Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Στους 146 οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα! Ρομά απο την Λάρισα το νέο θύμα


Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού οι νεκροί έφτασαν τους 146.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας, κατέληξε ένας 50χρονος Ρομά που νοσηλευόταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.




Τα κρούσματα κορονοϊού σε δήμους της Ελλάδας


Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα είναι οι τρεις νομοί χωρίς κανένα κρούσμα κορονοϊού.

Σε επίπεδο δήμων, εκείνοι με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα ήταν οι:

· Αθηναίων 314

· Κηφισιάς 116

· Θεσσαλονίκης 85

· Καστοριάς 79

· Φιλοθέης – Ψυχικού 73

· Πειραιά 59

· Χαλανδρίου 52

· Γλυφάδας 49

· Περιστερίου 46

· Λαρισέων 42

· Πατρέων 38

· Νέας Σμύρνης 37

· Αμαρουσίου 35

· Νέας Ιωνίας 35

· Ξάνθης 34

· Εορδαίας 31

Από αυτούς του δήμους επτά και συγκεκριμένα η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τον αριθμό των κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του δήμου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην χώρα μας, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 2.626 κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά περισσότερα από τα μισά, σε ποσοστό 55,9% εντοπίζονται στην Αττική, με τα 237 από αυτά σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Από εκεί και πέρα ακολουθούν 198 κρούσυματα στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες.




145 οι νεκροί στην Ελλάδα



Συγκεκριμένα, υπέκυψε μία 88χρονη που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Αττικόν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ηλικιωμένη νοσηλευόταν στη ΜΕΘ και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 145.


ΥΠΟΙΚ: Το «βασικό» και το «δυσμενές» σενάριο για την ύφεση φέτος



Με δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας εφέτος, το βασικό (ύφεση 4,7%) και το δυσμενές (ύφεση 7,9%), μετά τη λήψη μέτρων, απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις.

Η οικοδόμηση των σεναρίων, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7%. Ενώ το δυσμενές σενάριο αρχίζει με ύφεση 13,2% για να καταλήξει, μετά τη λήψη των μέτρων, σε ύφεση 7,9%. Παράλληλα, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA, είναι έλλειμμα 1,9% στο βασικό σενάριο και έλλειμμα 2,8% στο δυσμενές σενάριο.

Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,348 δισ. ευρώ (9,7% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό κόστος τους σε 11,546 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,349 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και μετά.

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 10,349 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο (5,8% του ΑΕΠ) και 9,546 δισ. ευρώ (5,4% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα, οι αναστολές φόρων και εισφορών ανέρχονται σε 2,332 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ) και μετά τις επιστροφές σε 1,562 δισ. ευρώ (0,9% του ΑΕΠ). Το ταμειακό κόστος χορήγησης δανείων με εγγυήσεις είναι 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) και η συνολική χορήγηση δανείων με εγγυήσεις μετά τη μόχλευση είναι 7 δισ. ευρώ (3,9%). Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.

Τα δημοσιονομικά και ταμειακά μέτρα που περιέχει το σενάριο είναι αυτά που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Δεν περιέχουν το συνολικό δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος των μέτρων που θα απαιτηθούν και θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

*Επιδότηση βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του προγράμματος SURE.

*Χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

*Νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας.

*Νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες (τουρισμό, μεταφορές κ.λπ.) και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών, η συνολική αξία των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η οποία αφορά πραγματική ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών απαντά και στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «το ύψος της ύφεσης είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα, εξ ου και η κυβέρνηση προβλέπει έκταση από 4,7% μέχρι 7,9%, μετά τη λήψη των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων. Επίσης, αντί να αναμασά εμμονικά τον ψευδή ισχυρισμό ότι "η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019", ας συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ειδικότερα, για το 2019:

-Οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

-Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8% το δ' τρίμηνο του 2019, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007.

-Και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4% το δ' τρίμηνο του 2019, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006.

Το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων παρουσιάστηκε παραπάνω, αναλυτικά και με πλήρη διαύγεια.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας οικονομολόγος, που έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών, επιμένει ότι η αναστολή του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων, την οποία προτείνει για 6 μήνες (με προοπτική παράτασης στους 9 μήνες), δεν έχει ταμειακό κόστος. Τον ενημερώνουμε ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 52 δισ. ευρώ ετησίως και 23 δισ. ευρώ για τους έξι μήνες της περιόδου Μαρτίου- Αυγούστου. Παρακαλούμε να το λάβει υπόψη στην ποσοτικοποίησή του και να επανέλθει με μια πιο σοβαρή πρόταση. Γιατί θα αντιληφθεί ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί τη χώρα κατευθείαν σε νέα μνημόνια, τα οποία εμείς θα αποφύγουμε».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το βίντεο του Πρωθυπουργού για τη σωστή χρήση μάσκας



Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Όπως ακούσαμε τους ειδικούς και μείναμε σπίτι, τώρα ακούμε τους ειδικούς για να μάθουμε το σωστό τρόπο να χρησιμοποιούμε τη μάσκα. Πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις, μένουμε ασφαλείς», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ακούσαμε τους ειδικούς και μείναμε σπίτι, τώρα ακούμε τους ειδικούς για να μάθουμε το σωστό τρόπο να χρησιμοποιούμε τη μάσκα. Πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις, .


Περισσότεροι από 245.000 νεκροί παγκοσμίως



Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 245.576 ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως σημείωσε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα μας το απόγευμα της Κυριακής, περισσότερα από 3.479.220 κρούσματα του κορωνοϊού έχουν επισήμως καταγραφεί σε 195 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 1.063.600 άνθρωποι νόσησαν από τη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανέρρωσαν και σήμερα είναι καλά.

Από την καταμέτρηση χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδας, 3.893 νέοι θάνατοι και 80.626 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Οι χώρες που καταμετρούν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι οι ΗΠΑ με 1.510, η Βραζιλία (421) και η Βρετανία (315).

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 67.155 θανάτους και 1.148.004 κρούσματα του κορωνοϊού. Τουλάχιστον 175.382 έχουν ιαθεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Ιταλία με 28.884 νεκρούς και 210.717 κρούσματα, η Βρετανία με 28.446 νεκρούς (186.599 κρούσματα), η Ισπανία με 25.264 νεκρούς (217.466 κρούσματα) και η Γαλλία 24.895 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού (168.693 κρούσματα).




Ο Κωσταντινέας του ΣΥΡΙΖΑ "δολοφόνησε" την ελληνική γλώσσα



Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή "δολοφόνησε" χωρίς ίχνος ντροπής την ελληνική γλώσσα και απέδειξε την... καθόλου καλή του σχέση του μαζί της .

«Αυξένεται η κιλοβατώρα», ακούγεται να λέει σε ένα σημείο της συνέντευξής του, ο πρώην διαιτητής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αρτοποιός, για να πει λίγο αργότερα, αναφερόμενος στους φορείς «πολλοί τοπικές φορές»...

Βέβαια, μάθαμε ότι το ρήμα «εξαίρω» δεν έχει μόνο θετική σημασία, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινέα «εξήραν την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) προς το κακό», ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί πλέον να λέγεται και... κλιματολογική.

Απολαύστε την ξεφτίλα :

Επίθεση Κωνσταντινέα κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα επανεκκίνησης της λειτουργίας της χώρας