Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Σε κατ' οίκον περιορισμό 24 ακτιβιστές στην Γαλλία ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα



Τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Γαλλική κυβέρνηση ως συνέπεια των τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS στο Παρίσι, αναγκάζουν 24 «πράσινους ακτιβιστές» σε κατ' οίκον περιορισμό ενόψει της Κλιματικής Συνόδου του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Γαλλία από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, σε ομιλία του στο Στρασβούργο. «Αυτοί οι 24 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό επειδή υπήρξαν βίαιοι στη διάρκεια διαδηλώσεων στο παρελθόν και επειδή έχουν πει ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Καζνέβ πάντως ξεκαθάρισε ότι οι ακτιβιστές δεν έχουν σχέση με τους τρομοκράτες του ISIS, λέγοντας ότι «Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τρομοκρατικό κίνημα, όμως οι δυνάμεις μας πρέπει να είναι πλήρως επικεντρωμένες στην προστασία του γαλλικού λαού», σε μια προσπάθεια να τονίσει ότι οι Αρχές της χώρας δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή τους.

Πάντως η αντίδραση ήρθε από τον διευθυντή της Greenpeace στη Γαλλία, Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ, που είπε πως, απ΄ ό,τι γνωρίζει, όλοι οι οικολόγοι που τέθηκαν υπό περιορισμό κατ΄ οίκον είναι ακτιβιστές ειρηνιστές που δεν διέπραξαν ποτέ βίαιες ενέργειες ούτε αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε κατηγορίες.
«Έχουμε την αίσθηση πως (η κυβέρνηση) θέλει να καταπνίξει την κριτική από την πλευρά των ακτιβιστών, αλλά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αυτό είναι καταστολή», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως 312 άνθρωποι -περιλαμβανομένων και των 24 οικολόγων ακτιβιστών- έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό στη Γαλλία αφότου κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Νοεμβρίου.




Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου