Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023


 

Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής -και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τη σχετική ψηφοφορία- η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023. Μια συζήτηση που αναδεικνύει:


Αφενός τη διαφορά ανάμεσα στο 2019 και στο σήμερα και αφετέρου την προοπτική που επιφυλάσσει για τον τόπο η συνέχεια, η συνέπεια και η σταθερότητα.

Την απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού περιθωρίου και την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Την Ελλάδα της αύξησης των αβάσταχτων φόρων και της μείωσης των συντάξεων, και την Ελλάδα που μειώνει φόρους και αυξάνει μισθούς, την Ελλάδα που αυξάνει συντάξεις, περιορίζοντας παράλληλα και την ανεργία.

Τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα της μπλόφας και της αυταπάτης και την Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Την Ελλάδα που -παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα- εμπνέει αισιοδοξία και εθνική αυτοπεποίθηση.

Την ισχυρή και ευυπόληπτη Ελλάδα, που αποπνέει αισιοδοξία και δυναμισμό, χαρακτηριστικά που θα εκδηλωθούν απρόσκοπτα και μετά το τέλος των κρίσεων. Την Ελλάδα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας για όλους. Την Ελλάδα της κοινωνικής ανανέωσης και της υπέρβασης των αναχρονιστικών νοοτροπιών και πρακτικών που μας καθήλωσαν για δεκαετίες.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος που συζητείται εκτός του μνημονιακού περιβάλλοντος, αλλά και εκτός του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας. Αποτυπώνει τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας -που εκτιμάται σε ρυθμό τριπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης- και αναδεικνύει την ανάγκη συνέπειας, της συνέχειας και της σταθερότητας. Χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική υπευθυνότητα, αναπτυξιακή στόχευση, αλλά και κοινωνική ευαισθησία. Προβλέπει ανάμεσα στα άλλα:


Πιστώσεις για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύξηση κοντά στο 8% στις αποδοχές 2.500.000 συνταξιούχων, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια.

Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Αύξηση του κατώτατου μισθού, η τρίτη μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης, κυρίως για τους νέους ανθρώπους.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Ε.Σ.Υ. με αυξήσεις μισθών και επιδομάτων.

Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός, η πορεία προς την αναβάθμιση και την οριστική υπέρβαση των παθογενειών που γέννησε η περίοδος των μνημονίων είναι συνυφασμένη με την συνέχιση μιας τέτοιας ατζέντας. Είναι συνυφασμένη με μια Κυβέρνηση που να μπορεί να την υποστηρίξει την ατζέντα αυτή χωρίς δισταγμούς, χωρίς αναποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις.



 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου