Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Στο Βέλγιο η γιάφκα των δραστών του Παρισιού




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Διαμέρισμα των Βρυξελλών χρησιμοποίησαν ως «γιάφκα» οι καμικάζι της επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ενώ στο διαμέρισμα αυτό της βελγικής πρωτεύουσας φέρονται να κρύφτηκαν μετά τις επιθέσεις, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας.

Η εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι στο διαμέρισμα βρέθηκε, ύστερα από έρευνα στις 10 Δεκεμβρίου, αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει γιατί χρειάσθηκε ένας μήνας για να αποκαλυφθεί το στοιχείο αυτό.

Η έρευνα έφερε επίσης στο φως τρεις ζώνες εκρηκτικών, ίχνη της εκρηκτικής ύλης, που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου με 130 νεκρούς στο Παρίσι και άλλα υλικά για την κατασκευή βομβών, σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Το κρησφύγετό του

Ο εισαγγελέας Ερίκ Βαν ντερ Σιπτ είπε ότι το διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, στη συνοικία Σέρμπεκ των Βρυξελλών, χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο του Αμπντεσλάμ, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο Αμπντεσλάμ, που συνεχίζει να διαφεύγει, τηλεφώνησε σε δύο φίλους του, ζητώντας τους να τον πάρουν με το αυτοκίνητό τους και να τον οδηγήσουν πίσω στη βελγική πρωτεύουσα, τη νύχτα του μακελειού.

«Εντοπίσαμε υλικό κατασκευής βομβών, ίχνη εκρηκτικών και τρεις ζώνες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Σέρλοκ Χολμς για να βγάλει συμπεράσματα» είπε ο Βαν ντερ Σιπτ. Ο Αμπντεσλάμ θεωρείται ότι διαδραμάτισε κεντρικό οργανωτικό ρόλο στις επιθέσεις του Παρισιού. Γάλλος χωροφύλακας σταμάτησε τον Αμπντεσλάμ και τους δύο φίλους του στο αυτοκίνητό τους κοντά στα σύνορα, αλλά τους άφησε να συνεχίσουν. Οι δύο φίλοι του Αμπντεσλάμ ήταν μεταξύ των 10 συλληφθέντων στο Βέλγιο.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο Αμπντεσλάμ επέστρεψε στο διαμέρισμα του Σέρμπεκ, το οποίο εγκατέλειψε με τη βοήθεια άλλου συνεργού του. Το διαμέρισμα είχε ενοικιασθεί με πλαστή ταυτότητα, ίσως από κάποιον από τους συλληφθέντες.

Στο μεταξύ, μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την ταυτότητα του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε την Πέμπτη με μπαλτά εναντίον των δύο αστυνομικών φρουρών αστυνομικού τμήματος της συνοικίας Γκουτ Ντ’Ορ του 18ου δημοτικού διαμερίσματος στο Παρίσι.

Ο άνδρας, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, είχε στην τσέπη του ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό, κομμάτι χαρτί με δήλωση πίστης στο Ισλάμ και έμβλημα του Ισλαμικού Κράτους. Στο χαρτί, ο δράστης είχε γράψει επίσης το όνομά του και την εθνικότητά του, από την Τυνησία. Το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε πάνω του, είχε κάρτα SIM από τη Γερμανία.

Είχε συλληφθεί ξανά

Το 2013, όμως, ο άνδρας είχε συλληφθεί στη Νότια Γαλλία για μικροκλοπή, δηλώνοντας στην αστυνομία ότι το όνομά του ήταν Αλί Σαλάχ και ότι ήταν Μαροκινός.

«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τα στοιχεία ταυτότητας που είχε δηλώσει ήταν αληθινά» ανέφερε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο δράστης φέρεται, σύμφωνα με την αστυνομία της Νότιας Γαλλίας, που τον συνέλαβε το 2012, να γεννήθηκε το 1995 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου και να ήταν άστεγος.



Πηγή : kathimerini.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου