Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ξεπέρασαν τον στόχο τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο



Αύξηση εισπράξεων από ΦΠΑ - Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

Οι θετικές εξελίξεις τον Μάιο στην είσπραξη εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και η αύξηση των εσόδων από τα τελωνεία έσωσαν την παρτίδα. 

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα καθαρά (μετά τις επιστροφές) φορολογικά έσοδα (από ΔΟΥ και τελωνεία) τον Μάιο ανήλθαν σε 3,163 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,51% έναντι του Μαϊου 2015 και έναντι στόχου για 2,707 δισ. ευρώ (υπέρβαση στόχου κατά 16,85%). 

Αποτέλεσμα, σε επίπεδο πενταμήνου τα καθαρά φορολογικά έσοδα να ανέλθουν σε 17,19 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,06% έναντι του αντίστοιχου περσινού πενταμήνου και έναντι στόχου για 16,489 δισ. ευρώ (υπέρβαση στόχου κατά 4,25%).

Οι εισπράξεις των ΔΟΥ από ΦΠΑ εμφανίζουν τον Μάιο, σε ετήσια βάση, αύξηση 21,47% και αυτό όταν συνεχώς πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι στα νησιά η φοροδιαφυγή, ειδικά από τη συγκεκριμένη «πηγή», εξακολουθεί να ανθεί. Υπενθυμίζεται ότι πριν καν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι αυξημένοι συντελεστές του φόρου σε ισχύ, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ σε αρκετά νησιά είχαν βουλιάξει, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τη Μύκονο όπου η υστέρηση έφθασε το 62%, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Ρόδο, Κω και Ζάκυνθο, όπου οι απώλειες κυμαίνονταν από 35% έως 40%.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο δεν «πανηγυρίζει», αφού γνωρίζει ότι το δεύτερο εξάμηνο έχει να διανύσει πολύ δύσκολο δρόμο, καλούμενο να εισπράξει πάνω από 30 δισ. ευρώ, ώστε να εκτελεστεί ομαλά ο προύπολογισμός 2016 χωρίς κινδύνο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη δαπανών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πλέον δύσκολοι μήνες είναι ο Ιούλιος όπου ο πήχης των καθαρών εσόδων έχει μπει στα 5,367 δισ. ευρώ, ο Σεπτέμβριος και ο Νοέμβριος με περίπου 4,4 δισ. ευρώ εισπράξεις και βέβαια ο Δεκέμβριος όταν θα πρέπει να μπουν στο δημόσιο ταμείο 6,962 δισ. ευρώ.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου