Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

100χρονος διώκεται για τους θανάτους πάνω από 3.518 ατόμων σε στρατόπεδo συγκέντρωσης στον Β’ Παγκόσμιο

 



Ο άνδρας διώκεται για συνέργεια στην δολοφονία περισσότερων από 3.518 ατόμων τα έτη 1942-1945 και ενώ υπηρετούσε ως φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχάουζεν, βόρεια του Βερολίνου.

Το όνομα του κατηγορουμένου δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία προστασίας δεδομένων.

Γνωστή έχει γίνει ωστόσο η προχωρημένη του ηλικία, παρά την οποία ο άνδρας έχει κριθεί ικανός να περάσει από δίκη, αν και μπορεί να υπάρξει περιορισμός των ωρών που θα χρειάζεται να παρίσταται καθημερινά στο δικαστήριο.

Η υπόθεση του άνδρα, η οποία ανοίχτηκε το 2019, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δικών τέτοιου περιεχομένου.

Το 2019 καταδικάστηκε στη Γερμανία μια 95χρονη, η οποία εργαζόταν, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως γραμματέας της διοίκησης του στρατοπέδου Στούτχοφ.

Το νομικό προηγούμενο για την καταδίκη πρώην αξιωματούχων των Ναζί για συνεργεία σε φόνους κατοχυρώθηκε το 2011, με την καταδίκη του John Demjanjuk , ενός επαγγελματία οδηγού από το Οχάιο, ο οποίος εργαζόταν ως φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιμπόρ στην, υπό γερμανική κατοχή, Πολωνία.

Ο άνδρας έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να ασκήσει έφεση, έχοντας αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Παρόλα αυτά, η υπόθεσή του υπήρξε πρωτότυπη, καθώς πριν από αυτήν απαιτούταν η προσκόμιση στοιχείων για ενεργή συμμετοχή του εκάστοτε κατηγορουμένου στη δολοφονία κάποιου ατόμου, κάτι που, 80 χρόνια μετά, κρίνεται αρκετά δύσκολο.

Την υπόθεση αυτή ακολούθησε και η καταδίκη του Oskar Gröning το 2015, ο οποίος είχε εργαστεί στο Άουσβιτς, επίσης ως φρουρός.

Όσον αφορά τώρα την δίκη του 100χρονου, ο εισαγγελέας Cyrill Klement σχολίασε:

«Ο πυρήνας αυτής της υπόθεσης διαμορφώθηκε στην ίδια λογική με τις υποθέσεις των Demjanjuk και Gröning, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή σε αυτή την μηχανή του θανάτου αρκεί για να μιλήσουμε για συνέργεια σε φόνο».

Η ημερομηνία της δίκης μένει ακόμα να ανακοινωθεί.


ΠΗΓΗ: The Guardian

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου