Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Αυτεπάγγελτη η επέμβαση στα ΑΕΙ



Ο εισαγγελέας και η αστυνομία μπορούν να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνεται ότι μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο τελούνται παράνομες πράξεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας διάταξης για την προστασία των πανεπιστημιακών κτιρίων και την κατάργηση του ασύλου. Οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός των Ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, για το θέμα συναντήθηκαν χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα είναι λιτή και θα κινείται στη φιλοσοφία του νόμου 4009/2011. Βεβαίως, σημαντικός θα είναι ο ρόλος και του πρύτανη για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

«Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία. Είναι ένα πάρα πολύ ώριμο αίτημα της κοινωνίας», υπογράμμισε χθες (Πρακτορείο 104,9 FM) η κ. Κεραμέως. «Στόχος μας είναι να μη χρειάζεται να χάνουμε χρόνο για να χαρακτηρίσει κάποιος την πράξη. Με το ισχύον σύστημα, σήμερα οι Αρχές μπορούν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως μόνο αν πρόκειται για κακούργημα ή εγκλήματα κατά της ζωής. Πρέπει, όμως, κάποιος να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πράξη. Εμείς λέμε ότι αν, για παράδειγμα, ένας φοιτητής πέσει θύμα βιαιοπραγίας στο πανεπιστήμιο, να μπορεί ο ίδιος ή κάποιος που είναι μαζί του να ειδοποιεί τις Αρχές, ούτως ώστε αυτές να επέμβουν μέσα στον χώρο», συμπλήρωσε.

Η ρύθμιση για το άσυλο θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα πανεπιστήμια, πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές της αυτοδιοίκησης, για τις οποίες τα ΑΕΙ κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχουν διαμαρτυρηθεί ότι καταπατούνται στην πράξη από τις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει από τις συγκλήτους των ΑΕΙ που συναίνεσαν στην ίδρυση νέων τμημάτων, να καλύψουν τις ανάγκες τους σε διδακτικό προσωπικό με ανακατανομή των πιστώσεων για συμβασιούχους υπέρ των νέων τμημάτων.

Από την άλλη, λόγω του σεισμού αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση της κ. Κεραμέως με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός επρόκειτο να ενημερώσει την ομοσπονδία για τις (λίγες) αλλαγές στο νέο εξεταστικό σύστημα, με μείωση της διδακτέας - εξεταστέας ύλης για τη Γ΄ Λυκείου. Βέβαια, στις προθέσεις της υπουργού Παιδείας είναι να προχωρήσει σε εξορθολογισμό της ύλης της Γ΄ Λυκείου σε όλα τα μαθήματα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Τέλος, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανακοινωθούν περί τα τέλη του Αυγούστου. Πέρυσι, οι βάσεις ανακοινώθηκαν στις 27 Αυγούστου.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου