Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Πάλι με δανεικά θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ τον Απρίλιο το οποίο παρουσίασε νέα μείωση στα έσοδα




Τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ εμφάνισαν μείωση κατά 8%, φτάνοντας τα 890,5 εκατ. ευρώ, από 958,7 εκατ. ευρώ πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Με ολιγοήμερο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου στο ΙΚΑ, καθώς παρά τη βελτίωση της εικόνας των εσόδων τον Φεβρουάριο, τα προβλήματα ρευστότητας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν. Ηδη, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων η «λύση» που βρέθηκε είναι να καταβάλλεται το μέρισμα στους 284.000 δικαιούχους του ανά τρίμηνο, ενώ με τη ρευστοποίηση περιουσίας πορεύεται, μέχρι και την ψήφιση του ασφαλιστικού, το ενιαίο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑ.

Το πρόβλημα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών και κατά συνέπεια η ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου, καθώς εντείνεται το κλίμα αβεβαιότητας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το καμπανάκι χτυπά επικίνδυνα, με το βλέμμα κυρίως στα έσοδα του δευτέρου εξαμήνου του 2016, με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη φέτος και το έλλειμμα των Ταμείων εκτιμάται σε τουλάχιστον 2,121 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,302 δισ. ευρώ το 2015.

Βέβαια, μετά τη «βουτιά» του Ιανουαρίου κατά τον οποίο τα έσοδα των μεγαλύτερων οργανισμών εμφάνισαν μείωση έως και 10%, τον Φεβρουάριο κατέγραψαν μικρή ανάκαμψη λόγω κυρίως της ενεργοποίησης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ειδικά στο ΙΚΑ, τον Φεβρουάριο τα έσοδα εκτιμώνται αυξημένα κατά περίπου 10% με 11%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015, γεγονός που καθησύχασε λίγο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ιδρύματος, καθώς ο Ιανουάριος ήταν «δύσκολος». Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο τα έσοδα του ιδρύματος εμφάνισαν μείωση κατά 8%, φτάνοντας τα 890,5 εκατ. ευρώ από 958,7 εκατ. ευρώ πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο για ακόμη έναν μήνα θα λάβει ολιγοήμερο έντοκο δάνειο, υπό μορφή ταμειακής διευκόλυνσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το ΤΑΠ ΔΕΗ, για να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις Απριλίου, στο τέλος Μαρτίου. Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του ιδρύματος για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου, η διάρκεια του οποίου θα είναι από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ προβαίνει στη λύση του εσωτερικού δανεισμού κάθε μήνα κατά την τελευταία πενταετία, για να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς καθυστερήσεις τις συντάξεις σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μετά το σπάσιμο ομολόγου αξίας 90 εκατ. ευρώ, που ήταν κατατεθειμένο στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν θα χρειαστεί επιπλέον ρευστότητα για την πληρωμή των συντάξεων Απριλίου. Να σημειωθεί ότι η απόφαση για ρευστοποίηση ομολόγων ελήφθη τον προηγούμενο μήνα, καθώς το ΕΤΕΑ έπρεπε να καταβάλει αναδρομικά 40 εκατ. ευρώ για την έκδοση συντάξεων που εκκρεμούσαν έως και 3,5 χρόνια, 16 εκατ. για την κάλυψη αναγκών Ταμείων που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΕΤΕΑ και εμφανίζουν ελλείμματα, 12 εκατ. ευρώ που δάνεισε στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) τον Ιανουάριο αλλά και 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με καθυστέρηση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Ετσι, για τις συντάξεις Απριλίου, θα χρησιμοποιηθούν οι εισπράξεις του Ταμείου καθώς και τα 30 εκατ. ευρώ του Δημοσίου.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου