ΔΟΛ
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016
«Στις αμερικανικές λίστες» οι Μπακραουί - Κυνηγά τζιχαντιστές το Βέλγιο
Σε ύψιστη επιφυλακή, αν και με το επίπεδο συναγερμού μειωμένο κατά μία βαθμίδα, παραμένει το Βέλγιο ενόσω έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα στοιχεία που συνδέουν τις επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι με το ίδιο δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αρχές πιστεύουν ότι έλαβαν μέρος συνολικά πέντε άτομα σε μετρό και αεροδρόμιο, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ταυτοποιηθεί και καταζητούνται. Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν ότι οι αδελφοί Μπακραουί βρίσκονταν στις λίστες της αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ, ενώ λαμβάνει διαστάσεις η κριτική για ολιγωρία των βελγικών Αρχών...
Το βελγικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι μείωσε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα από το τέσσερα (σοβαρή, επικείμενη απειλή), το υψηλότερο της κλίμακας, στο τρία (πιθανή απειλή), δύο ημέρες μετά τον εφιάλτη που στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους προκαλώντας τον τραυματισμό άνω των 300.
Δεν δόθηκαν άμεσα διευκρινίσεις από το κέντρο, στο οποίο συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, για τις μεταβολές που μπορεί να επιφέρει η απόφαση αυτή στα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί στο Βέλγιο.
Αίσθηση προκαλούν την ίδια στιγμή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι αδελφοί Ελ-Μπακραουί ήταν ονόματα γνωστά στις αμερικανικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις. Κατά τους ίδιους, βρίσκονταν αμφότεροι στις λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.
Υπό το φως στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα στο παζλ των ερευνών, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αναγνώρισαν πως έγιναν «λάθη» και έθεσαν νωρίτερα τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές.
Η Τουρκία έχει κατηγορήσει το Βέλγιο ότι αγνόησε προειδοποιήσεις σχετικά με τον Ιμπραχήμ ελ-Μπακραουί, έναν εκ των δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ σκοτώνοντας 11 ανθρώπους, λέγοντας ότι είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία πέρυσι και είχε παράλληλα καταχωρηθεί ως ύποπτος τζιχαντιστής.
Οι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν επίσης την Πέμπτη ότι αδελφός του Ιμπραχήμ, Χαλίντ, ο οποίος πυροδότησε βόμβα που σκότωσε 20 ανθρώπους στον σταθμό του μετρό Μάελμπεκ, είχε νοικιάσει διαμέρισμα που λειτουργούσε ως κρησφύγετο για τους δράστες του Παρισιού και το όνομα του βρισκόταν σε διεθνές ένταλμα που είχε εκδοθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Ο τέταρτος δράστης, ο «άνδρας με τα λευκά» που καταγράφηκε στις κάμερες ασφαλείας με τους δύο καμικάζι του αεροδρομίου, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας πέμπτος ύποπτος που πιστεύεται ότι μπορεί να είχε ανάμειξη στο μετρό ή το αεροδρόμιο μπορεί να είναι νεκρός ή επίσης να διαφεύγει.
Βέλγοι αξιωματούχοι έχουν αποκρούσει τουρκικές κατηγορίες για απραξία μετά την απέλαση του Ιμπραχήμ ελ-Μπακραουί τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι ξένοι που υπάρχει υποψία ότι έχουν μεταβεί για να πολεμήσουν στη Συρία δεν μπορούν να τεθούν υπό κράτηση χωρίς στοιχεία ότι διέπραξαν κάποιο έγκλημα. Ο Ελ-Μπακραουί είχε αποφυλακιστεί με αναστολή αφού είχε εκτίσει το ήμισυ της δεκαετούς ποινής κάθειρξης στην οποία είχε καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία.
Ωστόσο, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν παραδέχθηκε ότι «έγιναν λάθη με τη Δικαιοσύνη και τον Βέλγο επιτετραμμένο στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι «αν τα βάλεις όλα στη σειρά, σου γεννώνται πολλά ερωτήματα» για το χειρισμό της τζιχαντιστικής απειλής εκ μέρους της βελγικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτησή του λέγοντας «εν καιρώ πολέμου, δεν μπορείς να εγκαταλείψεις τη μάχη». Την παραίτηση του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργό και ο υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς επίσης να γίνει δεκτή.
Την ίδια στιγμή, η Ολλανδία αντέκρουσε διά του υπουργού Δικαιοσύνης Αρντ Βαν ντερ Στόιρ τις δηλώσεις Ερντογάν. Επιβεβαίωσε μεν ότι Ιμπραχήμ Ελ-Μπακραουί είχε απελαθεί από την Τουρκία στο Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2015, όμως ανέφερε οι ολλανδικές αρχές δεν έλαβαν ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές για το λόγο της απέλασης και το όνομά του δεν βρισκόταν σε ολλανδική ή διεθνή λίστα καταζητούμενων.
Ο Ολλανδός υπουργός επισήμανε πως ο Ελ-Μπακραουί είχε έγκυρο βελγικό διαβατήριο και συνεπώς οι αρχές δεν είχαν λόγο να τον κρατήσουν. Ο Ερντογάν είχε αναφέρει την Τετάρτη πως ο Ελ-Μπακραουί τέθηκε υπό κράτηση τον Ιούνιο του 2015 κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και απελάθηκε, κατόπιν δικού του αιτήματος, στην Ολλανδία, με την Άγκυρα να έχει προειδοποιήσει Βέλγους και Ολλανδούς αξιωματούχους ότι είναι ύποπτος «τρομοκράτης».
Σε περαιτέρω στοιχεία σύνδεσης μεταξύ των επιθέσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι, αστυνομικές πηγές και αξιωματούχοι έχουν δηλώσει -χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει η επίσημη επιβεβαίωση- πως ο δεύτερος καμικάζι στο αεροδρόμιο ήταν ο 24χρονος, επίσης βελγικής καταγωγής, Ναζίμ Λαχραουί, ο οποίος θεωρείται πως ήταν ο κατασκευαστής των βομβών στο Παρίσι και το DNA του βρέθηκε σε δύο από τις ζώνες με εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν την 13η Νοεμβρίου.
Ο αδελφός του Λαχραουί, αθλητής διεθνούς επιπέδου του ταε κβο ντο, εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ενέργειες του αδελφού και λέγοντας ότι δεν είχε καμία επαφή μαζί του αφότου έφυγε από τις Βρυξέλλες για τη Συρία το Φεβρουάριο του 2013. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια δήλωση που έρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον ενός εκ των δραστών.
Ο τρίτος άνδρας που καταγράφηκε στις κάμερες κλειστού κυκλώματος του αεροδρομίου, με το λευκό μπουφάν που σπρώχνει ένα καρότσι δίπλα στους καμικάζι, βρίσκεται στο επίκεντρο ανθρωποκυνηγητού. Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το πρόσωπο αυτό διέφυγε από το αεροδρόμιο αφήνοντας πίσω του μία τρίτη βόμβα σε βαλίτσα.
Ταυτόχρονα, βελγικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ένας άνδρας που μετέφερε μία μεγάλη τσάντα φαίνεται στις κάμερες ασφαλείας δίπλα στον Χαλίντ ελ-Μπρακουί στο μετρό λίγο πριν την έκρηξη. Πιθανολογείται ότι είναι ο πέμπτος δράστης και δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκε ή εάν έχει διαφύγει.
Όλοι οι δράστες των Βρυξελλών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής από την αστυνομία και τους εισαγγελείς έχουν διασυνδέσεις με τον Αμπνστελάμ. Ο Λαχραουί είχε ταξιδέψει στην Ουγγαρία μαζί του πέρυσι, ενώ οι αδελφοί Μπακραουί νοίκιασαν -μαζί με το κρησφύγετο στο Βέλγιο που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές του Παρισιού- ένα διαμέρισμα στη συνοικία Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπου ο ίδιος ο Αμπντεσλάμ κρυβόταν για τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Εν μέσω του μπαράζ πληροφοριών, στοιχείων και φημών, η εφημερίδα Derniere Heur έγραψε πως οι τζιχαντιστές ενδέχεται αρχικά να σχεδίαζαν επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση στο Βέλγιο, αλλά αποφάσισαν να αλλάξουν τον στόχο μετά τις εφόδους της αντιτρομοκρατικής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες που οδήγησαν στο θάνατο ενός εξτρεμιστή και τη σύλληψη του Σάλαχ Αμπντεσλάμ, υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο τρομοκράτη στην Ευρώπη και μοναδικό επιζώντα μεταξύ των δέκα τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Παρίσι.
Η τάμπλοιντ υποστήριξε, επικαλούμενη αστυνομική πηγή, ότι οι αδελφοί Μπακραουί είχαν παρακολουθήσει με κρυφή κάμερα τις κινήσεις σε καθημερινή βάση (τράβηξαν δέκα ώρες βίντεο) του πυρηνικού φυσικού και επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας. Μία από τις εικασίες που αναφέρει η εφημερίδα είναι πως στόχος της παρακολούθησης ενδεχομένως να ήταν να εκβιάσουν τον φυσικό για να πάρουν ραδιενεργό υλικό.
Η δημόσια βελγική τηλεόραση VRT μετέδωσε, εν τω μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες τη σφαγή του Παρισιού, με επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών στη βελγική πρωτεύουσα.
Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του -ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή- σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.
«Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν το ίδιο σενάριο με του Παρισιού μόνο που εν μέρει απέτυχε» μετέδωσε το κανάλι.
Ο ίδιος ο Αμπντεσλάμ δήλωσε διά του συνηγόρου την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει πλέον να μπλοκάρει την έκδοσή του στη Γαλλία από το Βέλγιο και θέλει να επιστρέψει «όσο πιο γρήγορα γίνεται» στη Γαλλία. Ο Αμπντεσλάμ δήλωσε επίσης πως δεν γνώριζε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.
ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου