Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Σωτ. Τσιόδρας για σχολεία: Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους



Εκτενώς στο ζήτημα της επιστροφής των παιδιών στα δημοτικά σχολεία αναφέρθηκε την Τρίτη, κατά την ημερήσια ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος εκπρόσωπος, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, πρόκειται για ένα σύνθετο δίλημμα με πολλά θετικά και ορισμένες ενστάσεις, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα οφέλη από την επιστροφή τους στις αίθουσες είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Εξήγησε πως «ό,τι και να συστήσει η Επιτροπή ή να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση θα την πάρει ο καθένας για το παιδί του» με βάση και τις οικογενειακές συνθήκες στις οποίες ζει αυτό το παιδί και εάν υπάρχουν στο περιβάλλον του ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Όπως πρόσθεσε, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει αν είναι 100% ασφαλές για ένα παιδί να επιστρέψει στο σχολείο αλλά γνωρίζει πως τα παιδιά έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τη νόσο, νοσούν ηπιότερα και υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό - όπως και σε άλλες ιώσεις και λοιμώξεις που ενδέχεται να κινδυνεύσουν. « Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν συμβαίνει ή ότι δεν θα συμβεί σε μας, αλλά είναι πάρα πολύ σπάνιο, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή», τόνισε ο κος Τσιόδρας που εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:

«Υπάρχει μια κρυφή ανισότητα στη μάθηση και στην εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν στις πιο φτωχές οικογένειες, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων. Υπάρχει ένα κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, σε χαμένη γνώση. Σε μελέτες του εξωτερικού φάνηκε ότι αρκετά παιδιά είτε δεν είχαν καλή πρόσβαση στα μαθήματα είτε δεν τα παρακολουθούσαν τα διαδικτυακά μαθήματα. Επίσης αναγνωρίζονται όλο και περισσότερες επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική κατάσταση των μαθητών με εμφάνιση άγχους και απομόνωσης από τους φίλους τους και εθισμού στο διαδίκτυο. Επίσης υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία». Επίσης σημαντική παράμετρος όπως είπε ο κος Τσιόδρας είναι να γνωρίζει κάποιος τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι σε απομόνωση, σαφώς και είναι πιο ασφαλές τόνισε απ ότι αν συναντά τους φίλους του και μη τηρώντας τα μέτρα, παίζει στη γειτονιά και στις πλατείες, καθώς έτσι εκτίθεται σε ένα περιβάλλον λιγότερο ασφαλές

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα σχολεία θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα. 

«Καλή η πορεία προς το παρόν»

Οποιασδήποτε τυχόν νέα αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων θέλει 15 με 20 ημέρες τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως «είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται με μια καλή πορεία προς το παρόν». Όπως τόνισε αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια επιτυχία όλων μας που προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τα μέτρα, και αποκάλυψε πως «έπεσε κατά 80% η κυκλοφορία του ιού καθώς οι Έλληνες έδειξαν τεράστια συμμόρφωση κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού».

Συνέστησε να περιμένουμε άλλες 15 με 20 ημέρες για να πούμε με σιγουριά αν οι μεμονωμένες σκηνές συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε παραλίες, πλατείες και ΜΜΜ , έχουν συμβάλει κατά κάποιο τρόπο σε νέα διασπορά του ιού. Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί Έλληνες έχουν εκτεθεί στον ιό ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν θεωρεί ότι αυξήθηκε η ανοσία του πληθυσμού καθώς υπήρξε μικρή κυκλοφορία του ιού στη χώρα. «Ούτε ανοσία της αγέλης έχουμε. Έχουμε χαμηλή ανοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πορεία της νόσου στη χώρα μας « είναι καλή όπως προκύπτει και από την πορεία των δεικτών που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

Για τα εμβόλια 

Αναφερόμενος, στα νεότερα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχουν να κάνουν με την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου, είπε ότι ήδη δοκιμάζονται οκτώ διαφορετικά εμβόλια σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε φάση ΙΙ.

Μιλώντας για την πιο πρόσφατη προσπάθεια που γίνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Υείας των ΗΠΑ, είπε ότι το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία και έχει ως στόχο να χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας 55 έως 70 ετών και από 71 ετών και άνω σε δύο δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων. «Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν 2 διαφορετικές δόσεις του εμβολίου.

Στην υψηλότερη δόση παρατήρησαν πιο ισχυρά αντισώματα.Βέβαια οι ερευνητές πάντα επιλέγουν την χαμηλότερη δόση που προκαλεί λιγότερες παρενέργειες», ανέφερε ο κος Τσιόδρας τονίζοντας ότι μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Αν όλα πάνε καλά «τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε αποτελέσματα», υπογράμμισε. Ωστόσο επεσήμανε ότι ακόμη κι αν βγει ένα εμβόλιο θα αργήσει πολύ ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους.

Τέσσερα νέα κρούσματα 

Τέλος, όσον αφορά την καθιερωμένη ενημέρωση σχετικά με αριθμητικά στοιχεία της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε μόλις τέσσερα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. 

Συνολικά, από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 2.840. Οπως τόνισε, 22 νοσούντες παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ 95 έχουν εξέλθει από αυτές. 

Μέχρι την ώρα των ανακοινώσεων (που αφορούν διάστημα 24 ωρών) δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, κατέληξε 73χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, ανεβάζοντας στους 166 τον αριθμό των νεκρών στη χώρα. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Καρέ Καρέ η διάρρηξη κοσμηματοπωλείου από αδίστακτους κακοποιούς



Τη διάρρηξη του κοσμηματοπωλείο από αδίστακτους κακοποιούς που έγινε τα ξημερώματα στην Αλεξάνδρεια, κατέγραψαν ερασιτεχνικές κάμερες.

Στα βίντεο, φαίνεται καθαρά να συμμετέχουν δύο αυτοκίνητα και γύρω στα έξι άτομα φορώντας κουκούλες να συνεργάζονται τραβώντας μέχρι το δρόμο το χρηματοκιβώτιο του καταστήματος αδιαφορώντας για τον κόσμο που είχε βγει στα μπαλκόνια και τους έβλεπε. 

Με την ησυχία τους φόρτωσαν στο δεύτερο όχημα το χρηματοκιβώτιο, και έφυγαν δεν τράπηκαν σε φυγή διασχίζοντας την οδό Μ. Αλεξάνδρου.






Προστασία α' κατοικίας: Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία 74.400 ευρώ




Διαφημιστική εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασίας της 1ης κατοικίας και για το νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, ξεκινά η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα η Διακήρυξη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, και αφορά στο Συνοπτικό Διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού και προβολής / διαφήμισης για την προστασία της 1ης κατοικίας».

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται σε 74.400 ευρώ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού εξόδων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους οικονομικού έτους 2020 στον Ειδικό Φορέα 1023-610-0000000 και αρ. λογαριασμού εξόδων 2420906001.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις έως και τις 29 Μαΐου και ώρα 10 το πρωί.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την διακήρυξη πατήστε εδώ.



Πηγή: skai.gr





Νέο ψέμα και νέα ξεφτίλα Βελόπουλου; Ποτέ δεν πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο Κύπρου!!


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ανακοίνωση του, διαψεύδει κατηγορηματικά τα στοιχεία που περιέχονται στο βιογραφικό του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σε σχέση με τις σπουδές του και το πτυχίο που επιδεικνύει.

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διευκρινίζει ότι ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος ουδέποτε υπήρξε φοιτητής του και βεβαίως δεν έχει πάρει πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν προσφέρει πτυχίο "Επικοινωνίας" ή "Ελληνικού Πολιτισμού"» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο.



Ο  Βελόπουλος, στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, https://www.velopoulos.gr/viografiko, αναφέρει:

«Ο Κυριάκος Βελόπουλος γεννήθηκε στις 24-10-1965 στην Γερμανία και κατάγεται από αγροτική οικογένεια προσφύγων. Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Δενδροποτάμου υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα. Από τον στρατό απολύθηκε με το βαθμό του Έφεδρου Αξιωματικού.

Στη συνέχεια εγγράφηκε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του «Κέντρου Ελευθέρων Φιλοσοφικών Κοινωνικών Σπουδών», παρακολουθώντας μαθήματα ως υπότροφος. Από τη Σχολή αποφοίτησε το 1990 με βαθμό Άριστα.

Το 2013 έλαβε το Πτυχίο του με ειδίκευση στην Ιστορία, Αρχαιολογία και τον Ελληνικό Πολιτισμό από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το 2016 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ειδίκευση στην Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία και από το 2017 είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική και τη Γερμανική γλώσσα, γνωρίζει να χειρίζεται Η/Υ και έχει καλές γνώσεις σχεδίασης, παραγωγής και διαχείρισης νέων μέσων επικοινωνίας. Επίσης, διαθέτει γνώσεις ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού μοντάζ.

Με την ιδιότητα του δημοσιογράφου εργάζεται από το 1989 έως και σήμερα, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς».

Με νεώτερη ανάρτησή του στο Twitter, πάντως, ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζει φωτογραφία με έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφία από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο είναι διαφορετικό ίδρυμα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που αναφέρει στο βιογραφικό του, και δεν έχει δώσει απάντηση για το πτυχίο που αναφέρει ότι έχει από το πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο διαψεύδει επίσης το πανεπιστήμιο «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διευκρινίζει ότι ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος ουδέποτε υπήρξε φοιτητής του και βεβαίως δεν έχει πάρει πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν προσφέρει πτυχίο "Επικοινωνίας" ή "Ελληνικού Πολιτισμού"»

Μετά το σάλο που προκλήθηκε με το θέμα των πτυχίων του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, ο ίδιος επανήλθε με μία σειρά αναρτήσεων στο Twitter και περνώντας στην αντεπίθεση, έριξε όλο αυτό το "μπέρδεμα" στους διαχειριστές των site του και των social media του, ενώ αρνήθηκε πως έχει πει ποτέ ο ίδιος ότι φοιτησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.





Υπενθυμίζουμε! Φίλης 2015 : Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν πρόκειται για γενοκτονία






Όπως δεν ξεχνάμε την γενοκτονία των αδελφών Ποντίων, δεν ξεχνάμε και τις δηλώσεις των ακροαριστερών προκλητικών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης.

Δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καθώς κατά την άποψή του δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Ο προκλητικός ακροαριστερός Φίλης, που είναι δημοσιογράφος στο επάγγελμα και όχι ιστορικός, υποστήριξε πως «πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων». 

Ο προκλητικός Συριζαίος Φίλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε χαρακτηριστικά σε σχέση με το ζήτημα: «Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος, την Σουηδία και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».





Γιατί είναι πολύ σημαντικό να πίνεις νερό όταν οδηγείς



Όταν οδηγείς δεν αρκεί μόνο να σέβεσαι τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά πρέπει να φροντίζεις να είσαι και εσύ σε άριστη κατάσταση, ειδικά αν πρόκειται να οδηγήσεις για πολλά χιλιόμετρα. Και μιας και πολλοί πηγαίνουμε διακοπές και οδικώς, δείτε τι πρέπει να προσέχουμε.

Η αφυδάτωση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για έναν οδηγό, καθώς μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη με την κατανάλωση αλκοόλ! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Loughborough και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνους που έχουν στο αίμα τους επίπεδο αλκοόλ 0,8γρ / λίτρο, σαν να είχαν πιει τέσσερα ποτήρια κρασί, δηλαδή!

Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, εμετό και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, σε απώλεια συνείδησης. Όταν πρόκειται να οδηγήσεις λοιπόν, πρέπει να φροντίζεις να έχεις πιει νερό πριν, αλλά και να έχεις μαζί σου στο αυτοκίνητο νερό για να πίνεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις στάση για έναν φρέσκο χυμό.

Τι πρέπει να προσέχεις ως προς το φαγητό

Εκτός της κατανάλωσης υγρών και το φαγητό χρειάζεται προσοχή όταν πρόκειται να οδηγήσεις. Η κατανάλωση ενός πολύ πλούσιου και λιπαρού γεύματος μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή αναστάτωση στο στομάχι ή να επηρεάσει τη συγκέντρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Την ίδια στιγμή ωστόσο, επικίνδυνη είναι και η οδήγηση με άδειο στομάχι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή πονοκέφαλο. Το μυστικό είναι να καταναλώνει ο οδηγός μικρά και συχνά γεύματα, αποφεύγοντας τηγανητά, πικάντικα και φαγητά με πολλή σάλτσα.


Πηγή : olivemagazine.gr


ΝΔ : Αμήχανη σιωπή από Τσίπρα για τις καταγγελίες πέντε εισαγγελέων για Παπαγγελόπουλο



Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν για τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση πώς :«τήρησε αμήχανη σιωπή για την ταμπακιέρα, δηλαδή τις καταγγελίες των πέντε εισαγγελέων».

«Ο κ. Τσίπρας σύρθηκε στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον κ.Παπαγγελόπουλο στην Προανακριτική Επιτροπή. Για την ταμπακέρα, δηλαδή τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας τήρησε αμήχανη σιωπή» και πρόσθεσαν: «Και έτσι μένει ένα αναπάντητο ερώτημα: τι κρατάει ενωμένο τον κ. Τσίπρα με τον Παπαγγελόπουλο; Ίσως το γεγονός ότι δύο υπουργοί του «συζητούσαν», μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, με επιχειρηματία για τις «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις».


Επανασύσταση της επίλεκτης ομάδας «Σίγμα»



Η ομάδα «Σίγμα» της ΕΛ.ΑΣ, εμφανίστηκε την δεκαετία του ’90, με τα γρήγορα αυτοκίνητα, και σάρωνε τους δρόμους κατά του εγκλήματος και ιδιαίτερα των αυτοσχέδιων αγώνων στο λεκανοπέδιο.

Η ομάδα αποτελούνταν απο πολύ καλά εκπαιδευμένους οδηγούς και αυτοκίνητα υψηλής ιπποδύναμης όπως : ΒMW E30 M3, BMW E34 M5, Audi RS2, Mercedes 190E 2.3-16, Ford Sierra Cosworth, Lancia Delta HF Integrale, Porsche 911 Targa & 911 Turbo, Alfa Romeo155 Q4 & 164 Turbo.

Στις αρχές του 2000 η ομάδα καταργήθηκε καθώς, θεωρήθηκε ιδιαίτερα δαπανηρή η συντήρηση των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. 

Σήμερα επανέρχονται οι σκέψεις για επανασύσταση ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά στη καταστολή του εγκλήματος.

Τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι από κατασχέσεις του δημοσίου και από εγκληματικές ενέργειες.





Novartis: Ο Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε την ιδιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων



Ο Σπύρος Λάππας αποκάλυψε ότι αποτελούν πρώην και νυν στελέχη της Novartis

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις πέντε ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών για την τοξική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας αναβιώνουν στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μάλλον αμήχανα την στρατηγική Παπαγγελόπουλου και επιχειρεί να προσβάλλει την διαδικασία της έρευνας και όχι την ουσία των ισχυρών ενδείξεων που έχουν εως τώρα προκύψει.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει απο τον Άρειο Πάγο να ερευνήσει εάν και με ποιον τρόπο έχουν διαρρεύσει τα πρακτικά της προανακριτικής της Βουλής.

Αίσθηση δε προκάλεσε η αναφορά του κ. Λάππα για τους προστατευόμενους μάρτυρες καθώς πρόδωσε την ιδιότητά τους. Αποκάλυψε ότι αποτελούν πρώην και νυν στελέχη της Novartis.

«Η ανωνυμία δεν προστατεύει. Η επωνυμία προστατεύει. Μας έκανε εντύπωση η αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την προστασία θα αποφύγουν οι μάρτυρες τυχόν αγωγές. Σοβαρά; Τόλμησε να το πει αυτό; Δηλαδή ο καθένας φορώντας μια μάσκα μπορεί να λέει ότι θέλει για τον οποιοδήποτε και ο άλλος να μην μπορεί να αμυνθεί; Είναι επικίνδυνο το μονοπάτι που ανοίξατε»  εξήγησε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης εξήγησε ότι απο επώνυμες καταθέσεις 5 εισαγγελικών λειτουργών και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων απο τον κ. Παπαγγελόπουλο. Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως, εαν η πλειοψηφία επιθυμούσε την συγκομιδή πολιτικού οφέλους, θα ζητούσε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου και ως προς τα πρόσωπα με την προσθήκη του κ. Νίκου Παππά.

«Πρέπει να διερευνηθεί αν ο κ. Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε με δομημένο τρόπο κατά τον οποίο σε συνεργασία με δημοσιογράφους διοχέτευε δημοσιεύματα κατά πολιτικών αντιπάλων. Εν συνεχεία από τα δικής του εμπνεύσεως δημοσιεύματα προκαλούνταν δικαστικές έρευνες και νέα στοχοποίηση πολιτικών. Αν οι εισαγγελείς αρνούνταν να ερευνήσουν, τότε τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων ΜΜΕ στρέφονταν σε αυτούς και ξεκινούσε μπαράζ πειθαρχικών τους διώξεων»  είπε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής στηρίχθηκε σε αναφορές δύο εισαγγελέων και σήμερα ο κατάλογος των επώνυμων καταγγελιών έχει ανοίξει.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε τις καταγγελίες της κας Ελένης Ράικου πως ο κ. Παπαγγελόπουλος την πίεζε να κατασκευάσει το κατηγορητήριο κατά συγκεκριμένων πολιτικών για την υπόθεση Novartis.

Ανέφερε τις μεθοδεύσεις προκειμένου στην εισαγγελία Διαφθοράς να τοποθετηθούν εισαγγελείς ελεγχόμενοι από τον «μηχανισμό Ρασπούτιν».

Τόνισε πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είχε ενημερώσει την ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου αλλά και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου για την παραθεσμική δράση του κ. Παπαγγελόπουλου.

«Η κυρία Τσατάνη μας είπε ότι της τηλεφώνησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και απαίτησε να παραδώσει τον φάκελο για τον Βγενόπουλο αν “θέλει να κάνει Χριστούγεννα”» είπε σε άλλο σημείο περιγράφοντας τις μεθοδεύσεις για να «καρατομηθεί» η εισαγγελέας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις του οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. «Τι καταγγέλλει; Παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου σε ανοικτές υποθέσεις. Οπως για παράδειγμα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών όπου ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε να ασκηθούν διώξεις στον Αλαφούζο και να παγώσουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Λεει ότι τον πήρε ο Παπαγγελόπουλος για να αποκρύψει πόρισμα για τραπεζικά στελέχη. Καταγγέλλει πως του τηλεφώνησε ο Παπαγγελόπουλος και του ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία δίωξης για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο» είπε.

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση του κ. Σάμπυ Μιωνή:  «Μας έιπε ο κ. Μιωνής ότι έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του κ. Νίκου Παππά.

Παππάς – Παππαγγελόπουλος και Μιωνής συζητούν τις ανοικτές δικαστικές υποθέσεις του τελευταίου. Καταγγέλλει ο κ. Μιωνής ότι αφού συμφώνησαν να κλείσουν οι δικαστικές διαφορές με τον εκδότη Γ. Φιλιππάκη, παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και ζήτησε να πληρωθούν λεφτά, να δωθούν λεφτά στον Φιλιππάκη. Αυτά στην συνέχεια προσδιορίζονται στα 350 χιλ ευρώ. Τι δουλειά έχει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με όλα αυτά; Στην συνέχεια υπογράφεται και ιδιωτικό συμφωνητικό. Τι λέει αυτό; Οτι τα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κλείσουν τις ανοικτές υποθέσεις, να αρχειοθετηθούν κακουργήματα. Εχει σχέση με αυτά ο Παπαγγελόπουλος ή ο Μαξίμου; Ο κ. Φιλιππάκης μας λέει ότι δύο μήνες μετά απο όλα αυτά έγινε συνάντηση στο γραφείο του κ. Παππά με Μιωνή, Φιλιππάκη, Παπαγγελόπουλο για να δουν την τήρηση των δεσμεύσεων του εκατέρωθεν συμβιβασμού! Αν δηλαδή η ερευνούσα εισαγγελική αρχή θα αρχειοθετήσει την υπόθεση. Αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης είναι δυνατόν να συζητά αυτά τα θέματα;

Εάν ήθελε η ΝΔ με αυτό το υλικό θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και με τον κ. Παππά. Αλλά εμείς λέμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία τα βάζουμε. Θα μας βόλευε να βάλουμε τον κ. Παππά αλλά με την βαρύτητα που έχει ο ρόλος μας δεν στέλνουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα. Εσείς τα κάνατε αυτά».

Τέλος, υποστήριξε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίξει την διεύρυνση του κατηγορητηρίου προκειμένου να επεκταθεί η έρευνα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δείξει πως «ή καλύπτει ή φοβάται».

Ο κ. Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι η διερεύνηση της σκευωρίας Novartis αποτελεί «φιάσκο και κατήφορο». Ανέφερε ότι οι διαδικασίες της προανακριτικής «κουρελιάζουν την νομιμότητα. Φέρατε μια πρόταση παρουσιάζοντας αυτούσια αποσπάσματα πρακτικών. Παραβιάζεται η μυστικότητα και εγείρονται λόγοι ακυρότητας». «Εμείς θα ζητήσουμε απο τον Αρειο Πάγο να διερευνηθεί ποιοι και με ποιο τρόπο διέρρευσαν τα πρακτικά της προανακριτικής. Πώς ο Μιωνής βρήκε τα πρακτικά;» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Πρόσθεσε δε πως του προκαλεί «θλίψη και αποτροπιασμό» το ενδεχόμενο να αντιπροσωπεύουν το Δικαστικό Σώμα, ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Π. Αθανασίου, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Ράικου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής και οι εισαγγελείς Γ. Τσατάνη και Ε. Κυβέλου.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για «υπόθεση με ρίζες και ουρές στις πολιτικές διεργασίες της τελευταίας δεκαετίας».

«Η υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου της ηγετικής ομάδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανατέθηκε στο πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα που δομήθηκε, οργανώθηκε και έδρασε στο χώρο της δικαιοσύνης απόλυτα αντιθεσμικά, στηριζόμενο στην αντίληψη της σχολής Ρασπούτιν και τις σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της δικαιοσύνης.

Εκτός από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κρίσιμες θέσεις, τις μεθοδεύσεις και τα παραθεσμικά συστήματα, χρειαζόταν και ένας "δράκος" για την προπαγάνδα τους.

Επιλέχθηκε να είναι οι δέκα πολιτικοί αντίπαλοι, οι οποίοι συνδύαζαν απόλυτα και τον στόχο της εκλογικής επιτυχίας στις τότε επερχόμενες εκλογές. Υπενθυμίζω την γραμμή και την επισήμανση στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να μπουν κάποιοι και φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» είπε εισαγωγικά.

Πρόσθεσε σε άλλο σημείο:

«Είναι δυνατό να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στις καταγγελίες ανώτερων και ανώτατων εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών; Δύο αντεισαγγελείς εφετών, ένας εισαγγελέας εφετών και ένας Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταθέτουν ενόρκως "σημεία και τέρατα" στην αρμόδια Επιτροπή. Και θα κάνουμε πως δεν τους ακούμε; Όταν κάποιοι αρκέστηκαν αποκλειστικά σε ανώνυμες καταθέσεις "κουκουλοφόρων" μαρτύρων για να κινήσουν διώξεις εις βάρος δέκα πολιτικών αντιπάλων, είναι δυνατόν η Βουλή να μη αποδώσει τη δέουσα σημασία στις καταθέσεις επώνυμων μαρτύρων και δη εισαγγελικών λειτουργών; Μπορούμε να αδρανήσουμε;

Ακόμη ποιος μπορεί να αγνοήσει την κατάθεση του ιδιώτη κ. Μιωνή;

Τα έγγραφα που εκείνος προσκόμισε, από την στιγμή μάλιστα που επιβεβαιώθηκαν τόσο οι συναντήσεις, στις οποίες αναφέρεται, αλλά και η γνησιότητα των εγγράφων που προσκόμισε; Μπορούμε να αγνοήσουμε τον ιδιαίτερο και δεινό συμβολισμό, που εμπεριέχει η διενέργεια των διαπραγματεύσεων μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγα μέτρα από το γραφείο του Πρωθυπουργού;

Και αν το πράξουμε αυτό, αν τα αγνοήσουμε όλα αυτά, τι μήνυμα θα δώσουμε στην ελληνική κοινωνία; Φέρεται ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης να δίνει εγγυήσεις, ότι θα επιβάλει τη θέλησή του όχι μόνο στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και σε έξι ακόμα διαφορετικούς δικαστικούς λειτουργούς, που χειρίζονταν ποινική αντιδικία ανάμεσα σε δύο ιδιώτες που ο ένας είναι φίλος του».

Απο το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε υποκριτικά τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis θα μείνει στην ιστορία ως επιτροπή φάρσα» είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ για να εξηγήσει «το κουκούλωσε και τώρα εκφράζει το πόνο να το ερευνήσουμε. Οταν είχατε την πλειοψηφία, γιατί δεν το κάνατε;».

Επίθεση εξαπέλυσε και στην ΝΔ χαρακτηρίζοντας «μπαρμπούτσαλα» την πρόθεσή της να αποκαλύψει τους «κουκουλοφόρους μάρτυρες» προσθέτοντας πως «είναι όμως απαράδεκτη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να τους προστατεύει». «Τι έρευνα μπορεί να γίνει αν διατηρείς την ανωνυμία τους; Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε καν αν μπήκαν νόμιμα σε καθεστώς προστασίας, αν είχαν ιδιοτελή συμφέροντα για όσα είπαν. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την αξιοπιστία τους» τόνισε για να εξηγήσει «η ανωνυμία δεν προστατεύει. Η επωνυμία προστατεύει. Μας έκανε εντύπωση η αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την προστασία θα αποφύγουν τυχόν αγωγές. Σοβαρά; Τόλμησε να το πει αυτό; Δηλαδή ο καθένας φορώντας μια μάσκα μπορεί να λέει ότι θέλει για τον οποιοδήποτε και ο άλλος να μην μπορεί να αμυνθεί; Είναι επικίνδυνο το μονοπάτι που ανοίξατε».

Πάντως, ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι απο την έρευνα έχουν προκύψει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων και εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την ποιότητα των περίφημων αμερικανικών εκθέσεων. «Είναι αυτό δικαστική συνδρομή; Οι άτυπες συναντήσεις σε καφετέριες και μπαρ; Γιατί επιλέχθηκε η άτυπη και όχι η επίσημη δικαστική συνδρομή;» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ακούσαμε σημεία και τέρατα για τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Για απειλές, εκβιασμούς και συγκαλύψεις. Για εξυπηρετήσεις . Αλισβερίσια και εξυπηρετήσεις. Αλήθεια αυτή είναι η εικόνα στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης;». Τέλος υποστήριξε πως η διεύρυνση του κατηγορητηρίου με προσθήκη νέων υποθέσεων οδηγεί στην συγκάλυψη και όχι αποκάλυψη της αλήθειας.

Απο την πλευρά της Ελληνικής Λύσης ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ ότι συγκαλύπτει την υπόθεση ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα. Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να λκαταργηθεί ο νόμος περι ευθύνης υπουργών

Να σημειωθεί ότι υπερ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου αναμένεται να ψηφίσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα καταψηφίσει ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 θα απέχουν απο την ψηφοφορία.


Χρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr


20% η διαφορά Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ! Βυθίζεται ο Τσίπρας και παίρνει στον λαιμό του όλο τον ΣΥΡΙΖΑ



Η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 40% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5% και ακολουθούν ΚΚΕ με 4,3%, Ελληνική Λύση με 3,9% και ΜέΡα25 με 3%.

Δείτε την δημοσκόπηση σε εικόνες :