Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Κατατίθεται τροπολογία για περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

 



Στη διάρκεια της θητείας της, Κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τη διευκόλυνση των οφειλετών, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πιο ευάλωτων. Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός στο πλαίσιο του οποίου υπήρξαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα.


Ήδη, αξιοποιώντας το εργαλείο αυτό, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Το εργαλείο αυτό βελτιώνεται τώρα ακόμη περισσότερο με τροπολογία που κατατίθεται από το Υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει μεταξύ άλλων:

Υποχρέωση των διαχειριστών δανείων να αιτιολογούν την ενδεχόμενη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος και να την αναρτούν δημόσια στην πλατφόρμα.

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

Ένταξη και νέων κατηγοριών οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του επιτοκίου ρύθμισής τους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου