Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Χαμός στη Βουλή με Αδωνι, Πολάκη και Ξανθό για την τιμολόγηση στα φάρμακα

 Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ



Αφορμή τροπολογία για τον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων, την οποία ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως δώρο της κυβέρνησης στη φαρμακοβιομηχανία. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ποινική δίωξη κατά της Ρένας Δούρου για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι: «Η κα Δούρου διώκεται για 100 θανάτους εξ αμελείας και παραμένει υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και να φωνάζετε, διώκεται, αυτή κατεβάζετε για περιφερειάρχη». Ο Παύλος Πολακης πετάχτηκε για να αναφερθεί στην υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να αντιδρά. «Με τις θεσμικές διαδικασίες ο κ.Πολάκης έχει ορισμένα προβλήματα. Ελπίζω να μη διωχθεί για κακούργημα σε λίγες μέρες για την παράνομη ηχογράφηση. Εγώ πιστεύω στο τεκμήριο της αθωότητας, σε αντίθεση με εσάς».

Αναφερόμενος στην τροπολογία τόνισε ότι ενώ ο δικός του νόμος προέβλεπε τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ και τιμές μόνο προς τα κάτω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τις μέσες τιμές όχι όλων των χωρών της Ε.Ε. αλλά των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης. «Προβλέπεται αύξηση έως και 10%. Πρόκειται για δώρο που δεν έχει προηγούμενο στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αν ήμουν ο Πολάκης θα ρωτούσα τον Υπουργό πόσα πήρες. Δεν είμαι ο Πολάκης. Κάνετε δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία κυρίως, δηλαδή στη Novartis. Λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς, και ότι ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα ευνοούσε την Novartis. Αυτό δεν λέγατε; Γι’ αυτό δεν μας έψαχνε η Τουλουπάκη;  Έρχεστε στη Βουλή, μετά τη σκευωρία της Novartis και τους κάνετε δωρώ στο παγκόσμιο επίπεδο τιμών, εσείς. o Ξανθός, ο Πολάκης και η πρώτη φορά Αριστερά.Τ ους χαρίζετε ένα σκασμό λεφτά. Αυτό κάνετε».

Ο  Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αντέδρασε με ένταση και έκανε λόγο για τακτική θρασύτητας και ψευδολογίας. «Πραγματικά προκαλείτε κ.Γεωργιάδη. Σε μια περίοδο που ασκείται σοβαρή διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για ένα αποδεδειγμένο, διαχρονικό σκάνδαλο που το ξέρουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι ισχύει. Δεν είναι σκευωρία. Εύχομαι να μην αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στελέχη, όχι όμως να κουνάμε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που άνοιξε αυτή τη συζήτηση και έφερε στο δημόσιο διάλογο το πάρτι στην Υγεία. Έρχεστε εδώ για να λαϊκίσετε. Δεν θέλω να αφήσω υπονοούμενα. Ελπίζω να αποδοθούν ευθύνες, γίνεται η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη με σοβαρό και θεσμικό τρόπο. Εξορθολογίζει το πλαίσιο, η παρέμβαση που κάνουμε. Κουβέντα για εντυπώσεις για να πάρετε λίγα λεπτά δημοσιότητας στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Στη συνέχεια σειρά πήρε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Γεωργιάδη. «Μάθατε ότι διαβιβάστηκε το πόρισμα για την αντικειμενικοποίηση της ζημίας του Ελληνικού δημοσίου από τη Novartis και σας έχει πιάσει μαύρη και σκληρή τραμουντάνα. Όσο και να γαβγίζεις δεν μοιάζουμε. Το Χάρβαρντ Πρότζεκτ εσύ το υλοποίησες σαν στρατιωτάκι. Όσο και να κουρδίζεις και να κάνεις σαν το Playmobil, δεν μοιάζουμε εμείς. Κάτω το χεράκι. Είπες για τη Δούρου. Απάντησε η κ.Δούρου. Από τη στιγμή που ήταν στο τιμόνι, σαφώς και φέρει ευθύνη. Όταν τα μάντρωναν βέβαια στο Μάτι κυβερνούσε η παράταξή σου και το ΠΑΣΟΚ. Συνονόματος σου είναι, Γεωργιάδης λέγεται και αυτός. Έχετε πιει το αμίλητο νερό. Κουβέντα καταδίκης ήθελα να ακούσω και όχι παρουσίες στη δίκη. Γι’ αυτό λοιπόν σεμνά οι τόνοι, χαμηλά τα χέρια και τα δάκτυλα, την ηθική μας δεν τη διαπραγματευόμαστε. Δεν  είμαστε το ίδιο, εμένα με κονιορτοποίησαν για το δάνειο που πήρα για να καλύψουν ότι την ίδια ημέρα η γυναίκα του αρχηγού σας πήρε 800.000 ευρώ από εφοπλιστή». Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε εκ νέου το λόγο και ανάφερε  ότι η ΝΔ διέγραψε τον Νίκο Γεωργιάδη όταν του ασκήθηκε δίωξη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να στηρίζει την κα Δούρου. Επανήλθε δε στο θέμα της τροπολογίας λέγοντας ότι η τροπολογία κάνει δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες. «Είναι ψέμα ότι κάνουμε δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία. Δεν ισχύει. Είναι πιο σταθερό και πιο διαφανές το πλαίσιο συνολικά. Κουβέντα δεν είπε ο Μητσοτάκης για το τι κάνετε για το φάρμακο. Γιατί; Τι κρύβετε; Να δούμε ποιες είναι οι συμμαχίες και ποιες οι εξαρτήσεις σας», απάντησε ιδιαίτερα ενοχλημένος  ο Ανδρέας Ξανθός.



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου