλείσιμο των σχολείων και αύριο σημειώνοντας ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουην αργότερα, μέσα στη μέρα. 



skai.gr



Ελ Τσάπο: «Ζωή και κότα» στη φυλακή, με βιάγκρα, σεξ και φαγητό από ακριβά εστιατόρια


Πλημμύρισε την Αμερική με κοκαΐνη, κάνοντας μία τεράστια περιουσία από τον εθισμό των ανθρώπων στις ναρκωτικών ουσίες.

Όμως, ο Μεξικανός πρώην βασιλιάς των ναρκωτικών, αρχηγός του μεξικανικού καρτέλ Χοακίν Αρχιβάλντο Γκουσμάν Λοέρα, περισσότερο γνωστός ως «Ελ Τσάπο», είχε εξάρτηση από άλλες ουσίες: το Βιάγκρα και το εκλεπτυσμένο φαγητό σε πεντάστερα εστιατόρια. Και μάλιστα πήρε τους εθισμούς του στη φυλακή.

«Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στη φυλακή Πουέντε Γκράντε, ο «Ελ Τσάπο» ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά και το σεξ», γράφει η 50χρονη Μεξικανή ερευνήτρια δημοσιογράφος Αναμπέλ Χερνάντεζ, στο νέο της βιβλίο, υπό τον τίτλο: «Emma and the other Narco Women» (η Έμμα και οι άλλες γυναίκες των ναρκωτικών)».

Εκείνη την εποχή, ο «Ελ Τσάπο» είχε αναπτύξει κάποιου είδους ανταγωνισμό με έναν άλλο κρατούμενο: τον 81χρονο Χέκτορ Λουίς Πάλμα Σάλαζαρ - έναν αντίπαλο βαρόνο ναρκωτικών του καρτέλ «Sinaloa».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Μεξικανής δημοσιογράφου, οι δύο μαφιόζοι έκαναν κόντρες για το ποιος θα μπορούσε να κάνει περισσότερο σεξ και ποιος θα μπορούσε να έχει τις περισσότερες γυναίκες.

Κι ενώ οι πελάτες του λάτρευαν τα ναρκωτικά, αυτός είχε αδυναμία στο πιο διάσημο «μπλε χάπι» παγκοσμίως, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Μέσα στη φυλακή, είχε «λαδώσει» τους πάντες και με αυτό τον τρόπο είχε πάντα στην τσέπη του Βιάγκρα. Για να μπορεί να ικανοποιεί τις κυρίες που έφταναν στο κελί του.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο της η Χερνάντεζ, που έκανε «όνομα» στην πατρίδα της για την έρευνά της σχετικά με τη μαφία των ναρκωτικών: «Έφερνε ιερόδουλες από έξω... Και αν αυτό δεν λειτουργούσε, πλήρωνε αδρά νοσοκόμες, καθαρίστριες ή μαγείρισσες που δούλευαν στη φυλακή».

Κανένας από τους δύο μαφιόζους - Σάλαζαρ και Ελ Τσάπο - δεν είχε έλλειψη μετρητών. Πλήρωνε, λοιπόν, τις κυρίες που θα έκαναν σεξ μαζί τους.

Μία από τις γυναίκες που ικανοποίησε τις σεξουαλικές ορέξεις του Μεξικανού πρών βαρόνου των ναρκωτικών, ήταν μία τρόφιμος, το κελί της οποίας ήταν κοντά στην πτέρυγα των ανδρών. Πρόκειται για την 23χρονη τότε Ζουέμα Γιούλια Χερνάντεζ, που είχε καταδικαστεί για ληστεία.

Ο «Ελ Τσάπο», που τότε ήταν παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο και είχε πέντε παιδιά μαζί της, λέγεται ότι είχε οργανώσει και εκτρώσεις πίσω από τα κάγκελα.

Το ρεπορτάζ της Μεξικανής δημοσιογράφου δείχνει επίσης πόσο αδίστακτος ήταν ο πρώην βασιλιάς των ναρκωτικών: Είχε δώσει εντολή να ξυλοκοπηθεί βάναυσα μία κρατούμενη που αρνήθηκε να κάνει μαζί του σεξ. Στη συνέχεια έβαλε αρκετούς άντρες κρατούμενους να τη βιάσουν.

Σεξουαλική μονομαχία

Για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος του, σε μία σεξουαλική μονομαχία με τον Σάλαζαρ, ο «Ελ Τσάπο», είχε πάντα απόθεμα Βιάγκρα, αποκτώντας πλήρη εξάρτηση από το μπλε χάπι.

Εκτός από το σεξ, μέσα στη φυλακή μπορούσε επίσης να απολαύσει και το καλό φαγητό. Καθημερινά έφτανε στο κελί του και του πουλιού το γάλα από τοπικά εστιατόρια. Σε αυτό βοηθούσε ο ξάδερφός του, Αρτούρο Μπελτράν Λέιβα. Είχε δώσει στον Ελ Τσάπο αρκετά μετρητά για να δωροδοκήσει τους φρουρούς και να κάνουν τα στραβά μάτια για τα εκλεκτά εδέσματα που έμπαιναν στο κελί του.

Ωστόσο, το καλό φαγητό σταμάτησε να φτάνει στο πιάτο του, όταν το 2009, ο Λέιβα πέθανε σε ηλικία 48 ετών. Του είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του άλλοι ναρκέμποροι.

Ο «Ελ Τσάπο» κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια.

Όμως το 2019 εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. Από τότε βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο. Εκεί δεν περνάει ούτε μύγα στο κελί του.

Ο αρχηγός του μεξικανικού καρτέλ, Χοακίν Αρχιβάλντο Γκουσμάν Λοέρα βρίσκεται έγκλειστος σε μία φυλακή supermax με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, μαζί με τον οποίο κρατούνται και οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες -κάτι σαν το σύγχρονο Αλκατράζ για παράδειγμα.

Η φυλακή βρίσκεται στην έρημο, περίπου δύο ώρες από το Ντένβερ και κανένας κρατούμενος δεν έχει αποδράσει από την ίδρυσή της το 1994.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν περιγράψει της συνθήκες διαβίωσης των κρατούμενων ως «βασανιστήριο», ενώ ένας πρώην φύλακας έχει δηλώσει ότι η εγκατάσταση «δεν κατασκευάστηκε για την ανθρωπότητα».


protothema



42 εκατ από το ΕΣΠΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων

 


Μέσα στον Φεβρουάριο υπολογίζεται πως θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας, ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Οπως μεταφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδια στελέχη, αφορά πάνω από 10.000 επιχειρήσεις της χώρας, που δραστηριοποιούνται στην οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, καθώς και στην οργάνωση εκδηλώσεων και την παροχή υπηρεσιών τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering). Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, επίσης, σχολές χορού, καθώς και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Υπενθυμίζεται πως συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, που εξήγγειλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στα μέσα Ιανουαρίου.

Προς το παρόν, έχουν «κλειδώσει» μερικά από τα δομικά χαρακτηριστικά του. Κατ’ αρχάς, βασική προϋπόθεση ένταξης για την ενδιαφερόμενη επιχείρηση, εφόσον δραστηριοποιείται στους παραπάνω κλάδους, είναι να παρουσιάζει μείωση τζίρου άνω του 50%, μεταξύ 2019-2020. Κύκλοι από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) αναφέρουν -με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία- πως οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων είχαν μείωση τζίρου πολύ μεγαλύτερη από 50%, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε σχέση με το ύψος της ενίσχυσης, θα ανέρχεται στο 8% επί του τζίρου του 2019, με «ταβάνι» τις 400.000 ευρώ.

Ο μπούσουλας

Μέσα στην εβδομάδα τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΝ έλαβαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατάρτιση του προγράμματος και έγιναν τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτόν τον σκοπό θα αξιοποιηθούν οι προσκλήσεις και η εμπειρία από τα προγράμματα ενίσχυσης για την… επανεκκίνηση επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού, που έτρεξαν προ μηνών.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συγγραφή της πρόκλησης αυτού του ειδικού προγράμματος, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προσδιοριστεί, στη συνέχεια, η ακριβής ημερομηνία ενεργοποίησής του.

Αναφορικά με το κόστος του, εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT-EU. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, προ ημερών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, εξήγησε πως η δράση θα χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κονδύλια. Πρόκειται για χρήματα -όπως είπε- με τα οποία θα κλείσει ο κύκλος ενισχύσεων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Εχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την προκήρυξη δράσεων από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), το οποίο θα έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα. Δεν θα αφορά, με άλλα λόγια, στην παροχή κεφαλαίου κίνησης, όπως συνέβαινε σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους (π.χ. ΕΣΠΑ 2014-2020).

Στόχος του ΥΠΑΝ είναι οι πρώτες δράσεις που θα προκηρυχθούν να στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να βγουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Θα πατούν στους πυλώνες «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση των επιχειρήσεων. Συνεπώς, οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα είναι προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις.

Οι δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων υπάγονται στην «ομπρέλα» του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», ύψους 3,9 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 26,2 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ.

Μέσω αυτού, επιδιώκεται η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων. Στον πυρήνα του βρίσκεται η στήριξη των παραγωγικών, ανταγωνιστικών και εξωστρεφών τομέων της οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο.

Υπενθυμίζεται πως, σε γενικές γραμμές, οι νέες προσκλήσεις θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ταυτόχρονη πρόσβαση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από πλήθος κλάδων της οικονομίας. Ενδεικτικά, επισημαίνεται πως σε μία δράση αναβάθμισης παγίων σε ψηφιακό ή πράσινο επίπεδο θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις λιανεμπορίου, τουρισμού και άλλων κλάδων.

Οπως έχει κοινοποιήσει ο κ. Τσακίρης, στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ θα αποφευχθεί η συγκριτική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, μέχρι να φτάσουν τελικά τα χρήματα στις δικαιούχους επιχειρήσεις. Αντ’ αυτής θα προτιμηθεί μία διαδικασία αυτόματης αξιολόγησης, η οποία θα προβλέπει σειρά από τυπικά κριτήρια, για να υπαχθεί κάποιος σε κάθε δράση. Αμέσως μόλις συμβεί αυτό, θα έχει στη διάθεσή του ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να δαπανήσει τα χρήματα που έλαβε με σκοπό την υλοποίηση της επένδυσης. Αν δεν το κάνει -εντός των προβλεπόμενων ορίων- θα απεντάσσεται από το πρόγραμμα.

Μάλιστα, σε νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ προβλέπεται πως ο δικαιούχος ενίσχυσης θα λαμβάνει το πλήρες οφειλόμενο ποσό το αργότερο 80 ημέρες μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση. Η προθεσμία μπορεί να διακοπεί εάν οι πληροφορίες που υποβάλλει ο δικαιούχος δεν επιτρέπουν στη διαχειριστική Αρχή να εξακριβώσει αν όντως οφείλεται το ποσό.

Τι παραμένει «ανοιχτό» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στα προγράμματα που τρέχουν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), παραμένει ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων το υποπρόγραμμα «Επιχειρηματικά Δάνεια για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων», της δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

Στο πλαίσιο αυτού, παρέχονται δάνεια, ύψους από 25.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ. Η εκταμίευση πραγματοποιείται εφάπαξ ή τμηματικά, εντός 24 μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τράπεζα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως την 31η.10.2023. Η διάρκεια αποπληρωμής του είναι 5-10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 36 μήνες.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος, από πλευράς επιχείρησης, πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr, δηλώνοντας την τράπεζα συνεργασίας, από την οποία επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί.

Από εκεί και πέρα, σχεδιάζονται καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία -επίσης συγχρηματοδοτήσεων- στη λογική του ΤΕΠΙΧ, αλλά και των γνωστών εγγυοδοτικών προγραμμάτων που έχουν τρέξει κατά καιρούς.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Έλληνας μπασκετμπολίστας συνελήφθη να κλέβει χρήματα από συμπαίκτες του στα αποδυτήρια

 



Ένα ρεπορτάζ στην εκπομπή “Το πρωινό” του ΑΝΤ1, δημιούργησε σάλο.

Σύμφωνα με την εκπομπή, γνωστός Έλληνας μπασκετμπολίστας συνελήφθη από κρυφή κάμερα στα αποδυτήρια της ομάδας του να κλέβει χρήματα από συμπαίκτες του.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν, οι παίκτες της ομάδας διαπίστωσαν ότι έχαναν χρήματα τον τελευταίο καιρό. Έπειτα από συνεννόηση με την ομάδα τους λοιπόν, τοποθέτησαν κρυφή κάμερα στα αποδυτήρια, όπου και κατέγραψαν τον συμπαίκτη τους να φαίνεται πως παίρνει χρήματα από τα ρούχα ενός εξ αυτών. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα κινηθούν νομικά εναντίον του.



5.000 οδηγοί εγκλωβισμένοι! Απαράδεκτη κατάσταση ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε

 


Ήξεραν εδώ και δύο εβδομάδες τι θα συμβεί!! Οι μετεωρολόγοι τα έλεγαν, το κράτος υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει και τα δυσκολότερα, τελικά η προστασία απέτυχε, και ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε.

5.000 οδηγοί, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς φροντίδα!!

Εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό, με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητά τους, στο κρύο, για ατελείωτες ώρες…

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία κινητοποίηση στρατού και δυνάμεων για την Αττική Οδό, προκειμένου κατ’ αρχάς να βοηθήσει όσους είναι εγκλωβισμένοι και να τους μετακινήσει με ασφάλεια.

Η επιχείρηση του στρατού γίνεται ακόμα και αυτή την ώρα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, πρόκειται για δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 5.000 εγκλωβισμένους οδηγούς.

Στην επιχείρηση μετέχουν επίλεκτες μονάδες του Στρατού, βαριά μηχανήματα κλπ. Επίσης ασθενοφόρα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο Στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και αυτό θα γινόταν όλο το βράδυ, μοιράζοντας τρόφιμα, νερά, κουβέρτες.