Παρουσιάστηκε την Παρασκευή, σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης:
Αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων.
Είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.
Περιλαμβάνει 67 δράσεις, ενσωματώνοντας στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 Υπουργεία. Προβλέπεται επίσης δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν υιοθετηθεί και ήδη εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές όπως:
Η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών.
Το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που φέτος καλύπτει με voucher 163.500 παιδιά.
Η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας.
Η επέκταση των γονικών αδειών 4 μηνών και στους δύο γονείς.
Η άδεια πατρότητας 14 ημερών.
Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας.
Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών.
Το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις.
Οι ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:
Το σχέδιο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών. Η φετινή χρονιά ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών.
Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου, χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να εργάζεται, να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα.
Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που δεν έχουν ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό χρώμα. Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου