Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Οι πολιτικοί αρχηγοί για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη



Βούτσης: Με την Αριστερά είχε σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού

Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».

«Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

«Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Νίκος Βούτσης και έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «που άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια». «Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Τσίπρας: Συνέβαλε στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών του εμφυλίου

Για την Αριστερά, ήταν πάντα πολιτικός αντίπαλος, αλλά αναγνωρίζουμε ότι κατά την Δικτατορία εργάστηκε για την διεθνή καταδίκη των Συνταγματαρχών, είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο εκλιπών ήταν άνθρωπος ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στο διάλογο, απαλλαγμένος από τις προκαταλήψεις του εμφυλίου. Ιδιαίτερα εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν δεδομένα τα χαρακτηριστικά αυτά και υπήρξε συνεπής στα στάση αυτή και μετά την μεταπολίτευση, πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η επιλογή αυτή θα πρέπει να αναγνωριστεί ως θετική συνεισφορά στην πολιτική σκηνή του τόπου».

«Ανήκει στην ιστορία. Και η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει. Δεν κρίνει, καταγράφει», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στον ταραχώδη πολιτικό του βίο υπενθύμισε ότι «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών, ακόμη και των πιο δύσκολων και αμφιλεγόμενων επιλογών. Και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί».

Όσον αφορά την Αριστερά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος. Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι την περίοδο της δικτατορίας αγωνίσθηκε για την απομόνωση του καθεστώτος. Και στελέχη της Αριστεράς του αναγνωρίζουν ότι ήταν άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στον διάλογο».

Σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι ο Κ. Μητσοτάκης «υπήρξε συνεπής στην στάση αυτή και στα χρόνια που ακολούθησαν την μεταπολίτευση. Αναγνώρισε την ανάγκη να απαλλαγεί η ΝΔ από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας». «Η επιλογή αυτή πρέπει να αναγνωριστεί ως, σημαντική και θετική συνεισφορά στην εδραίωση και εμπέδωση της δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Για την κυβέρνηση του 1989 ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «κράτησε πάντα το δημόσιο πολιτικό του λόγο στο πλαίσιο μίας αυτοσυγκρατούμενης και ήρεμης ρητορικής. Η περίοδος εκείνη έληξε με την κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με τον Συνασπισμό που κρίνεται από το λαό. Πέτυχε όμως την υπέρβαση των όποιων εμφυλιοπολεμικών διχαστικών προκαταλήψεων και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε».

Τέλος για την περίοδο της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη 1990 – 1993 ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι «κράτησε χαμηλούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μία περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε την ειρήνη στη γειτονιά μας».

Φώφη Γεννηματά: Δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη

Με θερμά συλλυπητήρια, προσωπικά και εκ μέρους της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας πως η συζήτηση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς «είναι νωπό το χώμα που σκεπάζει τη σορό του. Και αυτό επιβάλλει ιδιαίτερα ειλικρινή σεβασμό και στοιχειώδη ευαισθησία».

«Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει» είπε και πρόσθεσε: «Αποτελεί δική μου εκτίμηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», καθώς όπως είπε, «Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα , τη σημαντική παρουσία του στην Βουλή και την αποφασιστικότητά του στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων».

«Η κυβέρνηση Ν.Δ 1990-1993 της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός άσκησε μια πολιτική που είχε σαφές πρόσημο, συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτελέσματα. Η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις Κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιταχθήκαμε στην λογική της βίαιης προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας και της Κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους. Και ήρθαμε τέλος σε ευθεία αντιπαράθεση με την μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989 όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο. Μια καθαρά πολιτική δίωξη, που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό» είπε η κυρία Γεννηματά.

«Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος. Ανεξάρτητα από την κριτική άποψη για τις επιλογές και τις πολιτικές που ακολούθησε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ο ιστορικός του μέλλοντος -είμαι βέβαιη- θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο. Θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις. Άλλωστε, η ιστορία, η αντικειμενική ιστορική αξιολόγηση, δεν γράφεται ούτε με τη μεταθανάτια ωραιοποίηση ούτε με ανεδαφικά αναθέματα. Κάθε πρόσωπο που πέρασε κι άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία με την ένταση και τη διάρκεια που το έπραξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από μια παθιασμένη ή εμπαθή μεταθανάτια κατάθεση διαπιστευτηρίων αγάπης και μίσους στον Τύπο και το διαδίκτυο».

Η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πως «Μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς. Είχε το χάρισμα να διατυπώνει τις πολιτικές του θέσεις και να τις υποστηρίζει σε αυτή αίθουσα με έναν μοναδικό τρόπο». Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε το «υψηλό πολιτικό του ανάστημα», και υποστήριξε πως  «ανήκει στους πολιτικούς που κυριάρχησαν 2ο μισό 20ου αιώνα με έργα και πρωτοβουλίες».

«Δεν έπαψε ποτέ να αναπτύσσει πολυσχιδή πολιτική δράση, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής Δημοκρατίας», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι η «ιστορία θα κρίνει γενναιόδωρα τα θετικά και  αυστηρά τα σφάλματα». Η ίδια δε επισήμανε πως το αίτημα της εθνικής συνεννόησης παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και ζωντανό.
«Οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αποτίμηση κι αξιολόγηση ενός πολιτικού που μεγάλωσε ανάμεσά μας και έγινε ο πιο μεγάλος αντίπαλός μας. Αυτό είναι το χρέος ενός λαού και μιας κοινωνίας απέναντι στο παρελθόν του και σε όλες τις σπουδαίες προσωπικότητες που υπηρέτησαν την Πατρίδα. Γιατί έρμα στη δύσκολη πλεύση προς το μέλλον, μπορεί να είναι μόνο η γνώση κι αξιολόγηση του παρελθόντος. Με υπευθυνότητα και αμεροληψία. Χωρίς παρωπίδες, δογματισμούς και αγκυλώσεις. Δίχως αγίους και δαίμονες» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Δ. Κουτσούμπας: ικανός αντίπαλος με καθαρό λόγο

Ως ένα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αστικού πολιτικού κόσμου χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μετά την κατοχή «συνέβαλε για να αποκατασταθεί η κλονισμένη αστική τάξη. Η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας αποτέλεσε σταθερό προσανατολισμός του και σε όλη την πορεία του από το 1946 μέχρι την ανάληψη άλλων αξιωμάτων όπως υπουργικές θέσεις. Ετσι πρωταγωνίστησε σε αναγκαίες εκσυγχρονιστικές προσπάθειες – ήταν από τις πολιτικές προσωπικότητες που κατάλαβε νωρίς ότι για την αντιμετώπιση του λαϊκού κομμουνιστικού κινήματος δεν αρκούσαν οι διώξεις αλλά απαιτούνταν μέτρα συμμετοχής τους στο αστικό πολιτικό σύστημα».

«Από την αρχή ήταν ανοιχτός στην λογική της ελεύθερης πολιτικής δράσης του ΚΚΕ» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο πως «η ανάδειξη του ίδιου στην πρωθυπουργία συνδυάστηκε με ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων».

«Το ΚΚΕ αναγνωρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν μεγάλο ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο που δεν θα ήθελε ακόμα και τώρα χάριν σκοπιμότητας να κρύβουμε λόγια ακόμα και αν δεν είναι εν ζωή».

Π. Καμμένος: Τον πολέμησαν ΠΑΣΟΚ και οικονομικά συμφέροντα


Ο κ. Πάνος Καμμένος εστίασε κυρίως στις σκληρές συγκρούσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. «Είχε πολιτικούς αντιπάλους που τον σέβονταν. Είχε και εχθρούς που τον πολέμησαν χωρίς πολιτική ηθική και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.  Τον πολέμησαν σκληρά το σύστημα ΠΑΣΟΚ 1981 – 89 και τα οικονομικά συμφέροντα. Τον ανέτρεψαν μέσα από το δικό του κόμμα άνθρωποι που ανέδειξε στην πολιτική ζωή» είπε μεταξύ άλλων για να προσθέσει «Μετά το 1993 στο γραφείο του είχε μια μικρή ταμπέλα που ανέγραφε “ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο”».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως «έπληξε πισώπλατα την παράταξη που τον ανέδειξε αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας και τον ελληνικό λαό. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέχθηκε λυσσαλέο πόλεμο από ΜΜΕ. Εκείνος ο πόλεμος μου θυμίζει τον πόλεμο που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση. Πόλεμος που ξεπερνούσε τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης φθάνοντας ακόμα στο σημείο να αμφισβητήσουν την αντιστασιακή του δράση. Ο Τέλης Γιαννακουδάκης που δημοσίευσε την φωτογραφία στην Αυριανή ,μου ζήτησε να τον πάω στον Μητσοτάκη για να ζητήσει συγνώμη».

«Κάποια στιγμή η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί. Αν σήμερα αυτοί που πρόδωσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη  βρίσκονται στα έδρανα της ΝΔ αυτό είναι ζήτημα της ΝΔ» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καμμένος.

Β. Λεβέντης: μεγάλο επίτευγμα η κυβέρνηση συνεργασίας


Ακολουθώντας ο κ. Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» για να προσθέσει «Μπορεί να ήρθαν κάποιοι σήμερα να κάνουν εγκωμιασμούς. Όμως ούτε από τον ταφο του μας ζητά να είμαστε εγκωμιαστικοί. Θέλει την αλήθεια».Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στην ταραγμένη πολιτική περίοδο εως το  1965 λέγοντας πως   «Ιδρύθηκε η Ένωση Κέντρου με την συμβολή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μόνο Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούσε τότε να ενώσει και να φέρει την κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήρε τον Σοφοκλή Βενιζέλο από το παλάτι και τον πήγε στον Παπανδρέου. Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να φτιαχτεί η Ένωση Κέντρου μετά από ένα διάστημα αποστάτησε και έριξε την Ένωση Κέντρου και ρίχνοντας την κυβέρνηση θεοποίησε την οικογένεια Παπανδρέου. Ο Μητσοτάκης έπρεπε να μείνει . Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν μεγάλη προσωπικότητα όπως ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου μεγάλη προσωπικότητα. Αν υπάρχουν 2 μεγάλες προσωπικότητες δεν σημαίνει πως πρέπει να φύγει η μία. Το πλήρωσε αυτό ο Μητσοτάκης». Ως μεγαλύτερο επίτευγμα αναγνώρισε την κυβέρνηση συνεργασίας του 1989.

Στ. Θεοδωράκης: καλό ταξίδι πατριώτη


Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης που εισέπραξε και θερμό χειροκρότημα. «Δεν υπήρξε λαϊκίστικης και έριχνε πάντα γέφυρες για το καλό της χώρας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει «ο θάνατος του παίρνει μαζί μια ολόκληρη εποχή». Ο κ. Θεοδωράκης εξήγησε ότι «δεν υπήρξα  πολιτικός του φίλος» για να αναγνωρίσει ωστόσο πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ποτέ δεν καμπούριασε. Υπερασπίστηκε όρθιος την πιο ακραία πολιτική. Καλό ταξίδι πατριώτη και μη δίνεις σημασία στους μίζερους και κακεντρεχείς»


Πηγή : protothema.gr


Στο 1,1% γκρεμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ




Αιτία η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που διατηρεί τα spread σε υψηλά επίπεδα - Καμπανάκι για τα «κόκκινα δάνεια» - Τα μέτρα «κλειδιά» που πρέπει να επισπευθούν - Ζητά νέα ελάφρυνση του χρέους

Ανάπτυξη μόλις 1,1% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 2,7% που ανέμενε ο προϋπολογισμός, 2% που προβλέπει η Κομισιόν και 1,8% που παραδέχτηκε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο περιμένει για τη φετινή χρονιά ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 2,5%. 

Αιτία για την υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη είναι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που διατηρεί τα spread των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα επισημαίνεται ότι ακόμη και η πρόβλεψη του 1,1% ισχύει υπό την προϋπόθεση της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει 178,4% φέτος και στο 174,1% το 2018. Πολύ κοντά στη γραμμή της ΕΚΤ ο ΟΟΣΑ λέει ότι η ελάφρυνση χρέους θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. 

Ειδική αναφορά γίνεται στις τράπεζες και στην ανάγκη αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την αγορά και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τονίζεται η ανάγκη άρσης των capital controls και της περαιτέρω απεξάρτησης από τον ΕLA.  

Ο Οργανισμός θεωρεί ότι περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε επίπεδο φόρου εισοδήματος και ο έλεγχος των δαπανών για τις συντάξεις είναι μέτρα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση του σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα ελευθερώνουν πόρους για τις κοινωνικές ανάγκες που είναι απολύτως αναγκαίες. 

Παράλληλα εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος έχει σταθεροποιηθεί αλλά παραμένει πολύ υψηλό και επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές αδυναμίες. Ως εκ τούτου ζητεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές και ζητείται η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. 

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι έστω και σταδιακά η κατάσταση στην αγορά εργασίας βελτιώνεται ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση ενώ η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό στηρίζει τις εξαγωγές. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν βρεθεί αλλά θα πρέπει να επιταχυνθούν.

Ο φόροι επί της κατανάλωσης που επέβαλε η κυβέρνηση στις αρχές του 2017 και οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, παρόλο που ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο. 



Πηγή : protothema.gr


Λατινική Αμερική έκαναν την Ελλάδα! Κολομβιανοί έκλεβαν τα μηχανήματα από τα νοσοκομεία! Τι Ελλάδα, τι Κολομβία, τι Βενεζουέλα κτλπ!!!



Μέχρι και οι Λατινοαμερικάνοι κακοποιοί γνωρίζοντας την κατάσταση στην χώρα μας, την ανομία, ποιοι κυβερνάνε και την ανοχή στην εγκληματικότητα από τα υπουργεία δημόσια τάξης και δικαιοσύνης είπαν να κάνουν την τύχη τους.

Εξιχνιάστηκαν οι κλοπές από την ΕΛ.ΑΣ. ιατρικών μηχανημάτων από νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, κατάφερε να εξιχνιάσει και τις τέσσερις (4) περιπτώσεις κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων που διαπράχθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Για την υπόθεση αυτή έχουν ταυτοποιηθεί (3) υπήκοοι Κολομβίας, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ενώ σε χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν κατασχεθεί (4) ιατρικά μηχανήματα, που προέρχονται από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Οι Κολομβιανοί δράστες που ταυτοποιήθηκαν:

την 15 Μαΐου 2017 αφαίρεσαν από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ,το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας αφαίρεσαν εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ καιτην 21 Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, αφαίρεσαν (2) γαστροσκόπια.

Λόγω της συνάφειας των παραπάνω κλοπών και της σημαντικής ζημιάς που προκλήθηκε στα Νοσοκομεία, με αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν, συστήθηκε στην Υπηρεσία μας ειδική επιχειρησιακή ομάδα, με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Μετά από κατάλληλη αστυνομική έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σε συνδυασμό με διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και έχουν εμπλακεί σε ομοειδείς υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά τη τελευταία τετραετία, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές αυτές.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους:

εισέρχονται αεροπορικώς στις χώρες και στη συνέχεια ενοικιάζουν διαμερίσματα από ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών ενοικίασης του διαδικτύου, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, για να εντοπίσουν πόλεις όπου λειτουργούν νοσοκομεία, αφού διαπιστώσουν την ύπαρξη και λειτουργία γαστρεντερολογικών κλινικών, τις κατοπτεύουν, για να διαπιστώσουν το ωράριο λειτουργίας τους και την ύπαρξη του ιατρικού εξοπλισμού που τους ενδιαφέρει, συχνά προσποιούμενοι ακόμη και ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας,στη συνέχεια ενημερώνουν τους συνεργάτες τους, από τους οποίους κάποιοι διαπράττουν τις διαρρήξεις και αφαιρούν τα αντικείμενα, ενώ άλλοι παραμένουν περιμετρικά του χώρου έχοντας το ρόλο του τσιλιαδόρου,
Επιπλέον:

συσκευάζουν και ταχυδρομούν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, μέσω μεταφορικών εταιρειών διεθνών αποστολών με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη των αφαιρεθέντων αντικειμένων και να καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός και η ανεύρεση τους, σε περίπτωση εντοπισμού ή σύλληψης, ενώ
σε κάθε χώρα διαπράττουν περισσότερες από μία κλοπές και στη συνέχεια εξαφανίζονται μεταβαίνοντας σε άλλες χώρες.
Αναφορικά με τη δράση τους στη χώρα μας διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιήθηκαν τέσσερα τουλάχιστον μέλη της οργάνωσης, υπήκοοι Κολομβίας, από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν οι τρεις.

Τα άτομα εισήλθαν το Μάιο στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας και στη συνέχεια:

χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα Πορτογαλικών αρχών νοίκιασαν διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας και τις αμέσως επόμενες ημέρες άρχισαν κατοπτεύσεις σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Άγιος Σάββας, Ευρωκλινική και το Λαϊκό Νοσοκομείο, προκειμένου να εντοπίσουν κλινικές και εξοπλισμό που τους ενδιέφερε από την χαρτογράφηση την κινήσεων τους, προκύπτει ότι την 20-05-2017 ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο στη Λαμία και στη Λάρισα, όπου πιθανολογείται ότι εκείνη την ημέρα διέπραξαν και τις δύο κλοπές στα Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας και την 21-05-2017 ταξίδεψαν εκ νέου στην περιοχή του Βόλου όπου και διέπραξαν την κλοπή στο νοσοκομείο Βόλου.

απέστειλαν από τη χώρα μας στη Κολομβία δυο δέματα, με ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ οι δράστες αναχώρησαν από την χώρα μας την 25-05-2017 αεροπορικώς με την χρήση πλαστών εγγράφων, μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε συνεργασία με τις Αστυνομικές αρχές της Μπογκοτά, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα από τα πακέτα που είχαν αποσταλεί και το οποίο περιείχε δύο (2) από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και δύο (2) από τα ενδοσκόπια που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο της Λάρισας. Η διαδικασία ανάκτησης και επαναπατρισμού των κατασχεθέντων ιατρικών εργαλείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι έρευνες μας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την ταυτοποίηση και επιπλέον δραστών καθώς και για τον εντοπισμό των υπολοίπων αφαιρεθέντων αντικειμένων.


Η εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών συνιστά μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς όπως προαναφέρθηκε οι δράστες έχουν στο ενεργητικό τους μεγάλο αριθμό κλοπών συναφούς ιατρικού εξοπλισμού και συστηματική δράση που εκτείνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε ταυτοποίηση τριών Κολομβιανών, ως δραστών των κλοπών των ιατρικών μηχανημάτων μεγάλης αξίας από τον "Άγιο Σάββα" καθώς και από τα Νοσοκομεία Λαμίας, Λάρισας και Βόλου.


Αλ. Παπαρήγα σε Π. Καμμένο: «Είσαι ψεύτης»



Πρωταγωνιστής σε ένα «μίνι» επεισόδιο στη Βουλή ήταν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με την πρώην γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, να εκνευρίζεται και για να αποκαταστήσει την αλήθεια να τον εγκαλεί για «ψέματα». Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ειδική εκδήλωση της Βουλής προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρθηκε και στα γεγονότα του 1993 με το «Μακεδονικό» που οδήγησαν τελικά στην πτώση της κυβέρνησης.

Ο Π. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση του τότε πολιτικού συμβουλίου είχε επιτύχει μια επωφελή λύση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, χωρίς την χρήση του όρου «Μακεδονία». Μάλιστα, υποστήριξε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν συμφωνήσει σε συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε. Κάτι που κατά την Αλέκα Παπαρήγα δεν συνέβη με αποτέλεσμα να τον αποκαλέσει ψεύτη. «Είναι όλα ψέματα. Εγώ ήμουν εκεί. Εσύ δεν ήσουν», φώναξε ενώ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας αντέδρασε στα όσα είπε ο κ. Καμμένος.

Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι κ. Σαμαράς ουσιαστικά ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Δεν πολεμήθηκε μόνο από τους ξενους, αλλά και από δικό του κόμμα από την πρώτη μέρα», είπε και ισχυρίστηκε ότι «ο Αν. Σαμαράς αναγνώρισε πρώτη φορά τον όρο Μακεδονία σε επίσημο έγγραφο της ΕΟΚ ως ΥΠΕΞ χωρίς να ενημερώσει τον Μητσοτάκη».

«Τα λέω αυτά γιατί η αλήθεια πρέπει κάποια στιγμή να αποκατασταθεί τώρα. Αν εκείνοι που προδώσαν τον Μητσοτάκη είναι στην ΝΔ είναι θέμα της ΝΔ», κατέληξε ο Π. Καμμένος.



Αλέξανδρος Διαμάντης
Πηγή : liberal.gr


Μνημόσυνο για Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στην οικογένειά μας τις τελευταίες ημέρες. Για μας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν, πάνω από όλα, ο πατέρας, ο παππούς και ο προπάππους. Και δεν  είναι ποτέ εύκολο για μια οικογένεια να πενθήσει σε δημόσια θέα.

Έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η αναγνώριση της αξίας του, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και  ιδίως από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Επιπροθέτως, γιατί στη μακρά πολιτική του διαδρομή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν επεδίωξε τόσο  τη δημοφιλία, όσο το σεβασμό του ελληνικού λαού. Μετά από μία σταδιοδρομία πολλών δεκαετιών το πέτυχε, αφού απόλυτος και δίκαιος κριτής είναι πάντα ο χρόνος.



Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έψαχνε τόσο το χειροκρότημα, ήθελε, όμως, την αναγνώριση των επιχειρημάτων του. Έχοντας ζήσει ο ίδιος οδυνηρούς διχασμούς, επεδίωκε πάντα τη σύνθεση και έχοντας αντιμετωπίσει έντονα πάθη, αναζητούσε πάντα τη μετριοπάθεια. Απευθυνόταν περισσότερο στη λογική και λιγότερο στο θυμικό. Ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Στο νου του, ηγέτης είναι αυτός που όταν το απαιτούν οι περιστάσεις μπορεί, να πηγαίνει και κόντρα στο ρεύμα. Να βλέπει μακριά. Να διακρίνει αυτό που είναι ουσιώδες και κρίσιμο πίσω και πέρα από τις έριδες και τις αντιπαραθέσεις της στιγμής. 

Είναι κάτι που επιχείρησε πολλές φορές στη διάρκεια της πολυτάραχης πολιτικής του σταδιοδρομίας. Επιδεικνύοντας και γενναιότητα και αφοπλιστική συνέπεια στις πρωταρχικές του αξίες. Αξίες που έμειναν αναλλοίωτες. «Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος», είπε σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις. «Δεν συμβιβάστηκα ποτέ μου και δεν κορόιδεψα ποτέ. Για αυτό και πιστεύω πως ήρεμα αντιμετωπίζω την κρίση της Ιστορίας».



Τα λόγια του αυτά είναι ίσως ο καθρέφτης της γενναιόδωρης αναγνώρισης με την οποία τον αποχαιρέτησε η ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που στάθηκε ενίοτε σκληρά απέναντι στα λάθη του. Αλλά που τον χαιρέτισε με μια ζεστασιά που αναδύθηκε από το βυθό της κρίσης ως αυθόρμητη αναγνώριση της συνέπειας λόγων και έργων και, τελικά, της διορατικότητάς του. Αλλά ταυτόχρονα και ως μία ένδειξη αυτογνωσίας του ελληνικού λαού, που ενισχύθηκε μέσα από τη πρόσφατη δοκιμασία του.

Μιας κοινωνίας που τίμησε μια πολιτική διαδρομή, η οποία ξεκίνησε στην Αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής και τέλειωσε δύο εβδομάδες πριν πεθάνει. Όταν έδωσε την τελευταία, αδημοσίευτη ακόμα, συνέντευήη του και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που αποδίδει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της αγαπημένης του Κρήτης.  



Στην πολιτική του διαδρομή – και, κύριε Πρόεδρε, έχει σημασία να το πω εδώ, σε αυτήν την αίθουσα – ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ταυτίστηκε, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό της γενιάς του, με τη Βουλή των Ελλήνων. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1946 σε ηλικία 28 ετών, υπηρέτησε το Κοινοβούλιο μέχρι  το 2004 -αναζήτησα από το  ιστορικό του αρχείο τα σχετικά στοιχεία - μίλησε στην Ολομέλεια 824 φορές και έκανε αναρίθμητες παρεμβάσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Περισσότερη ίσως σημασία από αυτά που είπε στη Βουλή, έχει η στάση του απέναντι στον θεσμό του Κοινοβουλευτισμού. Το θυμόμαστε πιστεύω όλοι: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ερχόταν πρώτος στη Βουλή και έφευγε τελευταίος και δεν ήταν λίγες οι φορές που στην έσχατη θητεία του – θα το θυμούνται οι παλαιότεροι συνάδελφοι – όταν είχε πλέον ξεπεράσει το 85ο έτος  της ηλικίας του, ήταν μόνος εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην αίθουσα. Άκουγε πάντα με προσοχή  όλους τους ομιλητές και η αναγνώρισή του, την οποία μοίραζε απλόχερα και γενναιόδωρα, γέμιζε ικανοποίηση τον καθένα. Και η συμβουλή του  στους νεότερους βουλευτές ήταν πάρα πολύ απλή: «Να ακούτε όλους τους ομιλητές. Να έρχεστε στη Βουλή, όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε.  Όλο κάτι θα μάθετε ακούοντας».  



Ο ίδιος εξέφραζε συχνά παράπονα για την υποβάθμιση του ρόλου του απλού βουλευτή και για τη χειραγώγηση της νομοθετικής εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία. Αλλά, ως συνήθως, δεν είχε αυταπάτες. Σε όσους του εξέφραζαν τη  δυσφορία για την υποβάθμιση της ποιότητας των βουλευτών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντα θύμιζε ότι οι βουλευτές δεν διορίζονται, αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό  λαό. Γιατί σε μια Δημοκρατία, ο λαός δεν είναι ποτέ άμοιρος των ευθυνών του. Στην καρδιά του βέβαια  παρέμεινε πάντα βουλευτής Χανίων. Προσέφερε πολλά στον τόπο του, αλλά δεν πικράθηκε όταν ο τόπος του δεν του ανταπέδιδε πάντα την δική του αγάπη. 

Είχε, όμως, πολλούς και αφοσιωμένους φίλους. Φίλους που δεν τον εγκατέλειψαν  ποτέ.  Ήταν αυτοί  που τον εξέλεξαν και πάλι βουλευτή το  1977, όταν σχεδόν όλοι είχαν προεξοφλήσει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας

Ομολογουμένως, στη δημόσια διαδρομή του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Αλλά ο ίδιος είχε μέσα του ένα ξεχωριστό μέταλλο. Και η  ένταξή του στη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, του επέτρεψε να ανέβει και πάλι στην κορυφή. Και να επιτύχει τη μεγάλη σύνθεση της Κεντροδεξιάς, αμβλύνοντας τους προδικτατορικούς διχασμούς. Οδήγησε την παράταξη της  Νέας Δημοκρατίας σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες και στο πρωτοφανές ποσοστό του 47%. Το πέτυχε χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις που ήξερε ότι δεν μπορούσε να τηρήσει. Με μια ξεκάθαρη φιλελεύθερη, κεντρώα, μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες κι έναν μεγάλο πολιτικό αντίπαλο. Πολλές δεκαετίες πριν τα σημερινά fake news, υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του «Αυριανιασμού» που, πλαστογραφώντας την Ιστορία, τον εμφάνισε περίπου ως συνεργάτη των Ναζί. Το ένστικτό του ήταν πάντα να αντισταθεί στην όξυνση και όχι να την τροφοδοτήσει. Δεν το κατάφερε πάντα και αν δεν το κατάφερε πάντα  ήταν γιατί τα πάθη και η πόλωση εκείνης της εποχής βγήκαν, κάποιες φορές, με ευθύνη όλων, εκτός ελέγχου.

Παρόλα αυτά, η κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν μια ομιλία ενός λεπτού. Τότε που συγκράτησε τα δάκρυά του, επέβαλε το θεσμικό του ρόλο στην απέραντη προσωπική του οδύνη, και από αυτό εδώ πέρα το έδρανο ζήτησε αυτοσυγκράτηση και τήρηση των κανόνων της Δημοκρατίας, μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Η συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην οριστική συμφιλίωση των Ελλήνων, στην άρση των διαχωριστικών γραμμών του εμφυλίου και στο οριστικό τέλος του αντιδεξιού συνδρόμου ήταν καθοριστική. Αναμφίβολα μαζί με τη συνδρομή των ιστορικών ηγετών της Αριστεράς, του Χαρίλαου Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου. 

Τον Απρίλιο του 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρέθηκε επικεφαλής μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας 151 βουλευτών. Προς στιγμήν, σκέφτηκε να πάει σε τέταρτες εκλογές, με άλλο εκλογικό νόμο, ώστε να έχει μια άνετη πλειοψηφία. Δεν το έκανε, γιατί πείστηκε ότι δεν αλλάζεις τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Υπέταξε το κομματικό συμφέρον στην προσήλωσή του στη θεσμική σταθερότητα.

Η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παρέλαβε τη χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Τη δεκαετία του 1980, επελέγη η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων μέσω αύξησης του δημοσίου χρέους, δηλαδή με ελλείμματα τα οποία χρηματοδοτούσαν καταναλωτικές δαπάνες. Το ασφαλιστικό σύστημα βρέθηκε στα όριά του και ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της οικονομίας από το Κράτος υπονόμευε την ανταγωνιστικότητά της. 

Ασφαλώς, δεν είμαι ο πιο αντικειμενικός κριτής να κρίνει το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Πιστεύω, όμως, ότι τρία σημαντικά επιτεύγματά του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Πρώτον, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Δεύτερον, η προώθηση πολύ τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Και τρίτον, η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.

Με μια σφικτή δημοσιονομική πολιτική οδήγησε σε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 1993, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 20% στο 14%, η συναλλαγματική σταθερότητα αποκαταστάθηκε. Και όλα αυτά – προσέξτε – έγιναν χωρίς να βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση. Χρήσιμο μάθημα αυτό και για σήμερα. Στο μέτωπο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων έγινε μια πραγματική επανάσταση. Για πρώτη φορά, είχε εκλεγεί μια Κυβέρνηση η οποία πίστευε στη δύναμη του ιδιωτικού τομέα και στην ανάγκη απελευθέρωσης της παραγωγικής οικονομίας από τα δεσμά του Κράτους.  

Αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε και στρώθηκε το έδαφος για προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Και βέβαια, οφείλω να το θυμίσω ότι όλα τα μεγάλα έργα, τα οποία απολαμβάνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες, από το  Μετρό της Αθήνας μέχρι το «Ελευθέριος Βενιζέλος», κι από την Εγνατία μέχρι την Αττική Οδό δρομολογήθηκαν κι έχουν και την σφραγίδα της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έδωσε στο σύστημα είκοσι χρόνια ζωής. Και η μείωση της συμμετοχής του Κράτους στην οικονομική δραστηριότητα επανακαθόρισε με τρόπο εξαιρετικά τολμηρό για την εποχή του τα όρια της κρατικής παρέμβασης και τη σχέση μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας.

Όλα αυτά, βέβαια - το θυμόμαστε καλά - έγιναν εν μέσω μεγάλων εντάσεων. Η ελληνική κοινωνία δεν ήταν εκείνη την εποχή ακόμα έτοιμη να αποτάξει τα προνόμια του πελατειακού Κράτους προς όφελος κάποιου ευρύτερου καλού, το οποίο έμοιαζε για τους πιο πολλούς πολίτες ως εξαιρετικά αφηρημένο. Το έδαφος, όμως, οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνεχίστηκαν, αν και συχνά χωρίς τυμπανοκρουσίες, από επόμενες Κυβερνήσεις. 

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα ισορρόπησε σε ένα εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.  Αναγνώρισε το Ισραήλ χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο. Βελτίωσε εντυπωσιακά τις σχέσεις της χώρας με τις Η.Π.Α., παίζοντας, ταυτόχρονα, όμως ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα υπήρξε παράγων περιφερειακής σταθερότητας, σε μια εποχή που τα Βαλκάνια φλέγονταν. Και βέβαια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνέβαλε στην προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Πίστευε ακράδαντα ότι είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία μας να λύνουμε τις διαφορές μας με τους γείτονές μας. Και αγωνίστηκε, για πολλές δεκαετίες, για μια βιώσιμη, για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Επέδειξε εθνική αυτοπεποίθηση, αλλά όχι υπεροψία. Και είχε τη σοφία να γνωρίζει ότι η αποτελεσματική Εξωτερική Πολιτική δεν ασκείται προς τέρψιν της εγχώριας εκλογικής πελατείας.

Ουδείς γνωρίζει ποια θα ήταν η πορεία της χώρας εάν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κυβερνήσει περισσότερα χρόνια την Ελλάδα. Ο ίδιος είχε απόλυτη επίγνωση ότι η Ιστορία δεν γράφεται με «Αν».

Και για τον ίδιο, η ήττα του στις εκλογές του 1993 σήμαινε αυτόματα και το τέρμα του ως Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Όταν τον ρώτησα, μια φορά, γιατί παραιτήθηκε εκείνο το βράδυ, ενώ θα μπορούσε να μείνει στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσει και πάλι την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές, μού απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια «μα, γιατί το είχα πει και είχα δεσμευθεί». Και έτσι άνοιξε το τελευταίο κεφάλαιο στην πολιτική του διαδρομή. Μην προσβλέποντας πια σε κανένα αξίωμα, ελεύθερος από το βάρος της καθημερινής πολιτικής διαχείρισης, βρήκε για τον εαυτό του ένα νέο ρόλο. Δεν διανοήθηκε να ιδιωτεύσει, διότι για τον ίδιο η πολιτική ήταν η ζωή του.  Ήξερε, όμως, πότε να δώσει τέλος στην κοινοβουλευτική του διαδρομή.  

Και στην τελευταία του βουλευτική θητεία, οι παρεμβάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελούν σημείο αναφοράς για εμάς τους νεότερους βουλευτές.  Κυρίως η επιμονή του να δικάζονται οι πολιτικοί ως απλοί πολίτες. Γιατί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θεωρούσε ποτέ ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης. Ανήκε, εξάλλου, σε μια γενιά πολιτικών που είχαν χαραγμένη στη συνείδησή τους την αίσθηση της δημόσιας προσφοράς. Και αυτό επέβαλε στον ίδιο, να δίνει με τη στάση του το παράδειγμα υπευθυνότητας, όχι μόνο στη δημόσια, αλλά και στην ιδιωτική του ζωή.   

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρα: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, γρήγορη λήψη αποφάσεων, μετριοπάθεια, ρεαλισμός, διορατικότητα, σεβασμός πάντα των αντιπάλων. Και βέβαια, η γενναιότητα να πηγαίνεις κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων για να υπηρετήσεις τα πιστεύω σου. Αλλά και μια έμφυτη ευγένεια, που τον έκανε να αποστρέφεται οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής χυδαιότητας, από όπου και αν αυτή προερχόταν. 

Πολλά χρόνια πριν την κρίση, που ακόμα καταδιώκει τη χώρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προειδοποιούσε για την ανάγκη να τιθασεύσουμε τα ελλείμματά μας, να μειώσουμε το Κράτος, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Για πολλούς είχε γίνει μονότονα κυνικός. Ένας σύγχρονος Τειρεσίας, που μόνο δεινά προέβλεπε για τη χώρα.    

Η ελληνική κοινωνία, βέβαια, ξύπνησε επώδυνα από την ψεύτικη ευδαιμονία που φτιάχνεται με δανεικά και ελλείμματα. Ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν πολύ για το γεγονός ότι οι εξελίξεις τελικά τον δικαίωσαν. Η ματαιοδοξία δεν αποτελούσε στοιχείο του χαρακτήρα του. Ούτε επιζητούσε την ιστορική αναγνώριση εν ζωή. Ήξερε ότι μόνο η ασφάλεια του ιστορικού χρόνου θα επιτρέψει στις μελλοντικές γενιές να κρίνουν αντικειμενικά την δική του παρακαταθήκη.

Αλλά επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτήν την παρατήρηση: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε, όπως έλεγε και ο ίδιος, πάντα εμπιστοσύνη στο λαό μας. Τόνιζε τις αδυναμίες του, αλλά τιμούσε τις αρετές του. Την ευστροφία, την εργατικότητα, τη φιλοπατρία, το φιλότιμο.

Δεν φοβόταν τον Έλληνα στο ευρύτερο περιβάλλον της Ενωμένης Ευρώπης και της παγκοσμιοποίησης. Αρκεί, όπως έλεγε πάντα, «να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα». Και θύμιζε στους συνομιλητές του ότι, όσο γρήγορα χαλάει αυτή η χώρα, άλλο τόσο γρήγορα φτιάχνει. Είχε ζήσει, εξάλλου, ο ίδιος αρκετούς κύκλους της Ιστορίας για να γνωρίζει ότι η Ελλάδα μπορούσε να κάνει τη μετάβαση από την καταστροφή στον θρίαμβο με μεγάλη ταχύτητα.

Προϋπόθεση, όμως, για την μεγάλη φυγή προς τα εμπρός ήταν και παραμένει πάντα μία. Η αλήθεια. Δηλαδή η ατομική και συλλογική αυτογνωσία. Αυτήν υπηρέτησε, όπως την αντιλαμβανόταν ο ίδιος, με συνέπεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του.  

Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ότι «το Έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Και με την έννοια αυτή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και τη γαλανόλευκη σημαία στην τελευταία του κατοικία. 


«Χαρζιλίκι» πλέον οι επικουρικές συντάξεις: Φτάνουν έως τα 80 ευρώ



Ενώ την ίδια ώρα δεν έχει εκδοθεί ούτε μια νέα επικουρική σύνταξη από τον Ιανουάριο του 2015

Σε «χαρτζιλίκι» τείνουν να εξελιχθούν οι επικουρικές συντάξεις μετά τις διαδοχικές περικοπές φτάνοντας στο σημείο να κινούνται πλέον στα επίπεδα ακόμα και των 80 ευρώ.

Την ίδια ώρα από τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει εκδοθεί καμία νέα επικουρική σύνταξη καθώς ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό τους αγνοείται.

Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, βάσει του λογαριασμού της νοητής κεφαλαιοποίησης και προκειμένου να πάρουν επικουρική σύνταξη από 1/1/2015, θα έπρεπε εδώ και μήνες, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, να έχει εκδοθεί απόφαση του υπ. Εργασίας, έπειτα από γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι αλλά τέτοια απόφαση μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει.

Οι επικουρικές συντάξεις έχουν πέσει «θύματα» τόσο δραματικών περικοπών από το 2011 όσο και κρατήσεων. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2015 επιβλήθηκε εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2016 η μεσοσταθμική περικοπή 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ το μήνα. Ακολουθεί, δε, το 2019 η νέα μείωση έως 18% μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις.



Πηγή : protothema.gr


Ειδική συνεδρίαση στη μνήμη του Κων. Μητσοτάκη σήμερα Τετάρτη στην βουλή



Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα είναι αφιερωμένη σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 και ώρα 10:00, η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αύριο Τετάρτη.

Η Βουλή των Ελλήνων θα τιμήσει τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σε συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε επίπεδο προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.



Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώην Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Joe Biden



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εχθές, Τρίτη 6 Ιουνίου, με τον πρώην Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Joe Biden, με τον οποίον είχαν εκτενή και ουσιαστική συζήτηση για θέματα διμερούς, περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε το ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ασταθή περιοχή, ενώ ο κ. Biden υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα. 



Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ εξετάσθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Κοινή υπήρξε, εξάλλου, η ανησυχία για την ένταση που παρατηρείται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Biden αναφέρθηκε, επίσης, στο γενικότερο ρόλο και τις επιδιώξεις της Ρωσίας. Παρουσίασε, ακόμα, τις απόψεις του για τις εσωτερικές εξελίξεις στις Η.Π.Α. και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους στα διεθνή δρώμενα, κάνοντας ιδιαίτερη  μνεία στη σοβαρότητα ζητημάτων, όπως εκείνα της Β. Κορέας και της κλιματικής αλλαγής. 


Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, παρουσιάζοντας τις σχετικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Υπογράμμισε, εξάλλου,  τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής της Ελλάδας στην πρωτοπορία του εγχειρήματος αυτού.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον πρώην Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. για την συνολική προσφορά του στα θέματα που άπτονται της χώρας μας. Από την πλευρά του, ο κ. Biden εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.



Για πρώτη φορά ανοικτές αιχμές Νταβούτογλου κατά Ερντογάν




Οι αρχές του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «αποδυναμώνονται γοργά», τονίζει, σε συνέντευξή του, ο τέως πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, αφήνοντας για πρώτη φορά αιχμές κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

«Γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού που λεγόνταν ‘Pelican Briefing’. Δυστυχώς, αυτό έγινε κατά πολλών στελεχών εντός του AKP», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Το Pelican Brief ήταν ανώνυμο ιστολόγιο στο Wordpress το οποίο «ανέβηκε» διαδικτυακά την 1η Μαΐου 2016, με βασικό συντελεστή ανώνυμο ο οποίος δήλωνε υποστηρικτής του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μπλογκ αναφερόταν ότι ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε προδώσει τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς δεν προωθούσε αρκετά το σχέδιο για εκτελεστική προεδρία και, κατά τον συγγραφέα, συνεργαζόταν με τη Δύση και τους «δούρειους ίππους» της εντός Τουρκίας «για να ανατρέψουν τον αρχηγό».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου παραιτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, αφήνοντας τη θέση του στον νυν πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Διεξάγονται δολοφονίες χαρακτήρων μέσω φημών. Εκείνο που μας στενοχώρησε περισσότερο ήταν η σιωπή των φίλων μας για το θέμα», πρόσθεσε ο τέως πρωθυπουργός της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει κατά του επικεφαλής της Διεύθυνησης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμάτ Γκορμέζ.

Ο κ. Νταβούτογλου, όπως και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, δεν έλαβαν μέρος σε επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε στην Άγκυρα ο κ. Γιλντιρίμ στις 5 Ιουνίου. Στο τραπέζι του πρωθυπουργού της Τουρκίας υπήρχαν θέσεις για τους δύο άνδρες, οι οποίες όμως έμειναν κενές.

Ο γαμπρός του Μπουλέντ Αρίντς, Εκρέμ Γετέρ, συνελήφθη πρόσφατα ως ύποπτος για σχέσεις με τη «Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση» (FETÖ), όπως αποκαλούν οι τουρκικές αρχές το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν διαδέχθηκε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στην προεδρία του AKP στις 21 Μαΐου, καθώς, με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση, ο επικεφαλής του κράτους έχει δικαίωμα να έχει κομματική ιδιότητα.


Πηγή : naftemporiki.gr


Πρόστιμα αντί για λουκέτα σε 11 κατηγορίες επαγγελμάτων



Πρόστιμα αντί για το μέτρο της αναστολής λειτουργίας θα επιβάλλεται σε επιχειρήσεις σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι κατηγορίες αυτές όπως προκύπτει από την απόφαση είναι οι ακόλουθες:

Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

Κλινικές ή θεραπευτήρια.

Οίκοι ευγηρίας.

Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

 Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.

 Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα-κατοικίες.

 Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

 Δικηγόροι και εταιρίες δικηγόρων.

 Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

 Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
Στην απόφαση διευκρινίζεται επίσης ότι χρηματικές κυρώσεις, αντί της αναστολής λειτουργίας του καταστήματος, θα επιβάλλονται ακόμη και στις περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων που αφορούν σε οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε χώρο διάφορο της σταθερής ή μόνιμης δηλωθείσας εγκατάστασης του υπόχρεου ή ασκούνται με κάθε είδους τροχοφόρα, πλωτά ή λοιπά μέσα, μεταφορικά ή μη, ή άλλα εν γένει μέσα άσκησης δραστηριότητας, καθώς και σε περιπτώσεις υπόχρεων για τις οποίες οι κατά τα παραπάνω διαπιστώσεις λαμβάνουν χώρα κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε υπαίθριες ή μη εκθέσεις, αγορές, εμποροπανηγύρεις και λαϊκές αγορές.



Πηγή: newsbeast.gr


Ο Ερντογάν συνέλαβε και τον πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία




Ο Τάνερ Κίλιτς συνελήφθη μαζί με άλλους 22 δικηγόρους με την κατηγορία της συνεργασίας ή της εμπλοκής στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016

Ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τάνερ Κίλιτς συνελήφθη μαζί με 22 ακόμη δικηγόρους σε συνέχεια των μαζικών διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας σύρθηκε από το κύμα διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο έχουν επεκταθεί και πόσο αυθαίρετες έχουν γίνει οι διώξεις αυτές», ανέφερε ο Σέτι.

«Ο Τάνερ Κίλιτς έχει μια μακρά και διαπρεπή ιστορία υπεράσπισης ακριβώς αυτών των ελευθεριών τις οποίες τώρα οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να πατάξουν», σημείωσε.

Η σύλληψη του Κίλιτς δεν φέρεται να συνδέεται με την δουλειά του στην Διεθνή Αμνηστία, ούτε θεωρείται πιθανό να συνδέεται με τις εργασίες οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων στην Τουρκία, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Η εντολή κράτησης κάνει λόγο για ύποπτα μέλη της οργάνωσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος, αναφέρει η οργάνωση.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις αυθαίρετες απολύσεις τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.



Πηγή : protothema.gr


«Βουλιάζει» ο ΕΦΚΑ: Σχέδιο για νέα ρύθμιση με 120 δόσεις




Νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς την ίδια ώρα που ο ΕΦΚΑ βουλιάζει λόγω και της χαμηλής εισπραξιμότητας.

Νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς την ίδια ώρα που ο ΕΦΚΑ βουλιάζει λόγω και της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού στο εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η κυβερνητική πρόταση για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση τον επόμενο μήνα αν γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς προβλέπει τη θέσπιση νέας ρύθμισης εξόφλησης των χρεών προς τα ταμεία μέχρι και 120 δόσεων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη και του «πρότερου βίου» του (αν είναι δηλαδή «στρατηγικός κακοπληρωτής»). 

Ειδικότερα προτείνεται:

Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής να γίνεται ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων, δηλαδή στο 25% της κύριας οφειλής.

Με εξόφληση της οφειλής με 60 δόσεις να μειώνονται κατά 75% οι προσαυξήσεις.

Με εξόφληση της οφειλής με 120 δόσεις να επέλθει μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων.



Πηγή : thetoc.gr


«Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε: “Όλα βαίνουν καλώς για τη χώρα!” Να το πουν και στους πολίτες




Κοροϊδεύουν ασύστολα τον κόσμο προσποιούνται τους επιτυχημένους και ότι όλα είναι καλά.

Μετά την συνεδρίαση της πολιτικής συνεδρίασης του ΣΥΡΙΖΑ που για την καρέκλα και αδιαφορώντας για την τεράστια ζημιά που έχουν κάνει στην χώρα αποφάσισαν ότι "όλα καλά" , η Νέα Δημοκρατία έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση :

«Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε: “Όλα βαίνουν καλώς για τη χώρα!”. Ας προσπαθήσουν να το πουν και στους πολίτες, που δοκιμάζονται από την υπερφορολόγηση, την ανεργία και την αβεβαιότητα.

Η οικονομία είναι βαλτωμένη και στο θέμα του χρέους, δεν διαφαίνεται κάποια αισιόδοξη προοπτική. Γιατί ούτε σε αυτό άκουσε ο κ. Τσίπρας τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και έναν χρόνο.

Εγκλώβισε τη χώρα με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά του και τώρα, ζητά δήθεν συναίνεση. Στην πραγματικότητα ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα Κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να αποκαταστήσει, με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστία της χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση». 



10.000 άτομα παρακολούθησαν χτες live στο διαδίκτυο την πτήση του drone της ΕΛ.ΑΣ πάνω από την εθνική οδό



Περίπου 10.000 άτομα παρακολούθησαν χθες σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου, την «παρθενική» επίσημη αποστολή του drone της Ελληνικής Αστυνομίας, για την επιτήρηση της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας και την επιστροφή των εκδρομέων.   
Το παραπάνω νούμερο θεωρείται από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, για κάτι με το οποίο δεν έχει ακόμα εξοικειωθεί. Η χρήση του drone για την επιτήρηση της εθνικής οδού και τον έλεγχο της κίνησης κατά την επιστροφή του τριημέρου, έγινε με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, προκειμένου να δοκιμαστούν οι χειριστές και να εξαχθούν συμπεράσματα για τον βαθμό συμβολής των μη στελεχωμένων αεροσκαφών στο έργο της Αστυνομίας υπό πραγματικές συνθήκες.   

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σύμβουλος και στενός συνεργάτης του κ. Τόσκα, Γιάννης Βυζάντιος, πτέραρχος ε.α., «ήταν ένα πολύ καλό τεστ, σε εύκολες συνθήκες, με στόχο, σιγά σιγά, να περάσουμε στα δύσκολα». Την ικανοποίηση του από το αποτέλεσμα της πρώτης αποστολής, εξέφρασε και ο επικεφαλής της ομάδας των χειριστών των μη στελεχωμένων αεροσκαφών, αστυνόμος Α΄ Δημήτρης Γριζάπης.   

Ο κ. Βυζάντιος, επί χρόνια ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω της μακράς εμπειρίας του σε επιτελικές και μάχιμες θέσεις και άριστος γνώστης του αντικειμένου, είναι ο άνθρωπος που «τρέχει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και ένα χρόνο για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Όλο το έργο, μέχρι την πλήρη αξιοποίηση του, έχει μακρύ ορίζοντα» τόνισε και συνέχισε: «Είμαι βέβαιος ότι θα μπει στην καθημερινότητα μας, γιατί αυτή η τεχνολογία είναι το μέλλον, καθώς είναι μικρού κόστους και κινδύνων για ανθρώπινες ζωές».   

Σε ό,τι αφορά την χτεσινή αποστολή, ο κ. Βυζάντιος ανέφερε πως οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας ήταν να ξεκινήσει  η εφαρμογή των drones ήπια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους χειριστές να κάνουν χρήση της εκπαίδευσης που ολοκλήρωσαν πρόσφατα και να προετοιμάζονται για άλλες σοβαρότερες αποστολές, όπως είναι, σε πρώτη φάση, η επιτήρηση δύσβατων δασικών περιοχών, κυρίως στην Αττική, ο έλεγχος συνόρων, η αναζήτηση προσώπων στα βουνά και άλλες «δύσκολες» περιοχές, κ.λ.π.   

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τα drones της ΕΛ.ΑΣ, θα μπουν ενεργά στην επιτήρηση των δασών και κυρίως εκεί όπου είναι δύσκολος ο εντοπισμός πυρκαγιών από το έδαφος, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς παρατηρητήρια, όπως για παράδειγμα είναι τα Δερβενοχώρια. 

Επίσης, σταδιακά και με την αύξηση της εμπειρίας των χειριστών θα μπουν στο πρόγραμμα και οι νυχτερινές πτήσεις, όπου με τις ειδικές κάμερες μπορούν να εντοπιστούν «κρυμμένες» εστίες πυρκαγιών που σιγοκαίνε και άλλα στοιχεία με ενδιαφέρον για τις αρχές. Στην χτεσινή αποστολή, χρησιμοποιήθηκε ένα από τα μεγάλα drones της ΕΛ.ΑΣ, (διαθέτει συνολικά δύο συστήματα με έξι αεροσκάφη), τύπου Thunder B, το οποίο διαθέτει δίχρονο κινητήρα βενζίνης και έχει αυτονομία πτήσης 24 ώρες.   

Η εκτόξευση του έγινε από το στρατόπεδο της Π.Α. στην Τανάγρα, όπου βρισκόταν το ειδικό βαν με τους χειριστές. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνόμος Δ. Γκριζάπης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είχε δοθεί ειδική άδεια από το ΓΕΑ και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για πτήση από τις 18.00 το απόγευμα, μέχρι τις 20.15, στον εναέριο χώρο από την Υλίκη μέχρι τα διόδια Αφιδνών και για ύψος 3.000- 4.000 πόδια. Ειδικότερα, πέταξε σε ύψος 3.500 ποδών και μετέδιδε εικόνα και ήχο από την κίνηση στην εθνική οδό. 

Για την λήψη η Αστυνομία είχε τρεις διαφορετικούς κωδικούς για είσοδο στο You Tube και συγκεκριμένα έναν για Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. έναν για όσους αστυνομικούς ήθελαν να παρακολουθήσουν και έναν που δόθηκε στα ΜΜΕ και από εκεί σε όλους τους πολίτες. Η μετάδοση γινόταν με την μέθοδο video streaming (συνεχή ροή βίντεο).


Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η μετάδοση από το drone μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: Δορυφορικά, μέσω των υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ και με δικλείδες ασφαλείας για «μυστικές αποστολές», ιντερνετικά, όπως χτες, ή με ειδικές συσκευές από τις ενδιαφερόμενες αστυνομικές υπηρεσίες και από απόσταση έως και 30 χιλιομέτρων. Η χτεσινή αποστολή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εύκολη, καθώς δεν υπήρχε μεγάλη κίνηση ούτε συνέβη κάτι απρόοπτο, αλλά ήταν απαραίτητη. Όπως λένε και ο κ. Βυζάντιος και ο αστυνόμος Γκριζάπης, είναι επιβεβλημένο να υπάρχει μια συνεχής εκπαίδευση των χειριστών, που προϋποθέτει τουλάχιστον μια πτήση την εβδομάδα, για να μην χάσει το προσωπικό την διαθεσιμότητα του, καθώς σε μεγάλα κενά χρειάζεται εκπαίδευση από την αρχή. 






Πηγή: lifo.gr