Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ακαρπη η συνάντηση Κατρούγκαλου - αγροτών, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις


Χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων-Αλιέων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε τις θέσεις των αγροτών σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει κρίσιμα σημεία του προσχεδίου.

«Υπάρχει σχέδιο καταστροφής μας και η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα. Δεν σκοτώνουμε την αγελάδα που μας τρέφει» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής μετά τη συνάντηση.

Νωρίτερα, εισερχόμενος στο υπουργείο, ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην ισονομία και τη δικαιοσύνη, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις, όπου είναι απαραίτητο, και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την κοινωνία.

Αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας θα λάβει μέρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε διατάξεις που αφορούν τους αγρότες.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο, η αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους ανέλυσαν τις θέσεις τους.

Κατέθεσαν, επίσης, υπομνήματα και ενημερωτικό υλικό, που άπτεται όλων των παραμέτρων της αγροτικής οικονομίας, τόσο συνολικά όσο και κατά τομείς.

Οι αρμόδιοι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασαν το περίγραμμα των θέσεων του κόμματος για τον πρωτογενή τομέα και το νέο ασφαλιστικό και παράλληλα δεσμεύτηκαν για διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Οι βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι η ΝΔ στηρίζει την πλειοψηφία των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μορφές κινητοποιήσεων που καταλύουν το κράτος και προκαλούν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ζημιά στην ήδη τραυματισμένη οικονομία της χώρας.

Στη συνάντηση από τη ΝΔ μετείχαν οι Κ.Τσιάρας, Λ. Αυγενάκης, Φ. Αραμπατζή, Β. Οικονόμου και άλλοι βουλευτές του κόμματος.

Σε θέσεις μάχης

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες του Έβρου αποφάσισαν τον αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων, από τις 12 έως και τις 2 το μεσημέρι.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 τρακτέρ στον κόμβο των Καστανέων Ορεστιάδας, 150 στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, σημεία στα οποία αύριο θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης έκλεισαν για κάποιες ώρες τα διόδια των Μαλγάρων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών και δεν έλειψαν μικροεντάσεις από οδηγούς που εγκλωβίστηκαν και διαμαρτύρονταν.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν την στάση τους και να κλείνουν τις επόμενες ημέρες και παρακαμπτήριους δρόμους.
Όπως μετέδωσε το Mega, οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα στα σύνορα της χώρας αναμένεται τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτοί οι αποκλεισμοί να είναι επ' αόριστον.

Το μεσημέρι της Πέμπτης κλειστός παρέμενε ο δρόμος προς το τελωνείο του Προμαχώνα και προς αυτό της Εξοχής, ενώ αναμενόταν να κατευθυνθούν τρακτέρ στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανιών.
Αγρότες από τη Φλώρινα και την Καστοριά συντονίζουν τις κινήσεις τους για το Σαββατοκύριακο προς το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Στα Κερδύλλια από χθες είναι κλειστή επ' αόριστον η Εγνατία οδός από αγρότες του νομού Σερρών, ενώ την Παρασκευή προγραμματίζουν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς στην Εγνατία. Επίσης, μπλόκα που έχουν στηθεί στο Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία, την Καβάλα, τις Σέρρες προχωρούν σε αποκλεισμούς των εθνικών οδών.

Την ίδια ώρα, τα Τέμπη αποφασίστηκε από τους αγρότες της Θεσσαλίας να κλείσουν αύριο, Παρασκευή, από τις 12:00 έως τις 14:00 ενώ καλούν για το Σάββατο εκπροσώπους των μπλόκων να συναντηθούν στα Τέμπη για να συντονίσουν τη δράση τους και καλούν επίσης σε συμπαράσταση και άλλους παραγωγικούς κλάδους.

ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου