Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας



Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί το χάρτη των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας και αποτυπώνει το όραμα της κυβέρνησης που ενέταξε την μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας στο ΥΠΕΞ κατά τους τελευταίους 22 μήνες. Τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει σε αυτή την περίοδο, εν μέσω πανδημίας και αποσυντονισμού του διεθνούς οικονομικού κλίματος, μεταφράζονται σε αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των ξένων επενδύσεων και σε θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Πιο συγκεκριμένα:


Η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, τα 32,4 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 29%.

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ταυτόχρονα, το Enterprise Greece οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων (φυσικές και ψηφιακές) ενώ προώθησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων 24 μεγάλες επενδύσεις ύψους 4,8 δις ευρώ, οι οποίες δημιουργούν 3.335 θέσεις εργασίας.

Όσο για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, είναι πλέον γεγονός ότι έχει επιτευχθεί ένα μεγάλο κομμάτι του “Repositioning Greece” και έχει εγκαταλειφθεί το εχθρικό επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται παντού ως αξιόπιστος συνομιλητής και ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

Αυτό έχει αποτυπωθεί και σε πρόσφατες έρευνες, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς. Σε ποσοστό δε 75%, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στην επόμενη τριετία.

Και άλλωστε η ελληνική οικονομία έχει ήδη λάβει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης διεθνώς, μέσα από τις σημαντικές επενδύσεις των Microsoft, Pfizer, Volkswagen, CISCO στη χώρα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου