Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Brexit: Νέο γκάλοπ βάζει «φωτιά» 48 ώρες πριν το δημοψήφισμα - Κάμερον: Μη αναστρέψιμη η έξοδος




Μέρος από το προβάδισμά της, έναντι του αντιπάλου στρατοπέδου της «εξόδου» από την ΕΕ, έχει χάσει η εκστρατεία υπέρ του Bremain, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε εχθές (21/6) στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation, που διεξάγεται για την εταιρεία IG, δίνει στους υποστηρικτές της παραμονής 45%, ενώ σ' αυτούς που υποστηρίζουν το Brexit 44%.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation για την εφημερίδα Mail on Sunday που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ του Σαββάτου, είχε δείξει πως το στρατόπεδο της παραμονής προηγείται εκείνου της αποχώρησης με 45% έναντι 42%, μετά τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ που έφερε τα πάνω-κάτω στις προβλέψεις.

Σημειώνεται τέλος ότι η νέα δημοσκόπηση του Survation πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στις 20 Ιουνίου.

Νέο κάλεσμα Κάμερον υπέρ του Bremain

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση στους Βρετανούς, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους, να συλλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα και στις μελλοντικές γενιές μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μόλις δύο ημέρες να απομένουν για το δημοψήφισμα, δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι τόσο πολύ μοιρασμένη που το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.

«Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια σπάνια ομιλία του μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί απ' ευθείας σε ανθρώπους «της δικής μου γενιάς και μεγαλύτερους».

«Μέσα στην ΕΕ έχουμε το καλύτερο από δύο κόσμους. Σκεφτείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών σας», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως ένα Brexit θα ήταν «τρομερός κίνδυνος» για την οικονομία της χώρας.

«Δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση που θα πάρουμε», συνέχισε ο Κάμερον, αφού προέβλεψε ότι το δημοψήφισμα θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο, για να εξηγήσει: «Είναι πολύ αμφίρροπο, κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί»

Κια κατέληξε: «Αν ψηφίσουμε έξω, αυτό είναι. Είναι αμετάκλητο. Θα φύγουμε από την Ευρώπη για τα καλά και η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι υπόλοιποι».

Εξάλλου, ο συντηρητικός πρωθυπουργός προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια «μερισματική απόδοση» εάν οι Βρετανοί ψηφοφόροι ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, με τη μορφή μιας μεγάλης αύξησης των επενδύσεων, ενώ έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις, ειδικά τους μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρους, να σκεφτούν τις επιπτώσεις που θα είχε η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ για τη χώρα και για τις μελλοντικές γενιές.

Ολάντ: Θα δοθεί η πλέον σίγουρη απάντηση για το μέλλον της Ευρώπης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθεί η «πλέον σίγουρη» απάντηση «αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης», δηλαδή μια απάντηση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ειδάλλως θα «υποστούμε όλες τις συνέπειες».

«Η Βρετανία βρίσκεται στην Ευρώπη, η Βρετανία αποτελεί τμήμα της Ευρώπης, η Βρετανία προάγει τις αξίες της Ευρώπης. Για αυτό ακριβώς εμείς ελπίζουμε ότι η απάντηση (…) θα είναι η πλέον σίγουρη για το μέλλον της Ευρώπης μαζί με τη Βρετανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Έχω επαναλάβει επανειλημμένως πόσο είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο ο βρετανικός λαός μέσω των επιλογών που έχουν γίνει πριν από χρόνια, να μπορεί να παραμείνει ένα πλήρες μέλος της Ευρώπης», επισήμανε ακόμα ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Θέλουμε μια Ευρώπη αλληλέγγυα με την Ουκρανία και βασιζόμαστε πολύ στην σοφή επιλογή των Βρετανών» τόνισε τέλος ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ.



Πηγή : newsbomb.gr






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου